• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijdens het Statendebat gisteren over het Rosenmöller-rapport, kaartte premier Gerrit Schotte de 43 MOT-meldingen, in verband met zijn screening, aan. Ondanks dat de naam van Schotte en twee van zijn ministers zijn gezuiverd, ging de premier uitgebreid in op beschuldiging jegens hun integriteit.

De premier ging, in punt 24 tot en met 30 van zijn verklaring over het rapport, in op de twijfels over zijn integriteit en die van zijn twee ministers, George Jamaloodin en Nasser El Hakim. Schotte zei dat er inderdaad 43 MOT-meldingen zijn in verband met betalingen tussen 2005 tot 2010.

Meldingen
“Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties is een administratief meldpunt”, aldus Schotte. “Na de melding bepaalt MOT of verder onderzoek nodig is. Er waren in het geval van de meldingen op de naam van de minister-president over de vijf voorgaande jaren geen zaken doorgemeld aan het Openbaar Ministerie.” Om ervoor te zorgen dat meldingen goed zijn afgerond, heeft Schotte naar eigen zeggen de gouverneur gevraagd om de meldingen op te nemen met de procedeur-generaal Dick Piar.

Belastingschuld
“Met raadpleging van de procureur-generaal is de conclusie getrokken dat er in de MOT-meldingen geen aanleiding is gevonden om verder strafrechtelijk onderzoek in te stellen.” De premier ging daarna in op de beschuldigingen rondom minister Jamaloodin (Financiën) en minister Hakim (Economische Ontwikkeling). Beide hadden belastingschulden en achterstanden in afdracht van sociale premies voor hun bedrijven.

Betalingsregeling
Jamaloodin was voor zijn ministerschap directeur van het beveiligingbedrijf Speedy Security, Hakim was directeur van Optica Hakim. Beide bedrijven leverden diensten aan de overheid. Volgens Schotte liepen de betalingsachterstanden op, ‘vanwege het feit dat de overheid haar betalingsverplichtingen aan de bedrijven niet op de tijd nakwam’. Beide ministers hebben ondertussen een betalingsregeling getroffen met de fiscus.

Onderzoek

Daarnaast benadrukte Schotte dat zes ‘wijze mannen’ hebben geoordeeld over de ministeriabiliteit van de betrokken ministers. Dit zijn de directeur van MOT, de proceceur-generaal, directeur der Belastingen, directeur van de Sociale Verzekerings Bank (SVB), de Gouverneur en minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties). “Het kabinet ziet geen reden om aan het oordeel van deze wijze mannen te twijfelen, en ziet geen reden tot nader onderzoek”, aldus Schotte.

19 reacties op “‘Geen reden voor nader onderzoek’”

 1. @Buriku. Zolang dat rechtszaak van Gumbs nog niet rond is, is het moeilijk een eerlijk commentaar of mening van hem te horen. Ik moet wel stellen dat hij tnt zichzelf wel goed gedeisd wist te houden. Petje af voor dhr. Gumbs. Maar ja de man had een functie bij de veiligheidsdienst en mocht de dienst niet schenden. Hij is puur zakelijk gebleven. Respect voor de dhr. Gumbs.

 2. Zes wijze mannen? Zes meelopers ja. Neem Philip Martis, directeur SVB en bezitter van een paas commisariaten bij bedrijven waar hij nog nooit een kritisch woord heeft geuit. Maar daarom heeft hij die commissariaten waarschijnlijk ook gekregen.

 3. En die ongelooflijk domme godett blaat mee.werkelijk onvoorstelbaar.

 4. Het volk wil nieuwe verkiezingen! weg met die corrupte regering!!

 5. mijn broek naar mijn enkels, dit kan toch niet allemaal??

 6. Motie Tromp moet weg!!!
  Begrijpen deze politicie dan niet dat het anders werkt en zij geen enkele beslissingsbevoegdheid (moeilijk woord voor de regering en statenleden) hebben
  om dhr. Tromp weg te sturen??

  Wat een enorme stommelingen zitten er toch in Punda.

 7. Er is zelfs een motie goedgekeurd om Tromp te ontslaan? Schotte heeft nog steeds een bord voor zijn kop! Alleen de RvC kan Tromp opzij zetten. Echt weer zo’n domme motie die niet uitvoerbaar is door de regering. 43 MOT transacties? dan is er toch niks aan de hand!

  Wiels voelt zich helemaal thuis in de boevennest! Volgens mij ging Wiels in de regering om de corruptie aan te pakken?

 8. Esta tristu mi ta bira,
  tur atardi mi ta mira,
  gobierno ta di las na stul,
  horta pueblo ku un disfras inocente riba nan smul.

