• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt John Baselmans zijn mening over dierendag.

Vooropgesteld dat er na de wervelwind, in het asiel en de dierenbescherming, die er gewaaid heeft is er zeer veel positief veranderd. Het bestuur is drukdoende met dieren te beschermen en het asiel straalt eindelijk weer gezelligheid en diervriendelijkheid uit. De sfeer is goed en de mensen en dieren lijken tevreden te zijn. Ik wil daarom de mensen en dieren feliciteren met deze grote vooruitgang.

Toch doet me een ding nog vreselijk pijn en dat is dat de dierenbescherming voor 98% alleen maar opkomt voor honden en katten. Met af en toe een verdwaalde geit of een ander dier wat toevallig op hun pad komt. Maar hebben we dan alleen maar honden en katten op dit eiland? Wat als we het eens over de geschoten leguanen hebben? En de schildpadden die met bosjes gegeten worden? De vogels die uit de lucht gehaald worden want elke parkiet brengt wel wat aardig op. En dan maar niet te praten over de dieren in bakkies, zoals de dolfijnen!

We praten ook niet over het vangen van konijnen, duiven en alles wat maar in de pan kan belanden. De kanasters in zee en netten die nog geen eitje van een vis onberoerd laat! Ook die enkele white eagle die we nog hebben, waar alsmaar naar gejaagd wordt moet eens uit de lucht vallen! Maar dan nog niet te praten over de flamingo’s die in de pan belanden. En zo zou ik een krant kunnen vullen.

Vallen deze wezens niet onder dieren? Hebben deze wezens ook geen rechten die wel mooi op papier beschermd zijn, maar waar niets tegen gedaan wordt omdat het onze cultuur is of een machtige zakenman daarachter zit. Helaas, dierendag heeft voor mij een wrange nasmaak want er zijn maar weinig dieren die werkelijk beschermd worden en dat getuigt ook het mooie blad ‘petstalk’ waar helaas buiten de hond en de kat weinig of geen aandacht is voor alle andere geweldige dieren die ons eiland rijk is. Kom op mensen van de dierenbescherming, bescherm deze dieren ook al zal dat misschien een iets moeilijkere opdracht zijn dan een hondje en katje in de arm nemen. Succes met uw verdere goede werk.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

8 reacties op “Ingezonden: Dierendag”

 1. EEN PAK VAN MIJN HART!
  Vandaag kreeg ik te horen dat de Dierenbescherming een klachtenlijn heeft voor ALLE dieren op Curacao!
  Ziet u iets wat niet door de beugel kan of iets wat met dierenleed te maken heeft u kunt altijd bellen op het nummer 518-8340.

 2. Een openbaar excuus naar Meta Farenfort

  Meta, langs deze weg wil ik mijn excuus aanbieden over hetgeen wat ik geschreven heb naar jou en de dierenbescherming toe. Helaas kan ik je niet meer persoonlijk bereiken. Na het plaatsen van het stuk ging heel veel mis er was geen slaap en veel lees en schrijfwerk, dat tot op heden. Ik had zeker niet nog eens in een discussie moeten gaan die dus geheel mis liep door mijn fout.

  Ik hoop dat je deze excuus aanvaard.
  Ik blijft wel hopen dat eens de dierenbescherming ook aan de andere dieren gaat denken en wil daar altijd aan mee werken.

  John Baselmans

 3. Beste Sander
  Laat mij maar doorslaan want via andere kanalen (oa Facebook) en ook hier werd mij verweten dat we maar zelf eens wat moeten doen. Als Meta eens wat informatie had ingewonnen kreeg ze te horen dat wij ALTIJD gewerkt hebben voor de dierenbescherming en wel voor ALLE dieren wat hun eigen statuten staat!

  Het Asiel is inderdaad voor honden en katten. Maar ondanks dat vingen we alle dieren op (indien mogelijk en plaats). Even nog, het asiel is NIET de dierenbescherming! Het is een onderdeel van het geheel.

  Nu nog heb ik kneusjes lopen in onze tuin. Om ook hun een kans te geven! Ik had op een gegevenmoment 98 vogels, apen, schildpadden, geiten, schapen en ga zo maar door die we op eigen kosten verzorgde! Maar we gaven ze WEL een kans

  Hoeveel boekjes en informatie is er niet altijd naar buiten gekomen voor ALLE dieren op ons eiland en nu gaat een ‘elite groepje bepalen’ buiten de statuten om, wegens geldgebrek (is er altijd geweest) dat ze alleen onder dieren, honden en katten rekenen. Ik ben dit ook internationaal aan het kaarten omdat ze dan niet meer bij diverse buitenlandse organisaties vallen.

  Een dierenbescherming is er voor ALLE dieren en dat is mijn punt. Doorgedraaid of niet dit gaat een staartje internationaal maar ook lokaal krijgen want ik blijf opkomen voor ALLE dieren op dit eiland! Jullie horen er nog meer hierover.

 4. John, je slaat helemaal door bij de reactie van Meta op jouw ingezonden stuk.
  het asiel zorgt voor honden en katten…..
  de andere dieren, die slecht behandelt worden zouden dan door een of meerdere andere stichtngen geholpen moeten worden.

