• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het rapport van commissie Rosenmöller is vandaag besproken in de Staten. Premier Gerrit Schotte nam ruim drie uur de tijd om uit te leggen dat Nederland via artikel 43, lid 2 van het Statuut niet kan dwingen tot het instellen van een commissie. De hele verklaring van Schotte is hieronder te lezen.

De commissie Rosenmöller heeft namelijk aanbevolen om een Commissie van Wijzen in te stellen, om de integriteit van de ministers te onderzoeken. Volgens Schotte is het inzetten artikel 43 lid 2 van het Statuut alleen mogelijk als de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur en de fundamentele menselijke rechten en vrijheden in gevaar zijn.

Roddels
De premier heeft veel kritiek op het rapport. Zo is het volgens hem niet gebaseerd op de werkelijkheid, omdat er maar veertig mensen zijn gesproken en het rapport in acht dagen is gemaakt. “Het rapport is incompleet en de conclusies komen voort uit roddels. Er is niet nagegaan of deze conclusies daadwerkelijk kloppen.”

Vertrouwen
De premier beschuldigt oppositiepartij PAR ervan het Koninkrijk meerdere keren te hebben ‘gesmeekt’ om op Curaçao in te grijpen. Dit is volgens hem een tactiek om het vertrouwen in de regering te schaden. Daarnaast verwees de bewindsman naar een persconferentie met minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties), waarin Donner zei dat de regering van Nederland niet de regering van Curaçao kan onderzoeken. Maar volgens Schotte is dit wel degelijk gebeurd.

Technische assistentie
Oud-premier Emily de Jongh-Elhage vroeg zich tijdens de vergadering af waarom de regering zo tegen de Commissie van Wijzen is. “De premier heeft toch zelf gevraagd aan de Rijksministerraad een onderzoekscommissie op te zetten.” Schotte zegt echter dat hij alleen om technische assistentie heeft gevraagd. “Nederland heeft hiervan gebruik gemaakt voor hun eigen doelen.”

Lees de verklaring van premier Gerrit Schotte vandaag in de Staten:

[scribd id=68389014 key=key-1oj03x8mh2crxqxng7pc mode=list]

16 reacties op “Verklaring Schotte over rapport Rosenmöller”

 1. Zo…3 uur gewerkt….nu weer tijd voor vakantie!

 2. Elk volk krijgt de leiders die het verdient, maar dit is wel heel erg dramatisch. Curacao is dankzij deze zogenaamde bestuurderen inmiddels het rioolputje van de hele wereld. Dat hebben ze toch eventjes in recordtijd voor elkaar gekregen. Zou het volk van Curacao echt zo dom zijn ?

 3. De letterlijke tekst in het statuut luidt:
  Artikel 43
  1. Elk der landen draagt zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke
  rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur.
  2. Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van
  bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk.
  DUS ALS AAN EEN VAN DEZE VOORWAARDEN NIET WORDT VOLDAAN KAN HET KONIKRIJK INGRIJPEN. Je moet wel de hersens van een toteki hebben als je dit niet begrijpt. (1) Onze rechtszekerheid is in het gedrang, omdat de heer Schotte gerechtelijke uitspraken naast zich neerlegt en zich boven de wet plaatst.
  (2) Deugdelijkhied van bestuur is in gedrang, omdat we ministers hebben die niet ministriabel zijn. Het niet betalen van belasting, het niet afdragen aan de SVB en het stelen van stroom zijn ernstige misdrijven!
  De regering MOET dit doen, want anders zie ik ook niet in waarom wij nog langer belasting moeten betalen en waarom wij geen stroom mogen stelen! De regering heeft het voorbeeld te stellen voor de rest van de bevolking. Anders is het hek van de dam. Do not shoot the messenger, but listen to the message. Als de regering niet ingrijpt dan eisen we als bevolking dat Nederland ingrijpt!

 4. Er wordt altijd gesteld dat het bedrijfsleven op Curacao zo machtig is. Als dat zo is waarom
  wordt er dan niet ingegrepen!? Valt me wel op dat grote bek Wiels zo stil is! Waarom lieert deze man zich met zo n onbetrouwbare figuur als Schotte,

 5. Schotte is een kleutertje. Waarom zet de Curaçaose bevolking hem niet af?

 6. 1e Alinea: ” deugdelijkheid van het bestuur en de fundamentele menselijke rechten en vrijheden in gevaar zijn”.

  – Deugdelijkheid van bestuur: Geen transparantie naar de bevolking, om zaken heen draaien om zichzelf verder te verijken.

  – menselijke rechten en vrijheden: De menselijke rechten worden door o.a. Isla/PDVSA dagelijks geschonden 18 onnodige doden per jaar door gif losing in de lucht en, olie losing in de grond en wateren. Met een regering die er alleen maar naar kijkt en stelselmatig niets doet.

  – Vrijheden: Stelselmatig intimideren van media en aanzetten/oproepen tot haat.

