• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drs. Paul Jansen en Prof. Dr. Jacques van adviesbureau Royal Haskoning hebben vorige week Curaçao bezocht om een indicatie te geven van de sterke en minder sterke punten van het plan van Fundashon GreenTown. De stichting wil een groene stad bouwen op de plek van de Isla.

Royal Haskoning is een adviesbureau van ingenieurs en architecten die wereldwijd opereert in zeventien landen. Zij helpen GreenTown Curaçao om op efficiënte, effectieve en duurzame wijze het maximale voordeel uit het terrein te halen en ‘het rokende hart van Curaçao te transformeren in een groen hart van het Caribisch gebied’.

Terrein
Zij hebben met name gesproken met bedrijven uit de omgeving van Schottegat en instituten die later inhoud zullen moeten geven aan de 460 hectare onroerend goed. GreenTown Curaçao verwacht dat het terrein zeker 10 maal zoveel kan opleveren dan nu aan huur wordt betaald. “De verwachting is dat op het terrein, waar nu ongeveer 900 mensen werken, 9000 aan het werk kunnen zijn.”

Hoofdstad
Zo gauw de grond en het water zijn gesaneerd kunnen volgens de stichting 5000 woningen worden gebouwd op het terrein en langs het water. “Het idee is om Otrobanda en Punda te verbinden met het terrein van Isla. Deze moet geïntegreerd worden met het oudste deel van onze hoofdstad, waardoor een deel van de stad nieuw, groen en duurzaam wordt om te wonen naast werken en recreëren.”

Strategie
Royal Haskoning stelt een ontwikkelingsstrategie hiervoor op. Cruciale voorwaarden zijn wel: een stabiele en betrouwbare regering, goed opgeleide mensen en een verandering in de werkethiek. Er hebben zich al enkele investeerders aangediend die bereid zijn te investeren indien er garanties zijn voor politieke rust, veiligheid en stabiliteit.

7 reacties op “Royal Haskoning checkt plannen Greentown”

 1. Een consultje huisarts is slechts 42 gulden, Elisabeth.

 2. Wat nu weer? Ze eisen “een stabiele en betrouwbare regering, goed opgeleide mensen en een verandering in de werkethiek? Ze willen garanties voor politieke rust, veiligheid en stabiliteit?” Denk je dat je in Europa bent? Of in Amerika? Of in Azie?

  Typisch een voorbeeld van koloniaal gedrag waarbij de Nederlanders hun waarden en normen aan ons willen opdringen. Hey! Nos mes por! Ons volk wìl graag een onbetrouwbare regering met slecht opgeleide mensen, snappen jullie dat dan niet in NL? Wij vinden het juist mooi als ministers stelen van de gemeenschap! Wij vinden het en goed voorbeeld van daadkracht dat een minister voor meer dan 100.000 gulden illegaal water en stroom heeft afgetapt. We zijn er trots op dat onze minister president tientallen ongebruikelijk geldtransacties op zijn naam heeft staan. Dat soort dingen zouden we allemaal wel willen.

  En dan dat eeuwige Nederlandse gezeur over de werkethiek op Curacao. Sorry hoor, maar dat is deel van ons nationale cultuurgoed en moet juist gestimuleerd worden. Net zoals het rijden onder invloed, de milieuvervuiling door de Isla en de bouwvallige staat van veel scholen. Dat hoort bij ons. De Nederlanders moeten daar van af blijven!.

  En tot slot vragen ze garanties voor politieke rust, veiligheid en stabiliteit? Weer een voorbeeld van Nederlands onbegrip. Die garanties moet je hier nameijk zelf maken. Kies de juiste vrienden en de juiste vijanden. zorg dat je precies weet wie je op welk moment geld, een baantje of andere privileges moet toestoppen. Als je dat een beetje goed meespeelt, dan heb je heel veel rust, veiligheid en stabiliteit.

  Het is een aanslag op onze democratie dat de Nederlanders weigeren om dit soort zaken te begrijpen

 3. Waren dat niet die knakkers die in Libie zatten? Dit wordt toch deel van onze zuider buren volgensmening opinie? dus ze krijgen dan een Heli kado? of zijn we nog niet zo ver.

 4. Hou alsjeblieft je hand op je zak als investeerder, zolang dit land geregeerd wordt door een stel dwazen.

 5. Beste mensen van ons eiland Curacao, dit is een enkele kans om voor nu en voor altijd iets moois te creeren en van die stink raffinaderij af te komen. Niemand is blij met die stink bende behalve degenen die hun zakken er mee vullen (regering?).

  Green Town lijkt een beste en doordagte alternatief voor de Isla. Een project om trots op te zijn en waar de hele wereld baat bij heeft, zekker Curacao die dan meer woningen kan creeren voor de mensen, meer banen, een groenere toekomst en een voorbeeld die veel positief aandacht zal trekken voor dit mooie eiland.

  Het is tijd om het verleden los te laten en werk te maken voor een duurzame toekomst, en dat kan niet als wij met die stink raffinaderij op plaats nummer driee staan van meest vervuilende landen per capita.

  Waar blijft Schotte met zijn praatjes over duurzame toekomst?, laat zien dat deze nieuwe regering balen heeft en wees niet bang voor verandering, elke soort verandering is vooruitgang, zekker als het om projecten zoals Green Town gaat.

  Aan de Curacaose burger om met alle kracht en liefde dit te steunen.
  YWN

 6. “Cruciale voorwaarden zijn wel: een stabiele en betrouwbare regering, goed opgeleide mensen en een verandering in de werkethiek.” Hier gaan we dus de mist in, aangezien onderwijs altijd al een sluitpost is geweest, een naamsverandering van een school is belangrijker dan de inhoud is wel gebleken.Het gaat nog eel een generatie of wat duren voordat er iets positief wat dat betreft hier lokaal te melden is, de politiek is niet gebaat bij opgeleide mensen, anders lijken zijzelf zo dom.De arbeidsethos zal door positief ingstelden als voorbeeld beinvloed moeten worden, en een betrouwbare regering is een regering die zelfonderzoek pleegt en van binnen uit zelf”reinigend” is. In de huidige situatie heb ik dus bij alle voorwaarden wel mijn twijfels.

 7. En bij het stellen van de eerste eis moeten wij al nederig het hoofd buigen ! Het is toch om te janken.