• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dat het eerste jaar als Land Curaçao heel wat teweeg heeft gebracht, staat vast. Het volk is verdeeld, de politiek in opspraak en de negativiteit lijkt groot. Versgeperst.com ging een jaar na 10-10-10 de straat op en vroeg voorbijgangers welke positieve dingen dit jaar heeft gebracht.
“We hebben geleerd hoe het is om zelfstandig te zijn”, antwoordt de 35-jarige Carl. “Fouten maken kan als je er maar van leert. Laten we het eerste jaar als wijze les nemen voor het nieuwe land en de weg naar onafhankelijkheid.”

Eerlijk
De 34-jarige Cheyenne vindt dat de werkelijkheid nu duidelijker is dan voor 10-10-10. “Het laatste jaar heeft iedereen zichzelf laten zien. Nederlanders hebben laten merken wat ze van Curaçaoënaars vonden en wij hebben laten merken dat we niet alles pikken. We komen voor onszelf op en nos Pais Kórsou. Er wordt niet meer ‘gepretend’ en iedereen is eerlijk. Uiteindelijk is dat het beste en dan kun je pas verder  kijken.”

Internet
“Flow!”, antwoordt de 29-jarige Jerry stellig. “Internet groeit steeds verder en we komen eindelijk een beetje op wereldniveau. Dit is superbelangrijk voor de economie en zeker een positief ontwikkeling.” De 33-jarige Raoul vult het hem aan. “De internetbusiness wordt steeds meer booming en dat is aantrekkelijk voor Young Professionals die zich op het eiland willen vestigen. En tja, hoe meer hoogopgeleiden jongeren, hoe beter de toekomst.”

Wijken
“Er zijn best wat goede ideeën die deze regering heeft verzonnen”, vindt de 64-jarige Wilmie. “Het plan om wijken op te knappen, is positief en ook de samenwerking met Zuid-Amerika zal zeker vruchten gaan afwerpen. Ik weet niet of deze zaken echt prioriteit hebben voor Curaçao, maar het zijn positieve ideeën en ontwikkelingen.”

NSJ
De 44-jarige Hans vindt het North Sea Jazz een erg positieve gebeurtenis dit eerste jaar. “De eerste editie van NSJ was een test, maar dit jaar was het bomvol. Toeristen van over de hele wereld zijn naar Curaçao gekomen en hebben de tijd van hun leven gehad, het eiland leren kennen en hun dollars en euro’s over de toonbank gesmeten. Een geweldig initiatief om Curaçao op de kaart te zetten.”

3 reacties op “‘Het eerste jaar als wijze les’”

 1. Allereerst een pabien voor iedereen met 1 jaar Pais Korsou. Een uitermate bewogen jaar. We zijn een land in wording. De meeste ‘oudere’ landen zijn ontstaan na een burger oorlog of een andere oorlog. Recent heeft de arabishce lente ook voor machtsveranderingen gezorgd in de arabische wereld. In dat licht beschouwd hebben we het zo slecht nog niet. We hebben een redelijke stabiele economie die dan weer ups en dan weer downs kent. De trend is helaas in een neerwaartste spiraal en we moeten er met zijn allen hard aan werken om het tij te keren. Ik denk dat we als land moeten constateren dat ons politiek systeem niet past binnen onze cultuur. We moeten er voor zorgen dat de macht beter wordt verdeeld en dat er betere checks and balances komen. We hebben een sterk en vernufitg bedrijfsleven, waarbij ons politieke systeem op dit moment een grote stoorzender is. Er moet wat gebeuren. Alle curacaoenaars zijn het geruzie en gebekvecht helemaal zat. Dit is iets wat ons als volk op dit moment bindt. Ik hoop op een nieuwe politieke stroming, die onze tekorten op de juiste waarde inschat. Een stroming die inziet dat we een andere weg in moeten slaan en gebruik maakt van wat ons bindt als bevolking. De tijd is er rijp voor!

 2. Jerry zegt: ‘De internetbusiness is belangrijk voor Young Professionals die zich op het eiland willen vestigen. En tja, hoe meer hoogopgeleiden jongeren, hoe beter de toekomst”.

  Door de 80/20 regeling kunnen zich bijna geen Yong Professionals meer op het eiland vestigen. En dat was voor hen toch al niet zo aantrekkelijk In menig westers land kun je als Young Internet Professional 5 tot 50x zoveel verdienen als hier (!). Als bonus krijg je er dan een hip en modern kantoor bij in een omgeving met een gevarieerd cultuuraanbod en een baas met een moderne managementstijl. En als je werkgever niet bevalt, heb je keus uit nog veel meer werkgevers in de buurt.

  De vraag is nu dus: is het omgekeerde ook waar? Hoe minder hoogopgeleiden jongeren, hoe slechter de toekomst? En wat gaan we daar aan doen dan?

 3. Er zijn nog veel werk aan de winkel. We moeten eenheid blijven hamer en dan zal de wereld aan voeten krijgen. Ik hoor velen over onafhankelijke maar zonder elkaar vertrouwen en die eenheid kunnen we schudden.De idee van deze regering zijn op korte termijn niet haalbaar misschien op langere termijn, want het kost veel geld.