• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aantal abortussen bij Antilliaanse vrouwen die in Nederland wonen ligt hoog. Uit onderzoek van de Landelijke Abortus Registratie 2008 van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat 40 van de duizend Antilliaanse vrouwen in Nederland abortus laten plegen tegenover 5,5 van de duizend Nederlandse vrouwen.

“Bij Antilliaanse vrouwen in Nederland heerst een taboe op seks en op anticonceptiegebruik. En dat terwijl seksualiteit wel een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van deze vrouwen. Seks gebeurt vaak stiekem en veel vrouwen gebruiken geen anticonceptiemiddelen of op een verkeerde manier”, aldus Cécile Brvar van de Rutgers Nisso Groep.

Tieners
Niet alleen meer Antilliaanse vrouwen plegen abortus dan Nederlandse vrouwen, ook Antilliaanse tieners aborteren vaker. Uit de cijfers blijkt dat 37,6 van de duizend tieners abortus laten plegen. Van de Nederlandse tieners zijn dit 4,7 van de duizend tieners. Ook zijn de Antilliaanse abortuscliënten in Nederland de jongste. De gemiddelde leeftijd voor een abortus is bij een Antilliaanse vrouw 25,8 jaar en bij een Nederlandse vrouw is dit 28,8 jaar.

Gedaald
Het aantal abortussen is sinds 2006 wel gedaald. Ook kiezen vrouwen al in een eerder stadium van de zwangerschap voor abortus. Door betere testen en echo’s, is eerder vast te stellen of en hoelang een vrouw zwanger is.

Curaçao
Over het aantal abortussen op Curaçao is niets bekend. “Het is volgens de Curaçaose wet verboden abortus te laten plegen. Het wordt wel gedoogd bij sommige huisartsen maar er is geen registratieplicht. Daarom kunnen er alleen schattingen gedaan worden”, legt dokter Alcala uit.

www.versgeperst.com