• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte feliciteerde gisteren in zijn toespraak op het Brionplein het volk met de eerste Dag van Curaçao. Schotte nam ook de tijd om alle vorige premiers te bedanken voor hun inzet voor ons eiland. Lees hieronder de toespraak van de premier en bekijk de fotoreportage.

Gedistingeerd volk, dames en heren,

Goedenavond en gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met de eerste Dag van Curaçao!

“De grootsheid van een volk zit hem niet in zijn geografische afmetingen maar in zijn menselijk kapitaal, zijn mensen die willen werken voor zichzelf, zijn naaste en het welzijn van het land.”

Op de datum 10 oktober 2010, vandaag een jaar geleden, heeft de wereld vernomen over een land in een nieuwe constellatie die herboren is onder de Caribische hemel, namelijk ons land Curaçao.

Deze hergeboorte heeft plaatsgevonden na een strijd van vele decennia en heeft Curaçao de nieuwe status van land binnen het Koninkrijk, verworven. Deze status is de springplank om verder volwassen te worden en op te groeien – als de omstandigheden zich er toe lenen – tot een onafhankelijk land met een soeverein volk.

Dit waren de woorden die vanmorgen heb gebruikt in Fort Amsterdam. Wij waren samen ter gelegenheid van de onthulling van de eerste 9 schilderijen van onze ex-premiers van de Nederlandse Antillen. En bijna allemaal die nog in leven zijn waren aanwezig in het Fort, een prachtig moment uit onze geschiedenis.

Zo heeft de eerste regering van Curaçao uit naam van het volk op een waardige wijze, alle minister presidenten uit het verleden geëerd en haar dank geuit. Als regering van een geëmancipeerd volk, willen wij deze leiders eren die verdienen dat hun strijd en inzet vastgelegd wordt in de gedachten en ziel van ons van vandaag en de komende generaties.

Het zijn deze aspecten die wij vanaf vandaag vieren op de dag van vandaag, Dag van Curaçao.

De dag van vandaag is de dag waarop wij de mensen, de rijkdom, de cultuur, de geschiedenis en de toekomst, vieren.

De toekomst van Curaçao is verankerd in de visie voor Curaçao. Deze visie zegt: In 2025 is Curaçao een land met goed bestuur, hoge kwaliteit van het leven, een duurzame sociale en economische ontwikkeling en onderwijs dat iedereen kansen biedt om het beste uit zich te halen.

Met andere woorden, dames en heren, Curaçao is een eiland van kansen! Om kansen voor het gehele volk te kunnen creëeren, moeten wij hard werken, samen werken en volharden in hetgeen wij willen bereiken.

Wat ons helpt in het proces om een nieuwe toekomst op te bouwen voor Curaçao, zijn de vijf sleutelwaarden van ons land, deze zijn: Respect, Vertrouwen, Verantwoordelijkheid, Volharding en Liefde.

Deze waarden zijn onze idealen en onze uitgangspunten die leidend zijn bij alle acties.

De wijze waarop wij onze eerste Dag van Curaçao vieren is een reflectie van onze sleutelwaarden. Wij hebben respect getoond aan onze ex-premiers, wij zullen zo meteen genieten van de volharding van onze jeugd in hun creatieve expressies, wij zullen ons vertrouwen bevestigen en door deel te nemen aan deze viering toont ieder van ons de verantwoordelijkheid om met liefde te werken voor ons vaderland. Dit dushi eiland, waar wij zoveel van houden en dat wij missen wanneer wij ver van huis zijn.

Curaçao dat ben ik niet, dat ben jij niet, dat zijn wij allen.

Dames en heren, ik herhaal nog eens:

De grootsheid van een volk zit hem niet in zijn geografische afmetingen maar in zijn menselijk kapitaal, zijn mensen die willen werken voor zichzelf, zijn naaste en het welzijn van het land.” Laat ons vieren en vanaf nu elk jaar op 10 oktober. Nogmaals gefeliciteerd en een fijne avond!

7 reacties op “Toespraak Gerrit Schotte op Brionplein”

 1. Alsnog gefeliciteerd Curacao en bevolking, Heel veel sterkte en fortuin, Moge de Almachtige Heer jouw zijn Zegens geven……….

 2. Wat een kleuter toespraak. Nog geen 1 A4. Ik begrijp niet dat de mensen op Curacao dit mannetje tolereren.

 3. Deze dictator met zijn dagelijkse praatjes gebakken lucht is een groot gevaar voor de toekomst van het eiland en de eenheid van zijn inwoners. Hij heeft het afgelopen jaar al teveel kapot gemaakt, samen met zijn vriendje Wiels de inwoners tegen elkaar opgejut, en ons eiland ook internationaal voor vele generaties schade toegebracht. Wie behalve hijzelf gelooft hem nog. Hoe lang duurt het nog voor dit sujet zichzelf tot keizer kroont ?

 4. Martin Luther King zou zeggen “I have a dream”. En net als met Obama.. “The proof of the pudding is in the eating”. Tot nu toe smaakt het niet echt lekker.

 5. De man weet niet beter

 6. “sleutelwaarden van ons land, deze zijn: Respect, Vertrouwen, Verantwoordelijkheid, Volharding en Liefde”
  1) @Respect: weinig van te merken, dictatoriaal gedrag en intimidatie
  2) @Vertrouwen: alleen in eigen coalitie (onterecht trouwens) – angstcultuur enorm gegroeid
  3) @Verantwoordelijkheid: nog niet gezien (ISLA – MILLIEU – ZORG – INFRASTRUCTUUR)
  4) @Volharding: alleen mooie praatjes MAAR geen daden – alleen aanpak FUN-issues / reisjes
  5) @Liefde: alleen voor “eigen”volk (80%) – rest kan weg in “bodybags”

  DUS weer een hypocriet optreden / GEEN BALLEN om ware situatie te schetsen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Gerrtitje toont weinig respect voor de PAR premiers die ervoor gezorgt hebben dat Curacao een land werd en schuldenvrij!!