• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Naar aanleiding van het vonnis op 1 september, heeft de overheid deze week een brief geschreven aan de Isla Raffinaderij. Dit houdt in dat zij binnen vier weken moeten voldoen aan de vergunningen. Is dit een stap in de goede richting? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“Na tien jaar wachten is alles een goede stap”, reageert de 32-jarige Myra. “Wat ik jammer vind is dat een regering, die normaliter voor de bevolking opkomt en aan het werk is, gedwongen moet worden om voor de bevolking op te komen en te werken.” De 65-jarige Rudsel staat niet te juichen. “Het is zeker een overwinning. Geniet er allemaal maar van, want het blijft hier bij.”

Nederland aanpakken
De 25-jarige Shivanka vindt niet dat dit een zaak is voor de Curaçaose overheid. “Iedereen vergeet Nederland en Shell. Dit is geen verantwoordelijkheid van Curaçao, maar van Nederland. In plaats van rechtszaken tegen deze regering te beginnen, moeten ze Nederland aanpakken en dwingen om hun troep op te ruim hier. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.”

Complimenten
“Het is zeker een goede stap”, vindt de 35-jarige Tyron. “De regering had ook tegen het vonnis in kunnen gaan of het gewoon kunnen negeren. Ze laten zien dat ze de zaak serieus nemen.” Ook de 53-jarige Antoon is positief: “Complimenten aan SMOC en ook aan de regering. Dit is de eerste keer dat er iets wordt gedaan om het probleem aan te pakken. Dankzij SMOC. Hop, SMOC naar de top!”

27 reacties op “‘Nederland is verantwoordelijk voor Isla’”

 1. Nos mes Por???
  Ga toch zelf (Schotte – Wiels – Cooper) eens aan de slag en verschuil je niet steeds achter “vroeger” !!!!
  Laat zien dat je visie en ballen hebt (kijk bv eens serieus naar Green Town !!!) en laat niet anderen de “troep” opruimen.
  Waar is “standpunt / actie” regering (of zitten ze weer in Verwechistan of op reces om uit te rusten van de vele jetlegs!)

 2. Men had Nederland en Shell al jaren lang moeten aanpakken om de troep rondom Isla op te ruimen.Tevens hoe zit het met de gezondheid van diegene die o.a. in Marchena en omgeving hebben gewoond en nog steeds wonen.(uitlaatgassen ,roet inademen van Isla?)Deze mensen moeten een financiele compensatie krijgen.

 3. @anthony, beste zwarte Nederlander,

  Ik had niet echt een antwoord van je verwacht, als het wat moeilijker wordt geven lafaards meestal niet thuis en jij bent dus geen uitzondering.

 4. Het is maar goed dat Schotte de olie aan het schoonmaken is rondom ISLA en niet met vinger gaat wijzen maar de hand in eigen boezem steekt. Shell zal er nooit gaan schoonmaken omdat ondertussen alweer 26 jaar lang de plek wordt verhuurd aan PDVSA en er een slim contract is getekend waar de regering toendertijd is ingestonken. (letterlijk)

  Na het schoonmaken kan Schotte eindelijk PDVSA aansprakelijk stellen en de rekening naar hen sturen. Het is jammer dat PAR dit niet eerder heeft gedaan maar de milieu verder liet vervuilen.

  Eindelijk is er actie vd regering om ISLA aan te pakken.

  De PAR heeft gewoon alle rechtzaken genegeerd en de recht in eigen hand genomen! Dat is wel zeer kwalijke zaak dat een regering een uitspraak van de rechter naast zich neerlegd en de bewoners in de stank laat staan.

