• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Charles Cooper van Verkeer, Transport en Ruimtelijke Planning heeft goedkeuring gegeven aan Luchtvaartmaatschappij Air Berlin om te starten met vluchten tussen Duitsland en Curaçao. Airberlin heeft de noodzakelijk vergunningen gekregen die nodig zijn om te starten met de vluchten.

Katrin Knapp, Hoofd van Global Traffic Rights van Air Berlin, heeft in een aanvraag aangegeven op 15 november te willen starten met wekelijkse vluchten Düsseldorf naar Curaçao. In juni is de minister samen met vertegenwoordigers van het Bureau voor Toerisme van Curaçao naar Duitsland afgereisd om in gesprek te gaan met de luchtvaartmaatschappij en gisteren heeft het plan zijn goedkeuring gekregen. De airbus type A332 gaat één keer per week van Düsseldorf naar Curaçao vliegen.

55 reacties op “‘GO’ verbinding Duitsland – Curaçao”

 1. laat komen ,laat komen die vliegtuigmaatschappijen.Hoe meer hoe beter voor het eiland..Is goed voor de economie,,ticket-pryzen omlaag levert meer toeristen op..Anders blijft de KLM de baas,met zijn dure ticket-pryzen,,en hoe meer toeristen er komen ,hoe meer centjes in het laatje,waar de regering dit weer goed moet besteden..en hoe meer toeristen ,hoe meer werkgelegenheid,,iedereen is er goed mee

 2. Lieve mensen, Bon dia , bon Siman,
  Ik zeg altijd mensen gedag waar ik ook ga op Curacao en 98% antwoord je ook keurig terug.
  Wat een racisme bij dit onderwerp. Hoe meer toeristen des te beter voor Curacao toch daar gaat het om. Natuurlijk zou het mooi zijn als er iets meer toezicht kwam op de staat en prijs hantering van de taxi’s en het wegen net rotzooi op straat e.d. maar dat is een kwestie van stoppen met klagen en wat doen! Papiaments blijft een heet hangijzer natuurlijk iedereen op Curacao zou het moeten spreken (let op spreken. vroeger werdt het ook niet geschreven dus waarom nu ineens wel?) Nederlands ligt te ver van de lokale tong ga er dan niet mee door we willen immers ook toeristen uit andere landen…vanwege de scholen? hou toch op 70% van de studies in Nederland is ook in het engels. Geef de kinderen de engelse taal hier komen ze een stuk verder mee en geef ze ook de schoolboeken die in het papiaments zijn er toch nog nauwelijks na 7 a 8 jaar. Blijf thuis vooral spreken wat je wilt want veeltaligheid was een terechte trots van Curacao die met de schakeling van het onderwijs en de groei van de lokale media om zeep geholpen is! er Zou maar 1 feit voorop moeten staan bij deze discussie en dat is het welzijn van Curacao!

 3. @ bert van dijk
  bert je bent een huigelaar. 1 vraag waarom was je niet binnen 24
  uur weer opgerot van het eiland als het je niet beviel.
  ik denk het te weten bert is een schooier die al het moois van het eiland
  wil hebben lekker zijn centjes verdienen en het volk kleineren.
  bert als je een echte vent bent laat ook zien welk gezicht achter die uitspraken
  zit. Ik hoop iig dat je wel het mooie leven heb ondekt op het eiland een ervaring
  die je in je kikker landje NOOIT zult en kunt ervaren.
  veel plezier op het eiland

 4. @Bert van Dijk, ik hoop dat je ook de andere Curacaoenaars een kans geeft. Je zult zien dat het vaak aan de binnenkant, heel erg hartelijke mensen zijn die het helemaal niet makkelijk hebben.
  On Topic:
  @Vito, je zult helaas teleur gesteld worden m.b.t ticketprijzen.. Cartelvorming tussen de airlines kennen we al een tijdje.. Nobody dares to mess with the allmighty KLM/Airfrance/Skyteam..
  Air Berlin heeft een mooie stoelgarantie weten te bedwingen met minimale marketing voorwaarde aan hun kant… Of te wel, wij mogen die stoelen vullen of we mogen ze betalen. Sinds Cura-marketing nog steeds niet echt hoog rendement heeft hou ik mijn hart vast.

  Maar goed, er *moet* meer airlift komen naar ons land.. dat staat vast. Het zijn onzekere tijden in Europa en de VS, dus echt goede voorwaarden krijg je niet. Soms moet je een risico nemen, de boel goed in de gaten houden en leerling eruit trekken of het goed gaat of fout gaat.. In dit geval staat of valt alles met marketing in Duitsland. Hoop dat Hakim niet denkt dat hij klaar is nu ze gaan vliegen.