 9. Wat een idiote vertoning! Schotte, die alleen zijn veterstrikdiploma had en ineens door een slijmjurk een eredoctoraat in de maag gesplitst kreeg, heeft dus tientallen verdachte geldtransacties uitgevoerd. Tja, illegaal verkregen geld is meestal cash en moet natuurlijk het formele circuit in.
  Intussen doet zijn schoothondje Stella van Rijn een plas, maar blijft alles zoals het was. Wat zou ik een respect voor haar hebben als zij zou zeggen ‘dit kan zo niet verder, Schotte ayo’ maar dat is wishful thinking, want macht corrumpeert. Toch zou het niet zo moeilijk moeten zijn voor haar, want ze kan zo terecht bij Insel AIr waar manlief al meerdere familieleden aan een baan heeft geholpen.

 10. Eerst weigeren met de commissie te praten en andere mensen verbieden met ze te spreken en daarna zeggen dat de commissie met te weinig mensen heeft gesproken om een goed oordeel te kunnen vellen. Hoe simpel en opzichtig.

 11. Vanmorgen uit nederland bericht gekregen dat nu de Gouverneur aan zet is. Regering Schotte is nu een gepasseerd station!

  Het is jammer dat we momenteel met regeerders zitten die niet weten hoe politiek te voeren en reeds eerder hier al aangehaald een unieke kans laten vallen door een arrogantie en ego die menen boven alles te staan. Ik hoop dat het verzoek tot een onderzoek naar gebruik van drugs, in de ruimste zin van het woord (Alcohol-Cocaine en Heroine incl de vele peppillen), ook ingewilligd wordt. We zullen zien, want als we toch eenmaal leeg aan het zuigen zijn laten we dan werkelijk clean opnieuw beginnen

 12. Gevaarlijk spelletje wat Schotte & co hier spelen met alleen maar nadelige gevolgen voor het VOLK.

  Oprotten jullie allemaal en laat Nederland de boel hier op Curacao zelf regeren.

  Hopelijk komt er snel een referendum hier op het eiland

 13. ik ben voor trasparantie, dus gewoon een onderzoek doen naar de ministers, zou toch geen probleem hoeven zijn.
  of zijn er toch verborgen zaken die het daglicht niet kunnen verdragen?
  Godett is ook gewoon weer minister kunnen worden na zijn gevangenis straf.
  dat zal in de meeste democratische landen niet gekunt hebben.
  de politiek en zeker de minsters moeten van onbesproken gedrag zijn.
  Dus als er maffia connecties zijn, moet dat onderzocht worden.
  TRANPARANTIE VOOR DE HELE POLITIEK.

 14. Onze regering heeft eigenlijk een unieke kans voorbij laten gaan om haar “integriteit” voor eens en voor altijd vast te laten stellen.
  Nu zal, whatever Nederland verder gaat doen, er een nare smaak in ieders mond blijven hangen.
  En de “straatschoffie” manier waarop Gerrit denkt Donner te kunnen schofferen zal hem nog wel opbreken en daarbij hoop ik niet dat wij als volk in deze hetze worden meegezogen, maar ik denk dat het daarvoor al te laat is.

 15. Zagen we die wagens van Selikor laatst niet daar bij Forti en het huis van Schotte & Co. Alle beerputten worden hals over kop verwijderd en geleegd in het teer meer.

 16. dr. Schotte (zoals Jamaloodin hem gisteren aansprak in de staten).

  Democratie werkt dankzij “controle” , deze “controle” geeft transparantie en daardoor geloofwaardigheid. Omgekeerd is het ook waar, als u controle uit de weggaat wordt u ongeloofwaardig.
  Dat hoef ik toch niet uit te leggen aan iemand met een eredoctoraat?

 17. Nou nou als het allemaal zo kosjer is waarom dan gebrek aan vertrouwen in mr Gumbs als deze u onderzoekt? er is toch niets te verbergen en de CVD onderzoekt toch iedereen?

  raar verhaal .

  laat de commisie nu maar komen dan en je onschuld dubbel bewijzen maar dat durf de premier niet?
  wie gelooft nu schotte nog. veel geblaat weinig daad dat is wat Curacao schaadt.
  niet meer praten, bewijzen laten zien

 18. Als dhr Schotte en de 2 andere ministers niks verkeerds hebben gedaan en een zuiver geweten hebben, laat dan dat onderzoek doen en dan zijn ze zeker van ”schone handen”, juist al die commotie en tegenwerking van hun zijde maken dat men gaat twijfelen aan hun integriteit. WAAR zijn ze bang voor?
  Waarom moest dhr Gumbs weg van zijn post toen de goede man alleen zijn werk wilde voortzetten, dus de screeningen afmaken?
  Waarom heeft dhr Schotte de aanwijzingen van de gouverneur niet opgevolgd, deze zei dat de screeningen moesten worden hervat, en plots worden degenen die dat moesten doen opzij geschoven.
  WAAR zijn deze mensen bang voor?

 19. Ik zou graag de open en eerlijke mening(zonder dat hem dit later wordt aangerekend) van Gumbs willen horen, zou daar hetzelfde geluid uit komen??.