 5. @ anthony, je stelt dat er weer een 30 mei gaat plaatsvinden. trouwens dit had ook zijn oorzaken. Ja en die oorzaak was dat in opdracht van Godett, Anita en nog een paar van die schimmige figuren de drankafdeling bij Henderson Rio Canario en even later bij de Portugees tegenover het Peter Stuyvesant College geplunderd en genuttigd werd. Deze bezopen horde werd toen verder richting Forti gederigeerd.
  Deze tactiek werd ook in het klein opgevoerd in de Nieuwstraat en daarvoor met die gele Davidsterren bij het WTC. Dus giet genoeg drank in het gepeupel en succes is gegarandeerd en ja misschien is dat de oplossing om van de oproerkraaiers af te komen en we met de opbouw van ons democratisch geregeerd land kunnen beginnen. Het afgelopen jaar is in alle opzichten distructief verlopen dus blijf slopen met de moekel of doe het in één keer goed met een stel bulldozers.

 6. @ Anthony.
  Beste zwarte Nederlander, dus je bedoelde venezolaanse belangen in het Roergebied en wat waren die dan ? Verder geef je ook geen antwoord op mijn vraag betreffende de door jou genoemde Bea ?
  Ik had toch een wat intellegenter antwoord verwacht, maar ja wat er niet is kun je ook niet krijgen.

 7. venezolaanse belangen had ik het over.
  jullie moeten het niet altijd opnemen voor nederland alsof nederland ook niks te verwijten valt.
  in 1953 heeft nederland ook de boot gemist, toen hadden ze de gehele antillen kunnen voorbereiden voor een degelijke onafhankelijk in de jaren daarna, maar de shell belangen gingen voor, postkolonaile tijdperk en geen visie. ipv daarvan is men met een statuut gekomen, kijk maar wat de gevolgen zijn. jarenlang verdeel en heers politiek, lekker makkelijk en probeer dat nou eruit te halen. kom met oplossingen, want zoals het nu aan toe gaat mbt de grote werkloosheid en criminaliteit heb je alleen kans dat er weer een 30 mei gaat plaatsvinden. trouwens dit had ook zijn oorzaken.
  leer een beetje geschiedenis alvorens alles af te kraken.
  curacao is helemaal niet goed bezig, er moet drastisch en snel veranderingen komen anders blijf het geen bal meer over van dat eiland. het gaat mij meer op de toon van die jullie aanslaan. bovendien heeft de shell curacao jarenlang geregeerd en niet nederland en zodoende pottekijkers uit nederland tegengehouden om hun gang te gaan.
  100 jaar lang is er hierdoor geen maatschappij kritiek geweest.
  en begrijp me niet verkeerd, de antilliaanse politice moeten de hand in eigen steken om te beginnen, maar zie het zooitje flauwe kul dat in forti zit. totaal geen visie en planning.

  aan de andere kant vraag ik me af, waar zijn al die afgestudeerde antillianen hebben ze geen zin in politiek of worden ze systematisch weggepest, want wat curacao mist is betrouwbaar kader en sinds de jaren 70 hebben ik ze zien komen en gaan, maar krijgen totaal geen respect binnen de overheid en zo hou je de bevolking dom, antillianen kennen het woord maatschappij niet.

 8. Wordt versgeperst Nu 2e telegraaf!? 4 meningen waarvan 1 persoon van mening is dat nl verantwoordelijk is.. Dat wordt gehighlight en er wordt meteen over 1 kam geschoren! Foei.. Een Curacaornaar met een andere mening!

 9. @ Anthony: De “toon die Nederlanders slaan” komt voort uit het complete onvermogen van Curacao om ook maar het simpelste van het simpelste te presteren. Politici vullen hun zakken en doen niets behalve onzin uitkramen die door veel (zeer laag tot niet geschoolde) Curacaoenaars voor waar wordt aangenomen en ook wordt overgenomen. Ambtenaren doen de hele dag niets behalve het openbaar Bestuur saboteren met luiheid en incompetentie en dan mag Nederland de rotzooi weer opruimen en de rekening betalen. Is het dan raar dat Nederlanders daar iets over zeggen?

