• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Curaçao start monitorproject mensenrechtenCURAÇAO – De internationale rechten van de mens moeten op Curaçao hoger op de prioriteitenlijst komen te staan. Daarom start de Curaçaose tak van mensenrechtorganisatie Amnesty International een inventarisatie naar de gesteldheid van mensenrechten op het eiland.

Fred Wiel, ombudsman op eilandsniveau, is blij met het initiatief. “Er zijn op dit eiland mensenrechten die op grove wijze geschonden worden, maar dit gebeurd ook zonder dat mensen dit doorhebben. Daar moeten we iets aan doen.”

Oplossingen
Wiel draagt twee oplossingen voor het probleem aan. “Ten eerste zou er een ombudsman op landsniveau moeten komen. Ik kan in mijn functie niet alles aanpakken. Ik heb invloed op ambtenaren, maar niet op politici. Iemand die op landsniveau opereert, zou dit wel hebben. Ten tweede moet er op het eiland meer bewustzijn komen. Veel mensen weten niet precies wat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens inhoudt.”

Voorbeelden
Als voorbeeld van een grove schending noemt Wiel de situatie in de illegalenbarrakken bij de Bon Futuro. “Hier zitten teveel mensen in een te kleine ruimte bij elkaar. Ze hebben daar bijvoorbeeld geen contact met de buitenwereld. Ze krijgen geen bezoek en er zijn geen stoelen.” Maar dit is wel een kwestie die aangepakt zou moeten worden op landsniveau. “Dit gaat mijn status te boven.”

Op kleiner niveau moeten we denken aan situaties in dokterspraktijken. “Als iemand een aidstest wil laten doen en zijn naam en de reden waarom hij bij de dokter is worden door de wachtkamer geroepen, dan is dat natuurlijk niet fijn.”

Politici
Verder vindt Wiel het jammer dat politici geen initiatief nemen op dit gebied. Zij zouden volgens hem het voortouw moeten nemen. “Maar zolang dit niet gebeurd, draag ik mijn steentje door zoveel mogelijk mensen voor te lichten over dit onderwerp.”

www.versgeperst.com