 5. heu…… Dieren, natuur ????
  Dat is toch alleen goed om beter van te worden of om aan te verdienen ??

  Althans daar lijkt het mij altijd naar, zo respectloos als men hier met dier natuur omgaat
  van de ene kant eet men bijna alles op omdat men het lekker vindt of omdat het cultuur is of omdat er volgens de eters potentie verhogende middelen in zitten (schilpadden) of om wat voor reden dan ook.

  En aan de andere kant schuift men alles maar plat, omdat er luxe villa parken, luxe resorts,of luxe privé stranden of andere totaal onzinnige luxe projecten moeten komen,
  Dit gebeurt mijns inziens toch heel vaak door mensen die het echt wel beter moeten weten wat ze aan het doen zijn, maar ja zolang het onder de noemer “economische vooruitgang” wordt genoemd dan mag het, en moet de de natuur met alles er op en er aan het onderspit delven.

  Dus ja hoe men het ook went of keert het is altijd weer het geld of de belangen die boven dier en natuur gaan.

 6. Beste Meta

  Wat een belachelijk antwoord. Als bestuur zou jij moeten weten dat mijn overleden vrouw Paulie Wauben en ik 25 jaren lang krom gelegen hebben voor de dieren op Curacao. We werkte samen met jullie oprichtster mevrouw Els Groenenvelt en we hebben dag en nacht klaar gestaan voor ALLE dieren op dit eiland. Later heb ik nog samengewerkt met uw speciale agent Glen om dieren in kooitjes veilig te stellen of een beter ruimte te geven. Nu nog ben ik bezig met dieren ondanks mijn schamel pensioen. Dus als u stelt dat ik eens wat moet gaan doen, schaamt u!! Daarnaast Reef care is non akctief en Amigoe di tera en Defense Ambiental zijn meer gericht op de planten en milieu Carmabi doet onderzoek en is niet de beschermde orgaan al doen hun hun best alleen maar wat de zee aan gaat.

  Dierenbescherming zegt het al en volgens u statuten is dat ook het beschermen van alle dieren. Maar in een persoonlijke discussie op Facebook begrijp ik dat u zich alleen maar wil beperken bij honden en katten. DAN BENT U GEEN DIERENBESCHERMING!

  Dan begrijp ik dat geld weer een probleem is. En wat vreemd is dat wij in alle jaren ALLE dieren hebben kunnen helpen al hadden we geen geldboom achter in de tuin staan! We deden ons werk en er was ALTIJD een oplossing. Ook dat wist uw oprichtster mevrouw Groenenveld die nooit openlijk klaagde over geld maar dag en nacht gewoon bezig was met liefde geven aan ELK dier!

  Het is triest te lezen dat u over persoonlijke inzet praat! Wie komt op voor de dieren op dit eiland. Wie heeft aangetoond dat er wilde dolfijnen in bakjes zitten en wie is diegene die alsmaar zijn nek uit steekt en probeert voor oa dieren op te komen? Kom op mevrouw Fahrenfort uw intenties zullen goed zijn maar voor dat u namens de dierenbescherming schrijft laat u wel eerst u eigen informeren. Ik was een van de eerste die mijn hulp aan bood aan de nieuwe dierenbescherming. IK HEB NOOIT IETS GEHOORD van deze organisatie. Ook werden zelf advertenties in uw blad geweigerd want ze zinde de dierenbescherming niet en zo mevrouw Fahrenfort kan ik nog door gaan als u wil.

  Ik kom voor dieren op maar ik begrijp nu dat de dierenbescherming dat niet kan doen want geld is weer een probleem.
  SCHANDE!

 7. Beste John,

  Het komt zoals altijd neer op geld. Dit geld moet van particulieren komen want de overheid…..
  Je weet waar dit heen gaat.

  Ik ben trouwens ook heel trots op wat de Dierenbescherming allemaal doet. Masha danki!

  Groeten,

  Wancho

 8. Als Commissaris Asiel binnen het bestuur van de Dierenbescherming ben ik uiteraard blij met het compliment dat het Dierenasiel in dit stuk krijgt. En inderdaad: het werd tijd.

  Voor wat betreft de andere dieren die hard bescherming nodig hebben (daarover geen enkele discussie!) moet ik helaas melden dat we binnen onze organisatie heel eenvoudig de kennis (!!!), mankracht en middelen niet hebben om ons in te zetten voor vogels, dolfijnen, schildpadden en dergelijke.
  Dit is een grote zorg voor ons, maar we hebben moeten besluiten om wat we doen te beperken en zo goed mogelijk te doen, in plaats van, met het kleine ploegje mensen dat we zijn, en in concurentie of samenwerking met andere organisaties die zich bezig houden met de flora en fauna van ons eiland (Reef Care, Carmabi, Amigu di Terra, …), onszelf ‘dun uit te smeren’ en geen enkel resultaat te boeken.
  Wellicht kan de auteur van dit stuk daar met zijn persoonlijke inzet iets aan doen. Ik moet hem waarschuwen: er is veel en veel meer te doen dan 1 persoon teweeg kan brengen, dus er moeten meer mensen gemobiliseerd worden, en ook de fondsenwerving hoort erbij.