 5. @een Nederlands Paspoort

  Ik ben zeker bewust van het feit dat Curaçao vanaf 10-10-2010, een autonome status binnen Nederlandse Koninkrijk heeft. Dat houdt zeker in dat Curaçao vanaf deze datum haar eigen zaken gaat regelen en eigen verantwoordelijkheden. Maar buiten dat blijft de invloed van Nederland op Curaçao bestaan, maar wordt een stuk minder. Alleen als het goed mis gaat op Curaçao kan Nederland ingrijpen. Dus de band tussen Curaçao Nederland is hiermee niet verbroken, ze zijn nog niet los van elkaar.
  Je moet het nu zien als een kind die tegen haar ouders zegt dat ze op zichzelf gaat wonen. Ze gaat het zelf proberen. De ouders blijven tot zekere hoogte toezicht houden op het kind en zijn onderhoudsplichtig naar het kind toe tot zekere leeftijd. Het kind zal haar best gaan doen om op eigen benen te blijven staan, maar waar het niet gaat zal de ouders ingrijpen neem ik aan.

  Ik schreef dit:
  Trotse yui di korsow schrijft :
  ” Wat ik nog steeds niet begrijp, is hoe dat kan, Curaçao is toch een Nederlands koninkrijk.
  Curaçao hoort bij Nederland dus zou gelijkgesteld moeten zijn. Maar zo zie je maar hoe Nederland Curaçao in de steek laat net als een moeder die een kind in de steek laat zonder eten en drinken.”

  Reactie op:

  Bert van Dijk schreef:
  Cur Eye, ik respecteer uw mening over het Papiamentu maar waarom zou de Yu Korsow wantrouwend zijn tegenover de Nederlander? Is het zo erg om te onderkennen dat Curacao een ontwikkelings(ei)land is en ver achterloopt op Nederland en andere WestEuropse landen en de Verenigde Staten? Ja, Nederland is superieur zoals Real Madrid afgelopen week superieur was aan Ajax. Ajax erkende dat en probeerde er lering uit te trekken. De Yu Korsow voelt zich aangevallen en begint te schreeuwen ‘ja maar jullie’. Accepteer toch eens gerechtvaardigde kritiek, zoals op het stelletje ongeschoolde strafbladbezitters dat de Yu Korsow gekozen heeft als ministers. Kritiek daarop is toch meer dan terecht, niet dan?

  @een Nederlands paspoort

  Als Curaçao en Nederland nog niet helemaal los van elkaar zijn , ga je toch niet schrijven dat:
  Is het zo erg om te onderkennen dat Curacao een ontwikkelings(ei)land is en ver achterloopt op Nederland en andere WestEuropse landen en de Verenigde Staten? Ja, Nederland is superieur.

  Zijn we dan concurrenten van elkaar?

 6. @Vito
  Nou moet ik er niet aan denken dat ik Chinees ga eten dat door een Nederlander is klaargemaakt of Japanse suchi die door een Curaçaoenaar is klaar gemaakt, you get my drift ?
  En voor de volledigheid wil ik nog even naar voren brengen dat 99 van de 100 Chinese Restaurants zowel hier als in Nederland familiebedrijfjes zijn, dus ik zou dat abonnement op die krant van jou maar meteen opzeggen.

 7. @Peter van Dungen.
  Ik denk dat percentage gewijs meer moorden op Curaçao worden gepleegd, maar dat zullen wij aan het eind van het jaar wel of niet kunnen vast stellen als minister Wilsoe met zijn statistieken komt.
  Ja ik ben het helemaal met je eens, als twee Curaçaose criminelen elkaar afschieten, dan ruimt dat mooi op scheelt straks ook weer in de repatriëringskosten.
  En is het niet zo dat 9 op de 10 kinderen die op Curaçao geboren worden hun vader niet of nooit zullen leren kennen en dat het gros van deze geboortes plaats vinden bij minderjarige meisjes. Als je het over zedendelicten wil hebben.

 8. CurEye, ik heb begrip en respect voor je standpunten.Ik denk dat jij tot de Curacaoenaars hoort die ik niet bedoel. De minderheid dus.

 9. Trotse yui di korsow schrijft :
  ” Wat ik nog steeds niet begrijp, is hoe dat kan, Curaçao is toch een Nederlands koninkrijk.
  Curaçao hoort bij Nederland dus zou gelijkgesteld moeten zijn. Maar zo zie je maar hoe Nederland Curaçao in de steek laat net als een moeder die een kind in de steek laat zonder eten en drinken.”
  “Pais Korsow” is een zelfstandig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Met een eigen regering en eigen verantwoordelijkheden. In de eerste plaats voor eten en drinken. Als u zich in de steek gelaten voelt, moet u klagen bij uw regering, die nog steeds geen plannen klaar heeft tot onderlinge samenwerking met de andere eilanden en met Nederland. Andere eilanden hebben dat wel. Zeker Aruba heeft dat eigenbelang goed begrepen. De PS bestaat van de haat tegen de Nederlanders, dat beseffen ze in Nederland ook steeds meer. Als die Duitsers komen, komen ze naar de Antillen en niet specifiek naar Curacao. KLM en Arke landen ook op de andere eilanden, dus waarom kijkt Curacao niet verder dan zijn/haar neus lang is. Toch ben ik erg benieuwd hoe lang die gesubsidieerde toeristenstroom gaat duren en hoeveel Nederlanders nu voor veel minder geld via Dusseldorf gaan vliegen. Want dan is dit gesubsidieerd “gezichtsbedrog” met het geld van de gewone Yu di Korsow. Kennelijk raakt het de regering Schotte niet dat u zonder eten en drinken achterblijft.