  Als je dat niet snapt dan geef je je eigen brevet van onvermogen af…

 10. @ Anthony
  Beste zwarte Nederlander, kun je mij toch nog even uitleggen (als dat tenminste binnen je IQ kader past) wat de Nederlandse belangen bij het Roergebied zijn, en wat Bea (ik neem zomaar even aan dat je onze Koningin bedoeld) daarmee te maken heeft. Was zij toendertijd überhaupt al Koningin der Nederlanden ?
  Zie je intellegente reactie met veel belangstelling tegemoet.

 11. Het is frappant wat voor toon de Nederlanders op het eiland slaan. De politieke situatie destijds mbt. tot Nederland was anders. Nederland is een koloniale mogendheid en die kennen de klappen van de zweep en zullen het altijd opnemen voor de Shell, die 2 miljard dollar in de boekhouding had staan voor de schoonmaak, maar de toenmalige Anti regering wist niet beter en had verkeerd gegokt.
  PDVSA had toen grote belangen in het Roergebied en beste Bea en consorten hebben Venezuela onder druk gezet om die troep over te nemen.
  Beste witte Nederlanders, als jullie het goed menen vorm samen met de Antis een blok tegenover Nederland en ga daar klagen over de achtergelaten bende.
  Nederland is nog steeds alles bepalend, ze zien hier geen brood dus laat die Antis maar stikken in de smurry. Die raffinaderij moet meteen sluiten, er is genoeg schoonmaark werk voor de komende tien jaar.

 12. @ A.Claessen.
  Ik twijfelde over dat bezoekje aan Caracas (las laatst een artikel in een magazine dat de maestro’s in plastic chirurgie in Caracas zitten). Arm kind moest zich zeker later “pimpen” van Hakim, zo van, daar een beetje bij en daar een beetje af. Resultaat was en bleef echter achter bij de verwachtingen.
  Ik heb het gevoel echter dat die Bobo (doet zijn naam eer aan) iemand anders bedoelde maar niet de guts heeft dat openlijk te zeggen, de cobarde !

 13. @ Regi, De zaak lijkt mij duidelijk. Curacao en de PdVSA hebben hier de verantwoordelijkheid om de rotzooi op te ruimen. Beide zijn absoluut verantwoordleijk alleen weet men op Curacao nooit wat woorden als “eigen verantwoordelijkheid” of “zelfreflectie” betekenen. Shell is niet meer verantwoordelijk en Nederland is het al helemaal niet.
  Toen Shell er was was de raffinaderij een van de beste en veiligste ter wereld, daar is nu weinig meer van over getuige de vele ongelukken, gigantische vervuiling (lucht, grond en water). Dit ook dankzij Curacao die nooit enige garantie vroeg, verantwooring uit de weg gaat (nog steeds) en als absoluut incompetent geld in dit dossier (zoals bij vrijwel alle dossiers).
  Op Curacao is vaak de eerste reactie bij problemen “Nederland heeft het gedaan!”. Altijd reageren uit emotie en liever niet nadenken. Men heeft willens en wetens de problemen over zichzelf afgeroepen. Niet nadenken enkel dollartekens in de ogen, geen verantwoordelijkheid willen nemen, toekomstige generaties met de problemen opzadelen door problemen te ontkennen / voor je uit te schuiven en uiteindelijk als er zeer grote problemen door eigen incompetentie keihard op je afkomen dan is er maar één ding wat men kan doen: “Nederland heeft het gedaan!!!” en “zet de geldkraan maar open”.

  Altijd enkel en alleen roepen, schreeuwen en zeuren en nooit enige zelfredzaamheid. Laat staan een “dank je wel” als Nederland Curacao weer eens uit de rotzooi helpt.

  En wat betreft het “Perfecte Nederland”, daar schort genoeg maar daar werken we tenminste zodat we problemen kunnen oplossen, geld verdienen en zelfs de klaplopers uit deze wereld helpen door absurd veel ontwikkelingsgeld weg te smijten aan clubjes, landen en eilandjes die het absoluut niet verdienen. Wat doet bijvoorbeeld het zogenaamde “land Curacao” behalve ontvangen? Het antwoordt laat zich raden: schreeuwen om meer en altijd maar zelgenoegzaam in de slachtoferrol springen.

