• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Meer lokale contractanten en meer lokale werknemers zullen te werk worden gesteld op het terrein van raffinaderij Isla. Dit heeft premier Gerrit Schotte afgesproken tijdens een uitgebreid gesprek met de vicepresident van PDVSA, Asdrúbal Chávez.

De vergadering tussen Schotte en Chávez en Algemeen Directeur van Isla Manuel Medina vond gisteren plaats in Fort Amsterdam, in het kantoor van de premier.

Staking
De vergadering vond plaats terwijl werknemers van contractanten op het terrein van Isla in staking waren. Het thema van verbetering van de arbeidsomstandigheden van het personeel stond al enkele weken op de agenda voor het gesprek. In verband hiermee is onder meer gesproken over de stijging van Venezolaanse contractanten op het terrein van Isla. Schotte uitte zijn bezorgdheid hierover.

Afspraken
De premier wil werkgelegenheid voor lokale arbeiders redden en een gezonde economie garanderen op Curaçao. Chávez heeft toegezegd dat lokale contractanten voorrang voor werk moeten krijgen op het terrein van Isla. De vicepresident heeft bevestigd dat de gemaakte afspraken zullen worden geconcretiseerd in een brief, die zal worden gestuurd aan de regering van Curaçao.

7 reacties op “‘Meer lokale werknemers bij Isla’”

 1. Daar zijn we vet mee. Naar mijn ervaring is de produktiviteit van een bedrijf omgekeerd evenredig met het aantal lokalen op de payroll.
  Bij nader inzien is dit wellicht DE manier om de refineria van het eiland te krijgen.Neem 100% lokalen in dienst en het bedrijf gaat op de fles. Iedereen gelukkig, met name de milieubeweging.

 2. ISLA is 10% van de economie op Curacao. Zoek dat maar op via Google.

  John; ISLA gaat pas investeren als ook het contract verlengd wordt. Daarnaast is Schotte natuurlijk zekerheid aan het geven omtrent BOO, door het in eigen handen te krijgen en te investeren zodat BOO niet meer gaat uitvallen. Dit is niet te vergelijken met Shell.

  Stakingen interesseren hen helemaal niet, dat is een routine van de contractanten en dat wordt niet meer serieus genomen.

  Dit proces zal jammer genoeg nog wel jaartje in beslag nemen voordat er duidelijkheid is!

 3. Schotte heeft de ballen niet om de Isla aan de 80/20 procent regeling te houden. Zowiezo wie gaat dit controleren? net zoals de milieu dienst en de uitstoot van de Isla?

 4. ik vraag me al een tijdje af wat de isla in economisch opzicht nu echt oplevert voor Curacao (even los van hoe dat in verhouding staat tot alle vervuiling en gezondheidsproblemen die ook weer drukken op het eiland), er werken relatief weinig lokale krachten (in vaste dienst), isla zet er liever venezolanen neer en er zijn op Curacao ‘bedrijfjes’ die daar ook weer beter van worden terwijl deze mensen hier tijdelijk werken en al hun geld meenemen naar Venezuela, betalen hier geen inkomstenbelasting…. Daarnaast zijn er machtige mensen met belangen (zo staat minister cooper naar ik begreep nog steeds op de loonlijst en hoeft er geen ob betaald te worden over benzine) bij het in stand houden van de rafinaderij maar wat heeft Curacao daaraan en wat hebben lokale arbeidskrachten die worden achtergesteld daaraan?

  lokale mensen moeten als ze de skills hebben gewoon aan het werk, maak een einde aan het halen van expertise die op het eiland beschikbaar is en ga de lokale mensen ook gewoon fatsoenlijk betalen. En laat eens doorrekenen wat het voor het Curacao nu echt nog oplevert… ook goed als minister Constancia een keer geld steekt in een degelijk onderzoek naar gezondheidsproblemen bij de mensen en kinderen die wonen en naar school gaan onder de rook, het aantal mensen met luchtwegproblemen moet in wishi en marchena echt schrikbarend hoog zijn en dat is schandalig voor de mensen die ziek zijn maar de overheid draait ook nog eens grotendeels zelf op voor deze ziektekosten….

 5. Heerlijk de staking terwijl de grote baas er is!! En dan straks vreemd vinden als Venezuela (zoals gepland) in een keer de sleutel niet opendraait aan de ingang! Natuurlijk vele belofte’s en zowel heer Schotte als heer Chaves weten wat er in een niet te lange tijd zal gaan gebeuren.

  Denk even wat de Shell gedaan heeft vele jaren terug. Gewoon een reminder.

 6. We hebben toch de 80/20 regeling? Daarmee is het probleem toch opgelost?

 7. “”Chávez heeft toegezegd dat lokale contractanten voorrang voor werk moeten krijgen op het terrein van Isla.”” Chavez begint al met het inhalen van het isla lijntje…