 10. Hallo mensen ik wordt er walgelijk van te lezen,hoe die racistische Nederlanders op alles reageren wat Curacao betreft. Volgens mij moeten deze mensen snel een afspraak maken bij een psychiater om zich te laten nachecken want die mensen lijden aan vreselijk minderwaardigheidscomplex en ziekelijk. Heb het idee dat deze aan een soort Joran vd Sloot syndroom lijden. Wordt het geen tijd dat die mensen met een negatief beeld over Curacao weer down to earth komen en weer normaal gaan doen. Kijk maar naar het thema.’Go”verbinding Duitsland-Curacao. Is dat geen goed iniciatief. Zo wel Nederlanders als Rijksgenoten willen voor een schappelijke prijs heen en terug vliegen naar de cariben in plaats van Spanje. Even gezellig waar je goed kan communiceren met mensen en het is nog steeds kolonie van Nederland. Prachtige mooie stranden, altijd zon,lekker in de airco slapen, lekker de salsa dansen, lekker shoppen, lekker ontstressen. Wat nog meer wil je.Ik kom uit Curacao en ik heb ook goede Nederlandse vrienden, goede collega’s, leuke buren noem maar op. Gelukkig trekken ze zich niks van aan, aan al dat negatief beeld dat geschappen wordt door hun achtelijke landgenoten die op Curacao wonen en zich niet weten aan te passen.Feit is dat wij af moeten van dat alleenrecht van KLM die alle vliegondernemeningen op de trans-atlantischeroute probeert te breken. Ik heb in het verleden met diverse ondernemen gevlogen naar Curacao. Die kisten vliegen meestal half leeg naar Curacao. Waarom. Wanneer Introduceerd de regering niet een leegtax op alle stoelen om alle maatschappijen te dingen niet meer leeg te vliegen. Men kan de halve kist verkopen voor de normale prijs van € 550,– en wanneer die uitverkocht zijn de rest over de toonbank voor voor de helft van de prijs. Dat is veel beter voor het milieu en de garantie dat de kisten niet leeg vliegen. Want op dit moment maakt KLM missbruik van zijn concurentiepositie. Gaat fusie aan met de grote vliegondernemingen zoals air fance om zo de kleine ondernemeningen kapot te maken. Volgens is dat niet de bedoeling van de Internationale openskypolecy dat is rampzalig. Niemand uit het europesehof grijpt in KLM is een veilig onderneming en zo kan men het volk blijven uitbuiten totdat hun zelf achterover vallen. Mensen laten wij terug gaan tot de orde van de dag en op de positieve elementen van dit thema te blijven belichten en niet meer te reageren op domme uitspraken van anderen.

  @Bert van Dijk. 01-10-2011 De chinezen willen in Nederland ook geen Nederlandse kok in hun bedrijf,want ze zijn te vaak ziek, kunnen niet hard werken en zijn lui. Het stond in de krant telegraaf van vorige week.Dat heeft de krant geschreven. Ik raad je aan terug te keren naar Nederland en in te schrijven bij de PPV van Wilders daar zal jij je zeker thuis voelen met je minderwaardigheidscomplex.

 11. @Harry Verhoef Het integratiedebat komt voort uit de starre houding van de rechtse partijen in Nederland, waar Rita de Verdonk met dit thema groot is geworden. Aan de hand daarvan is er een discussie onstaan door de linkse kliek of het wel nodig is, aangezien de Nederlanders o.a. in Spanje, Portugal en op Curacao niet integreren. Indien de vraag wordt gesteld waarom de Nederlander op Curacao niet integreert, is dat meer een politieke vraagstuk waarom er met twee maten gemeten wordt in Nederland. Het zal een Curaçaoënaar een worst zijn of de Nederlander zijn dagen in de AH, Tap maar in en op Blue bay slijt. Overigens ben ik het met je eens dat de mens zelf moet bepalen hoe hij leeft. Het is niet voor niets dat ik uit het verkapte communistisch nederland ben vertrokken.

