• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Commissie Rosenmöller vindt het zeer ernstig dat toonaangevende  gezagsdragers en vertegenwoordigers van het jonge land Curaçao elkaar op een publieke wijze beschuldigen. “Dit is schadelijk voor de betrokkenen, voor het aanzien van het land en ook schadelijk voor de bevolking van Curaçao.”

Commissie Rosenmöller ging op 8 augustus aan de slag na de beschuldiging van Centrale Bank directeur Emsley Tromp richting Premier Gerrit Schotte. De Commissie heeft Curaçao drie keer bezocht: van 23 tot en met 28 augustus, van 7 tot en met 9 september en van 28 tot en met 30 september. Zij hebben zich verdiept in schriftelijk materiaal, achtergronden en tijdens de bezoeken gesproken met onder anderen met oud-politici, vertegenwoordigers van diverse publieke instituties, mensen uit het bedrijfsleven en de vakbeweging.

Onafhankelijk
Binnen een tijdsbestek van vijf weken heeft de commissie haar bevindingen opgesteld in een rapport. “De Commissie heeft alle gesprekspartners laten weten dat zij in volstrekte onafhankelijkheid opereert en dat het rapport zal worden aangeboden aan de Minister-President van Curaçao en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland.”

[scribd id=67071829 key=key-joe0crg0ixmfvkw7ol6 mode=list]

10 reacties op “Het rapport van Commissie Rosenmöller”

 1. Briljante zet om Rosenmoller op onderzoek uit te sturen. Op Curacao wordt iedereen gemeten naar de mate waarin hij omkoopbaar is. Rosenmoller is financieel onafhankelijk. Dus niet omkoopbaar. Prachtig.

 2. Ik complimenteer “Versgeperst” met het beschikbaar stellen van het rapport. Dit komt de openheid ten goede en laat zien dat de journalistiek ook een rol heeft in openheid en transparantie t.a.v.de landspolitiek.
  Een uitstekend rapport met heldere aanbevelingen. Zelfs is het tekenend dat de Commissie aanstuurt op het nemen van de eigen verantwoordeljkheid door de Staten. Het is nu afwachten of de Staten volwassen genoeg is om die verantwoordelijkheid te nemen. Het is aan de bevolking om in de volgende verkiezingen haar mening te geven over de genomen verantwoordelijkheid. Landsregering, laat de kinderen van Curacao zien dat eerlijkheid, integriteit en oprechtheid drijfveren zijn van good governance, jullie eigen goed bestuur.

 3. @Peter, zouden er daarom zoveel boswachters in onze regering zitten ?

 4. @Peter

  Veel leesplezier;

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2502176/2000/04/01/Een-stroper-die-voor-boswachter-speelt.dhtml

 5. @ Martina stropers zijn de beste boswachters…

 6. Duidelijk rapport en geeft een aardig goede samenvatting van wat een ieder op Curacao al maanden lang ziet gebeuren. Een sneu groepje dorpsgekken / maffiosi die het eiland echt hard de afgrond intrappen. En daar doen een paar minuten op Fox en CNN niets aan af.

  Jammer dat er verder niets zal gaan gebeuren. Criminelen schrikken immers niet van rapporteren (komt nog bij dat dit groepje prutsers niet eens kan lezen).

  Ik blijf het absurd vinden om te zien wat er allemaal gebeurd op dit eilandje dat qua inwonertal te vergelijken is met Arnhem maar dan met burgemeesters en wethouders die denken dat ze premier en ministers zijn, om je kapot te lachen als het niet zo sneu was… Een soort van doorlopende soap, Goede Tijden Slechte Tijden (alleen dan zonder de Goede Tijden).

 7. Peter,

  Het gaat om de boodschap, niet om de boodschapper….

 8. @Peter

  Vrij domme en kinderachtige reactie.
  Overigens heeft Rosenmoller het ‘teveel’ betaalde terugbetaald. En daarbij genomen is de man
  van onberispelijke signatuur die zijn zakken niet hoeft te vullen aangezien deze al gevuld waren als afstammeling/familie van V&D.

 9. En wie weet als geen ander hoe je je zakken moet vullen als Paul Rosenmöller ….?

 10. Dit rapport (dank u, Versgeperst) liegt er niet om en komt met harde beschuldigingen naar ministers die de veiligheidsdienst buiten spel hebben gezet om screening te voorkomen. Meldingen van witwassen en belastingschulden, we hebben dus weer eens ministers die een fraai voorbeeld geven aan het volk.
  Ik verwacht echtet niet dat er actie wordt ondernomen, want is het ooit anders geweest? Het werd toegestaan dat Anthony Godett tijdens en na zijn verblijf in de gevangenis wegens corruptie gewoon door kon regeren. Partijgenoot Komproe (illegaal toe laten van prositutuees) idem dito. Het is duidelijk geworden dat Schotte gefinancierd met illegaal loterijgeld, maar hij geeft geen krimp en regeert (lees: reist) gewoon door. Asjes: credit card fraude. Constantia: veroordeeld voor mijneed.Richard Salas: verkwisten van gemeenschapsgeld in Miami. Errol Cova: miljoenensubsidie gegeven aan een speeltuin op Piscadere die binnen een paar maanden failliet was (waar is dat geld gebleven, Errol?). Voormalig minister van toerisme Chong: strafblad.
  Mijn tip voor mensen die een politieke carriere ambieren: bega een atrako of pleeg een moord, want met een schoon CV schopt u het nooit tot politicus.