 14. Regi, we moeten terug naar ons eigen land? Wel, eigenlijk zouden we dat best willen maar we zijn uit Nederland gevlucht voor de criminaliteit van de Antillianen daar. Het is opvallend dat bij elk opsporingsprogramma op de tv in Nederland de daders gemaskerd waren, maar wel Papiamentu met elkaar praatten.
  Wat mij betreft mogen voor iedere Antilliaan die Nederland verlaat 3 Turken terugkomen. Die integreren ook niet, maar dat verlangen we niet. Zij gedragen zich, maken zich niet schuldig aan criminaliteit en houden zich aan de regels. Helaas kan dat van de Antillianen (en Marokkanen) bij lange na niet gezegd worden. Ook de 2e generatie Surinames houdt zich in Nederland goed aan de regels. Dat het met de Antillianen niet wil lukken komt waarschijnlijk omdat zij oorspronkelijk van hetzelfde continent kwamen als de Marokkanen.

 15. Ik vind het grappig dat nederlanders op Curacao over de gang van zaken op Curacaogaan klagen. Het is makkelijk mensen GA TERUGNAAR JE PERFECTE NEDERLAND. Daar is alles goed geregeld, zonder corrptie etc. Voordat je op deze forum gaat lopen schreeuwen moet je eerst schrijven. He Marius

 16. Zo is Nederland ook schuldig aan de vulkaanuitbarstingen in Ijsland, de overstromingen in Japan , en laten we de dood van Michael Jackson niet vergeten…

 17. Rene, volgens mij ging die schoonheidskoningin naar Venezuela voor een borstvegroting. Het is allemaal fake op deze rots, en niet alleen met borsten. Hoeveel moeders hebben geen geld voor eten voor hun kinderen, maar lopen wel met de nieuwste Blackberry of rijden de nieuwste SUV?

 18. Hoeveel werkgelegenheid geeft die raffinaderij nu nog? 900 man, waarbij men dan ook nog eens niet aan de 80-20 regel zou voldoen. Het aantal mensen dat gezondheidsschade oploopt is vele malen groter.
  Hoeveel verdient het land curacao aan de raffinaderij? 3 x niks, bijna alle winst gaat terug naar Venezuela, net zoals dat vroeger bij de Shell naar Nederland ging. Alleen Nederland investeerde toen aanzienlijk terug in Curacao en dat zie ik Chaves nog niet doen.
  He probleem zit hem in de eigen belangen van de beslissend politici en hoge ambtenaren, hiervoor moet het volk van Curacao (figuurlijk) bloeden en letterlijk de longen kapot hoesten.

  Wat betreft de ontmanteling en het opruimen geldt de vervuiler betaald, Dus inderdaad de Shell, Nederland maar ook de PDVSA en de staat Curacao.

 19. @Bobo, je bedoelt dan zeker de laatste schoonheidskoningin die zogenaamd een paar weken naar Caracas moest om bijgespijkerd te worden in haar Engels voordat ze afreisde naar Brazilië.

 20. Wat eigenlijk het meest schokkend is, dat er toch nog mensen zoals Shivanka rond lopen!!!!! Maar goed als die er niet geweest waren hadden we nu niet met deze fijne regering gezetten. Dank jullie we’ll………check eerst de feiten voor gij begint te gillen!!!!

 21. Het arme kind moet nog leren wat het betekent om Pais Korsow te zijn. Het grote graaien vanuit Nederland is voor dit eiland helemaal afgelopen. Minister Donner nam bij zijn laatste bezoek afgelopen maandag zelfs niet de moeite om Hato te verlaten. En ook de Majesteit schijnt niet veel belangstelling meer te hebben voor het bestuur van dit rijksdeel. Het is dat de rechter een enorme dwangsom eiste, dat er vanuit de regering een brief is gekomen. Maar handhaven van de wet, ten opzichte van PvDSA is een ander verhaal. Daar heeft Schotte geen zin in. Dan worden zijn bazen aan de overkant boos. Dit is dus het laatste wat je er van hoort. Helaas.