  En het steeds hebben over de hoge crimiminaliteitscijfer onder de Curaçaoënaars om ogenschijnlijk het recht van spreken onder die mensen weg te halen kan zo onderuit gehaald worden door de hoge percentage zedendelicten met minderjarigen onder de Nederlanders naar voren te halen. En het is naar mijn inziens altijd minder erg als twee Curaçaose drugsdealers elkaar afmaken, dan dat een jongetje onschuldige burgers van het leven beroven.

 12. @Bert van Dijk, het gaat om het kleineren van mensen in hun waardigheid. De manier waarop je over papiamentu en de sprekers daarvan praat is een doodgewone ordinaire belediging. Dat heeft niks met kritiek te maken.
  Kritiek is bijvoorbeeld zeggen dat Papiamentu een kleine woordenschat heeft. Kritiek is bijvoorbeeld dat dit volk zich keer op keer laat misleiden door emoties ipv rationeel naar dingen kijken. Wat jij doet is kleineren en dat is wat een heleboel Nederlanders lange tijd hebben gedaan. Dit hebben de nazaten van slaven lang hebben geaccepteerd, omdat dat nou eenmaal altijd zo is geweest.
  De vorige en huidige generatie pikt dit niet en vandaar dat je de volle laag kunt verwachten als je deze onzin uitkraamt in de buurt van intellectuele Curacaoenaars. (Bij niet intellectuele zou ik het niet proberen tenzij je goed kunt vechten 😉 ).
  Verschil is dat wij ons niet als makke lammetjes naar de slachtbank laten brengen zoals jullie superieure Nederlanders je straat laten veroveren door Marokanen. Waar je niet eens de waardigheid van je eigen vrouwen kunt beschermen… op straat worden ze geintimideerd en voor “hoer” uitgemaakt…Je ouderen laten je landgenoten kreperen, terwijl wij hier voor onze oudjes zorgen. Weet je hoeveel van mijn vrienden in Nederland tegen een burn-out aanlopen of het hebben?
  Je kunt een cultuur niet copy-pasten naar een ander land.. Wat wij kunnen doen is leren van elkaar en dat kan alleen met wederzijds respect.

 13. Ik wordt zo moe van dat gezeur over het integreren van de Nederlanders op Curacao. Alsof de Antillianen in Nederland wel integreren, die hokken toch allemaal samen in de zogenaamde Antillianenwijken en – gemeenten? En van mij mogen ze, heb er geen enkel bezwaar tegen! Als ze zich maar aan de wet houden en daar wringt de schoen, want Antillianen zijn in Nederland bovengemiddeld vertegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. En dat terwijl de Europese Nederlander op Curacao ONDERvertegenwoordigd is in de criminaliteitscijfers.
  Wat mij betreft mag iedereen naar Nederland (en Curacao) komen, als ze zich maar aan de regels houden, wel of niet integreren is hun eigen keus. Daarom hebben we in Nederland geen enkel probleem met Surinamers en Turken. Integreren doen ze nauwelijks, maar ze houden zich wel aan de regels. Helaas kunnen we dat van de Antillianen en Marokkanen niet zeggen, dus die zijn we liever kwijt dan rijk.
  En integreren de Chinezen op Curacao wel? Nee, maar die houden zich ook keurig aan de regels.

 14. Ja, wij kunnen trots zijn op ons taaltje, dat zoals vrij recentelijk is vastgesteld oorspronkelijk van De Kaap Verden komt, waar onze voorouders misschien wel misschien niet als transit cargo zijn geweest. Buiten ons eiland en die paar Kaap Verden kunnen wij echter nergens terecht met ons taaltje. De Nederlanders realiseerden zich al snel dat zij met hun taaltje in de “handel” niet ver zouden komen en zij leerden van jongs af aan Engels en Spaans spreken en laten wij nu eens eerlijk zijn in de handel en verder internationaal opereren zijn zij groot gebleken, de ene multinational na de andere werd opgericht en functioneren op de dag van vandaag nog steeds. Wij zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Jammer genoeg is de haat gevoed door ons “nos mes no por” zo groot dat wij onszelf belemmeren hiervan gebruik te maken.
  Maar eigenlijk gaat dit onderhavige artikel hier niet over taal het gaat over een misschien nieuwe toeristen stroom die ontwikkeld gaat worden en ik denk dan aan het eiland Mallorca waar ook zo’n stroom opgang kwam en waar nu zo’n grote Duitse groep mensen woont dat je bijna van een kolonie kunt spreken. Zij hebben een eigen politieke partij die naar ik dacht de overhand heeft in de lokale politiek en zij zijn volledig self supporting in al hun laten en doen. Gelukkig ligt Curaçao ver van hun heimat en zal dat een barriere zijn. En dan spreek ik nu heel voorzichtig de wens uit dat er geen toeristenstroom uit Rusland opgang komt.