  Regering (lees: SCHOTTE) laat jezelf eens goed nakijken en neem nog een 2 tal jaartjes lessen bij doorgewinterde politicie, voor je je uitlaat over deze zaken.

 7. gerrit, op 11-10-2011 om 21:50 schreef: —- “Altijd maar derden de schuld geven en nooit een keertje open kaart spelen! Zolang de screening niet opnieuw door een onafhankelijke instantie wordt uitgevoerd zal dit de regering blijven achtervolgen.”———Gerrit zolang deze issue die zeker door 4 landelijke instantie, de Procureur Generaal, de MOT, het Openbaar Ministerie, de Gouverneur enz hebben laten weten dat bij hun onderzoek niet is gebleken wat jij hier de rest wilt verkopen, ben je bezig je agenda PAR of agenda LUCASSEN/VAN RAAK e.a. hier op het eiland te bevorderen. Jullie zullen de regering blijven achtervolgen met komentaar die het eilandje alleen maar misschien kan rijp maken voor een vervroegd duik naar de komplete onafhankelijkheid.

 8. Wat een onzin allemaal. Heb je ooit iemand zo de kern van de zaak zien ontwijken omdat hij weet dat fout is. Er zijn in deze twee partijen die in deze kleuterspeelzaal orde op zaken kunnen/moeten zetten. Het curacaose bedrijfsleven en/of nederland, de zittende regering zal het in ieder geval niet doen, die zijn te druk met hun zakken vullen en pogen ook dit nog zo lang mogelijk te kunnen doen. Zou het niet een idee zijn om collectief als het gehele bedrijfsleven geen belasting meer te betalen? Zorgen dat de regering hun zakken niet meer kan vullen en dan maar aftreden. Hoe kan het dat we een jaar na de schuldsanering geen cent meer over hebben en dan het lef hebben omo degene die heeft gevoed (nederland) op zijn bek te slaan. Dat is pas stank voor dank en ik bepleit dan ook dat nederland een paarduizend mariniers stuurt en dit criminele zooitje oppakt want zoals het nu gaat is echt mensonterend.

 9. euhhhh was de MINPRES drie uur aanwezig, de fotograaf was er toch wel om het vast te leggen.

 10. Altijd maar derden de schuld geven en nooit een keertje open kaart spelen! Zolang de screening niet opnieuw door een onafhankelijke instantie wordt uitgevoerd zal dit de regering blijven achtervolgen.

  Laat aub de Rijksministerraad niet ingrijpen! Laat de huidige regering lekker door modderen, op deze manier kan de bevolking zien hoe goed ze zijn. Over 3 jaartjes zijn we alweer van hen af! Bij ingrijpen krijgt Nederland overal de schuld van!

 11. 3 uur lang, jawel 3 uur lang!! spreekt onze pm over dit gebeuren, dat geeft ongeveer wel aan hoe druk hij bezig is om de stemming trachtten te veranderen. Ht zou hem sieren om eens 3 uur lang te praten wat er nu eigenlijk allemaal gaande is, maar dat is tot nu toe teveel gevraagd. Hij is alleen maar bezig met zichzelf en in full damage control.

 12. derde alinea: “……De premier beschuldigt oppositiepartij PAR ervan het Koninkrijk meerdere keren te hebben ‘gesmeekt’ om op Curaçao in te grijpen. Dit is volgens hem een tactiek om het vertrouwen in de regering te schaden. Daarnaast verwees de bewindsman naar een persconferentie met minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties), waarin Donner zei dat de regering van Nederland niet de regering van Curaçao kan onderzoeken. Maar volgens Schotte is dit wel degelijk gebeurd.” Wanneer beseft de kleine kleuter dat er geen derde partij aan te pas hoeft te komen om deze tactiek toe te passen, komt door dat zooitje zelf, wat jij denkt dat het een een regering is, het zelf doet. Maar dat snapt ie natuurlijk niet, en bijzittertje kan en wil hem het niet vertellen.

 13. tweede alinea:”…….Zo is het volgens hem niet gebaseerd op de werkelijkheid, omdat er maar veertig mensen zijn gesproken en het rapport in acht dagen is gemaakt. “Het rapport is incompleet en de conclusies komen voort uit roddels. Er is niet nagegaan of deze conclusies daadwerkelijk kloppen.” kleutertje, wat deed jij enkele maanden geleden en die bijzitter van je nu nog elke dag??

 14. Eerste alinea toespraak:”….alleen mogelijk als de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur en de fundamentele menselijke rechten en vrijheden in gevaar zijn.” Zijn ze toch of steekt deze kleuter zijn kop in het zand???

 15. Misschien moet Schotte nog even wakker worden. Met zijn opleiding (lagere school) heeft hij geen enkel verstand van het lezen van een moeilijk stuk als het Statuut.
  Deze man begrjpt niets van deze taal.

 16. Technische assistentie. Waarvoor dan?