 22. Men vergeet snel.
  Waarom was het van zo’n groot belang dat de raffinaderij open bleef? Dat zelfs de koningin naar Venezeula ging om te onderhandelen.
  Om Curacao van een afgrond te redden, de offshore lag op z’n gat en als de raffinaderij toen definitief was gesloten zou dat een ramp voor een ieder hier zijn geweest.
  En of er toen meer of minder vervuiling was is een zinloze discussie omdat er nooit gemeten werd. En organisaties als SMOC het niet in hun hoofd haalden tegen een SHELL in te gaan.
  Ik heb het al vaker gezegd, sluit de fabriek. Maar vlucht niet als het daarna helemaal mis gaat op dit eiland.
  En ook de verborgen agenda’s van sommige lieden in het water zal vallen!!! En dat deze lieden dan echt geen steentje zullen bijdragen aan de gevolgen voor dit eiland.

 23. Shivanka, populair gezegd; opzouten !

 24. Laat me raden voor welke partij Shivanka stemt..

  Als je een hele rafinaderij voor 1 gulden koopt dan is het as where is. Dus alle lusten en ook de lasten. je kan niet lekker 25 jaar door blijven gaan en dan ineens willen dat Nederland het opruimt. Trouwens als je iemand wil aanpakken dan pak je Shell aan en niet Nederland

 25. De SHELL heeft volgens mij, Curaçao de optie gegeven om de zaak over te nemen. Het alternatief was sluiten. Als Curaçao toen had gezegd, OK sluiten die handel, dan had de SHELL minstens een schadevergoeding ter grote van de “estimated” saneringskosten, gebaseerd op de wettelijke vergunningen met de daaraan gekoppelde milieu eisen (die SHELL van Curaçao had verkregen).
  Nee Curaçao in al zijn wijsheid dacht met de koop van de Isla een goede slag te hebben geslagen. Nou moeten ze tig jaren na dato niet gaan zitten janken. Er is een gezegde; gedane zaken nemen geen keer. Jammer, maar het is duidelijk dat hier de schuld bij Curaçao ligt.

 26. In tegenstelling tot wat Shivanka zegt… Het is wel degelijk de verantwoordelijkheid van Curaçao en NIET van Nederland. De Shell raffinaderij is voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de toenmalige Nederlandse Antillen. Nederland heeft destijds aangeboden het beheer op zich te willen nemen, maar daar wilde de eilandsraad niet aan. Toen heeft Nederland zich er op verzoek van de Antilliaanse bestuurders uit teruggetrokken. Men “kon het zelf wel regelen”. Daar zat namelijk een zelfverklaarde slimmerik die er voor de Antillen wel een slaatje uit dacht te kunnen slaan… nou chapeau. 19 miljoen dollar per jaar (op een omzet van miljarden) met alle vervuilende gevolgen van dien… De vervuiling aanpakken die door Shell is aangericht was al geen sinecure, maar dat valt volkomen in het niet bij wat nadien onder bewind van PdV SA zich heeft afgespeeld.

 27. Ja, ja… daar gaan we weer, Nederland heeft het weer eens gedaan.Ik krijg sterk de indruk dat de eerste woorden die babies op de Antillen leren niet ‘papa’en ‘mama’ zijn maar ‘Nederland schuld’.
  Curacao heeft destijds voor 1 florin de raffinaderij overgenomen, juist omdat er een grotere schoonmaak plaats moest vinden. Als Nederland daar nu alsnog voor moet zorgen moet Curacao alsnog een redelijke prijs voor de raffinaderij betalen, verhoogd met 50 jaar rente. Het is 40 graden vandaag: Nederland ook schuld?