 15. @Bert van Dijk u moet zich schamen met uw uitspraken, zeker datgene dat u zegt dat Curaçao een ontwikkelings (ei)land is en ver achterloopt op Nederland.
  Wat ik nog steeds niet begrijp, is hoe dat kan, Curaçao is toch een Nederlands koninkrijk.
  Curaçao hoort bij Nederland dus zou gelijkgesteld moeten zijn. Maar zo zie je maar hoe Nederland Curaçao in de steek laat net als een moeder die een kind in de steek laat zonder eten en drinken.
  Verwaarlozing noem ik dat, Schandalig Bert ,Schandalig

 16. Wat een reacties, terwijl ik alleen voor mijn aantoonbaar gerechtvaardigde mening uitkom. Ik weet dat vele niet Curacaoenaars (en dan heb ik het niet alleen over Nederlanders) het volledig met mij eens zijn, maar die mening alleen thuis achter gesloten deuren en gordijnen uitspreken. Sterker, ik ken een Curacaose directeur van die het bij iedere personeelsborrel tijdens zijn speech over zijn geweldig personeel, maar als ik hem alleen spreek noemt hij het allemaal luie k****zakken.
  Curacao is een prachtig eiland met helaas veel mensen met weinig intelligentie en een belabberde mentailiteit. Het gebrek aan intelligentie kan ik niet veranderen, maar ik probeer dagelijks mijn bijdrage te leveren aan een verbetering van de mentailiteit. Als een ware Don Quichotte, zo blijkt nu weer.

 17. BTW ik hoor je niet praten over de criminele Nederlanders op het eiland, die geven ook een goed voorbeeld.

  Roomsers dan de Paus?

 18. Bert van Dijk tipical dutchmen met het vingertje. Vroeger met de Shell aan het roer mochten zulke mensen niet eens onze territoriale water bezoeken. Ga eerst orde op zaken stellen in je eigen land. Of heb je een grote mond omdat Curacao maar een eiland is.
  Probeer het eens in Venezuela of Zuid Afrika om maar te praten over apartheid.

 19. @ Bert van Dijk ; By the way Bert, doe niet zo schijnheilig!! geef gewoon toe dat U blij bent
  dat U met uw Nederlandse taal ook lekker uw gang kunt gaan op Curacao en daarom ook geen moeite doet om papiamentu te leren. Helaas kunnen wij curacaoenaars geboren onder de Nederlandse vlag met een Nederlandse Nationaliteit de Nederlanders in Nederland niet in het Papiamentu aanspreken. Zou voor ons ook handig zijn!!!

  Muchas gracias,Merci beaucoup, Danke schone, Obrigado !!!

 20. @Bert, volgens mij ben jij uit zuur getrokken. Als versgeperst.com jou enige uitlaatklep is om je frustraties te uiten over mijn dushi Korsow, dan verzoek ik je vriendelijk daar mee te stoppen. He geen je vertelt is niets nieuws. Ik ken niets anders, net zoals ik in NL ook rare dingen tegen kom.
  Van onze taal blijf je af. Ik bespeur enige jaloezie over onze melodieuze taal een mengsel van ons culturele verleden. Eem taal die je in de portogese kolonien in Afrika ook tegenkom. Je praat denigrerend over het Papiaments alsof het NL een wereld taal. Ha ha laat me niet lachen.
  Het doet zeer dat de spiegel die de NL aan de buitenlanders voorhoud aan de andere kant er anders uitziet. Aanpassen, integreren of wegwezen.
  Voorlopig is ons klimaat de barriere voor jou om te vertrekken.

 21. @Bert van Dijk
  Ik hoop het voor je dat je je mening over onze Papiamentu binnenshuis houdt. Want doe je dat op straat en er gebuerd je wat, heb je het aan jezelf te danken. Niemand laat zich zo op hun ziel trappen. Ik kan je wel aan met woorden, maar er lopen ook andersdenkenden rond op Curacao. Dierlijk taal? Vanaf vandaag ben je UNA PERSONA NON GRATA!!

 22. @ Bert van Dijk dat je wel of geen papiamentu wil leren, dat is jouw eigen keus. Je bent tot niks verplicht! En stel dat ik met papiamentu in Parke Tropical met de dieren zou kunnen communiceren dan zou ik nog trotser zijn. Want het zou zeker een doorbraak zijn!

 23. Cur Eye, ik respecteer uw mening over het Papiamentu maar waarom zou de Yu Korsow wantrouwend zijn tegenover de Nederlander? Is het zo erg om te onderkennen dat Curacao een ontwikkelings(ei)land is en ver achterloopt op Nederland en andere WestEuropse landen en de Verenigde Staten? Ja, Nederland is superieur zoals Real Madrid afgelopen week superieur was aan Ajax. Ajax erkende dat en probeerde er lering uit te trekken. De Yu Korsow voelt zich aangevallen en begint te schreeuwen ‘ja maar jullie’. Accepteer toch eens gerechtvaardigde kritiek, zoals op het stelletje ongeschoolde strafbladbezitters dat de Yu Korsow gekozen heeft als ministers. Kritiek daarop is toch meer dan terecht, niet dan?

