• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Commissie Monk heeft een rapport over de toekomst van de AOV overhandigt aan Hensley Koeiman, minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Nadat de bevindingen van het rapport zijn gepresenteerd aan de Raad van Ministers, zal Koeiman meer informatie hierover openbaren.

Koeiman heeft in mei de Commissie Monk ingesteld om met een advies te komen om het Pensioenfonds AOV te verbeteren dat door verschillende factoren in de gevarenzone was terechtgekomen.

Ingrijpen
“Als er nu niet wordt ingegrepen dan is er over twintig jaar een tekort van bijna vijf miljoen”, waarschuwt de minister. “Dit is onder meer te wijten aan de vergrijzing onder de bevolking en de werkloosheid die wel is gedaald maar met 12 procent nog steeds te hoog is. Het aantal mensen dat werkt en premies afdraagt aan het fonds is niet gestegen. Daarentegen is het aantal mensen dat pensioen ontvangt uit dit fonds wel gestegen.”

Taken
De Commissie Monk was belast met verschillende taken;
1. Evalueren van verschillende bestaande rapporten voor gezondmaken AOV Fonds;
2. Informatie halen bij de verschillende ‘stakeholders’;
3. Definitief advies opstellen om de structuur van het AOV Fonds te verbeteren en deze aan minister Koeiman op te leveren met verschillende scenario’s;
4. Introduceren van een algemeen pensioen voor werknemers in de particuliere sector van Curaçao en voorwaarden formuleren waaraan moet worden voldaan om dit project tot een succes te maken.

Maatregelen
Er zijn verschillende scenario’s geschets in het rapport. Een maatregel die in alle scenario’s terugkomt is de pensioenleeftijd verhogen, om in aanmerking te komen voor AOV.

www.versgeperst.com