 24. @Bert van Dijk,
  Ik kan me inderdaad voorstellen dat u het verschrikkelijk moeilijk heeft op Curacao. U valt namelijk onder de categorie Nederlanders die hier niet graag gezien worden. Als u iets meer kortzichtig was had u kunnen zien dat veel Curacaoenaars een Nederlander bij ontmoeting wantrouwen. Laat me eerst maar kijken wat voor vlees ik in de kuip heb. Gaat het hier om een Nederlander die mij, mijn volk en cultuur vanuit een superieur oogpunt bekijkt of hebben we het hier om een persoon die daadwerkelijke interesse heeft om iets nieuws te leren kennnen. Als je in de eerste categorie valt, zul je overal een muur vinden. Getuige je neerbuigende kritiek op ons “kleutertaaltje”, dat niet alleen een U vorm kent, maar die ook *overal* gebruikt wordt. “Meneer ta desea algu di bebe?” IPV “Bo ta desea algu di bebe”. “Bert ta kere ku nos tur ta pendew?” Dat is onze beleefdheidvorm, die *u* niet snel zal tegenkomen.

  @Juny/A. Claessen, Papiamentu heeft wel zeker regels, gramatica. Als jonge taal ook inderdaad een relatief kleine woordenschat i.v.m andere talen. Wat Papiamentu ook heeft is een uniek verhaal over waar we vandaan komen. Wat betreft leenwoorden, dat is net zo’n domme uitdrukking als het zeggen dat Nederlands alleen leenwoorden heeft van Duits. Plus YDK in Nederland haten NL niet.. ze hebben wel heimwee, maar de chaos die hier al jaren heerst belet ze terug te komen. Je kunt prima Engels, Spaans en Nederlands als extra talen leren. Hoewel steeds minder, omdat het scholen syteem zo slecht is geworden, spreken
  veel Curacaoenaars 4 talen. En beter Engels dan dat “Wie wil sent troeps toe Afganistan” van hoogopgeleide Nederlanders…

 25. @Bert van Dijk. C’est le ton qui fait la musique!

 26. Trotse Yu di Korsou: als het Papiaments enig niveau had, zou ik het nog wel willen leren. Maar ik heb zelden zo’n dierlijk gebrabbel gehoord als Papiamentu, Het zou me niets verbazen als u ermee in Parke Tropical met de dieren mee zou kunnen communiceren.

 27. @ A.Claessen Hou a.u.b. op met onzin praten over papiamentu.
  Als je aardrijkskunde op school hebt gehad, dan zou je moeten weten dat er verschillende landen zijn met hun eigen voertaal. dus met andere woorden papiamentu is de taal dat op curacao gesproken wordt. De rest van de talen zoals Engels, Spaans, Nederlands enz. hebben we bijgeleerd omdat wij internationaal met andere mensen willen communiceren en handel voeren . Dus als men zich op curacao wilt vestigen, leer eerst lekker papiamentu.
  Danki!

 28. Wimke, ik hou van het eiland – daarom maak ik me druk om de misstanden, om aan te geven wat er moet veranderen. Als ik niets om het eiland gaf zou ik hier echt niet reageren.
  En denk vooral niet dat ik niet kritisch op Nederland ben, want daar moet ook veel beter. Zoals opttreden tegen Marokkaans straattuig, minder geld verkwisten aan ontwikkelingshulp aan landen waar niemand ooit van gehoord heef, geen flut taakstraffen opleggen aan overvallers enzovoorts. Versgeperst is echter een forum over Curacao, en niet de plek om je uitgebreid uit te laten over misstanden in Timboektoe, Maleisie of Nederland.

 29. Jawel Mensen; je moet eerst mensen leren kennen en dan mag je beoordelen. Je moet hun cultuur kennen, hun omgang kennen en dan handelen. Wij moeten niet direct gaan generaliseren. Er zijn goede Hollanders en foute Hollanders, net als bij Curacaoenaars. Op Curacao denken nog een paar Hollanders politiekerwijze nog ‘ Koloniaal ‘ en dat houden Curacaoenaars niet van. De meeste Curacaoenaars houden van Makambas en de meeste Makambas houden Curacaoenaars. De meeste Hollandse vrouwen houden Curacaose mannen !

  Wij, Curacaoenaars, een talentvolle, papiamenstalige multicultureel volkje, moeten samen gaan werken met de ‘Overgebleven’ Hollanders. Want zoveel zijn er ook weer niet, niet meer. Kijk naar hun grote steden ! Kijk naar het platteland, vergrijzing !
  Nederland zal in de toekomst net als New York gaan lijken, een ‘ Multiculturele Stad ‘ aan de Noord Zee met ook nog een allochtone Premier.

  Wij, Curacaoenaars moeten ons niet druk gaan maken over onbelangrijke dingens, maar juist samen gaan werken met de Multicurele Europese Nederlanders.

 30. @Bert van Dijk. Als u al zolang op het eiland woont dan is het toch zonde dat u uw energie op deze negatieve manier verbruikt. Als gast van dit eiland zou u een positieve bijdrage kunnen leveren aan het eiland. En wat het verkeer en de arbeidsmoraal betreft: u bent waarschijnlijk de laatste jaren niet in Nederland geweest want hier is de situatie niet anders. En als u in een winkel komt en u begint zelf met bon dia… dan zal men u vrijwel altijd vriendelijk benaderen. Ik spreek uit ervaring, ik heb zelf jaren met plezier op het eiland gewoond en kom er nog elk jaar op vakantie. Mijn advies gebruik uw energie op een positieve wijze, daar wordt uzelf ook nog gelukkiger van.
  P.S. in het engels zijn er ook geen aparte woorden voor jij en u….. it’s you!

 31. @Trey,

  En geloof me, door zulke gasten als jij krijg ik oppeens sympathie voor Wiels.
  Nou groeit er toch nog iets moois uit.

 32. Mensen, houdt toch alstublieft op met dat Papiamentu als taal serieus te nemen. Het is een taal zonder kop, staart en regels en met een heel beperkte woordenschat. Na mijn kindertijd ben ik gestopt met het spreken van babytaal, maar hier gaat men er gewoon mee door en noemt het Papiamentu. En buiten Curacao kom je er nergens mee. Iedere Curacaoenaar moet gewoon Spaans en Engels leren, dat zijn talen die er (zeker in deze regio) toe doen. Nederlands hoeft voor mij niet, dat is ook geen wereldtaal en moeilijk om te leren, Tenzij je je kinderen wilt voorbereiden op een leven (studie en/of werk) in Nederland.

 33. @Vito; Alsof dat wat jij zegt geen Discriminatie is…

 34. @trosteYDK, dus idd Papiamento is geen taal aangezien het niet eens eigen woorden kent.,.alleen maar leenwoorden uit andere talen.

 35. @peter van dungen. waarom wonen de YDK massaal in NL terwijl ze een hekel hebben aan makambas?

 36. PS Ik maak Curacao niet belachelijk, Curacao (de Curacaoenaar) maakt zichzelf belachelijk.

 37. Beste mensen, ik woon al jaren op Curacao en heb het hier prima naar mijn zin. Juist omdat ik van dit eiland houd heb ik kritiek op zaken die hier fout gaan, ook omdat ik een sociaal en integer mens. Als ik een van de vele (Europese) Nederlanders was die hier alleen is om te drinken en feesten zou ik me niet druk maken om de misstanden hier.
  Dit eiland kan alleen voorruit gaan door relevante veranderingen. Daarom erger ik me als ik bij een groen stoplicht moet wachten omdat er eerst nog 5 mensen door rood rijden. Daarom accepteer ik het niet als goed betaalde collegas van hun 8 uur werktijd er maar 6 aanwezig zijn en daarvan de helft besteden aan BlackBerry en internet.Daarom erger ik me als ik een winkel binnenkom en wordt aangekeken door de winkelbediende met een blik van ‘ach nee, weer een klant’. Daarom keur ik het af dat Curacaose vrouwen als vaders van hun kinderen mannen uitzoeken met gouden tanden, oorbellen, piercings en mega taouages waarvan je vooraf weet dat zijn kinderen de volgende verloren generatie zullen zijn.
  I care, en dat kan ik helaas van de meeste personen die hier reageren niet zeggen.

 38. Allereest Goedendag, bondia,

  Ik ben totaal eens met het feit dat curacao samenwerking zoekt met andere landen , want dat verrijkt onze toerisme en economie. wij moeten breed denken.
  Ik vind het wel belachelijk dat er mensen zijn op curacao die het eiland belachelijk willen maken en het maakt niet uit vanuit welke land je afkomstig bent, ga gewoon aanpassen.
  Mijn advies aan deze mensen is als het niet bevalt inpakken en wegwezen.
  natuurlijk mag je een mening hebben over bepaalde zaken die misschien veranderd dienen te worden, maar ga niet hiermee het hele bevolking kleineren.
  En papiamentu is geen kleutertaal! het is juist een Unieke taal, want het bestaat uit verschillende talen die wereldwijd wordt gesproken ; Engels,Spaans,Portugees,Frans, Nederlands en Afrikaans!!! dit heb je nergens in de wereld.
  Curacao is klein maar fijn en doet het hartstikke goed!!! een eiland met mogelijkheden. Dushi Korsou

 39. @ Bert van Dijk.
  Volgens mij ben je een zeer ongelukkig en gefrusteerd mens. Waarom ben je nog dan hier? Als NL je zo dierbaar is en CU en diens bevolking niks waard is dan ga je toch lekker terug? En ik geloof er helemaal niks van dat NL-ers de Duitsers hebben vergeven. Ik heb ook in NL gestudereerd en had veel NL contacten en weet dus heel goed hoe deze over de Duitsers denken. En geloof me, door zulke gasten als jij krijg ik oppeens sympathie voor Wiels. En nooit gedacht dit te krijgen.

 40. Iedereen heeft natuurlijk recht om zijn mening te uiten. Daarvoor zijn dit soort media uitermate geschikt voor. Het probleem is echter dat een aantal mensen elk gelegenheid pakken om hun frustraties over Curacao en de bevolking te uiten, ongeacht het onderwerp. Ze vallen steeds in de herhaling, waardoor ze uiteindelijk niet meer serieus genomen kunnen worden.

 41. Ik heb me altijd afgevraagd, waarom Nederlands, die een schurft hekel hebben op Curacao en zijn bevolking, nog hier wonen. Dit mysterie is eindelijk opgelost door de talloze Wilderiaanse opmerking van de heer Bert van Dijk en zijn achterban. Het is de Curaçaoënaar die hier te gast is en niet de Nederlander. De Curaçaoënaar (en nu ook de Bonairiaan) moet zijn mond dichthouden en als hij tegengas geeft, wordt hij vriendelijk verzocht naar Afrika te emigreren. Want de Curaçaoënaar moet lang blij zijn dat hij gered is uit dat HIV geïnfecteerde continent 400 jaar geleden.

 42. Vito: je blijft grappig! eindelijk heb je een waardige tegenstander gevonden.

  Zoveel meer duitsers zullen er echt niet komen maar voor veel Nederlanders is Dusseldorf een stuk dichterbij dan Schiphol.

 43. Wat zou het er uit zien als de KLM de dienst helemaal zou overlaten aan Duitse maatschappijen. 46% Van de meerdaagse bezoekers komt uit Nederland. Als die wegblijven zit Curacao met een gigantisch probleem. Niet meer zeuren over talen dus, maar gewoon ook al in het lager onderwijs Engels en Spaans leren, zodat de toerist kan worden ontvangen door mensen waar hij mee kan communiceren.
  Op de andere Caribische eilanden spreken ze allemaal een soort Creools, en daar doet niemand er moeilijk over dat de bezoekers die taal toevallig niet machtig zijn. En wat dat muzikale oor betreft : liefde maakt niet alleen blind, maar kennelijk ook doof.
  @ Bert. Dat die Duitsers zo beleefd “Sie” (U) zeggen is een kwestie van afstand houden. Kinderen zeggen “DU” (jij) tegen hun ouders omdat dat eigen is. Je moet een Duitser al behoorlijk goed kennen voordat ze je toestaan om te “dutsen”

 44. Jammer dat van Dijk alleen slechte ervaringen heeft. Misschien, als ie nog op het eiland zit, gewoon oprotten naar Nederland. Wat d8 ie daarvan.

 45. @Bert van Dijk. Waarom bent u eigenlijk nog op het eiland, als ik u was zou ik snel weg wezen. Typische reactie van een echte makamba die op het eiland NIET thuishoort!

 46. Hoeveel subsidie heeft minsiter HAKIM ook alweer aan deze bijna failliete luchtvaartmaatschappij gegeven….u weet wel belastinggeld.

 47. Vito, sorry, ik wil best over het goede van de Curacaoenaar schrijven (zoals ik dat op deze pagina nog over het goede van de Duitser deed), alleen heb ik dat nog niet kunnen ontdekken. Vandaag weer eens 3 uur geen stroom gehad terwijl ik wel het hoogste stroomtarief ter wereld betaal, om maar eens een voorbeeld te noemen. Nee, de Curacaoenaar is goed bezig om van alles wat fout gaat de schuld aan Nederland (en de slavernij) te geven. Als die slavernij u nog steeds dwars zit (wij hebben de Duitsers de 2e wereldoorlog al lang vergeven) dan denk ik dat de Nederlandse regering u graag een enkele reis terug naar Afrika aan biedt, en wel business class. 100,000 enkele reizen Afrika is voor Nederland veel goedkoper dan tot het eind der dagen jaarlijks miljoenen te blijven storten in de corrupte bende hier.

 48. Bert van Dijk, opzouten.

 49. Misschien zijn de Duiters wel zo beschaafd dat ze de moeite zullen nemen om die “kleutertaaltje” te leren.
  Maar ach, om Papiamentu goed te leren heb je een muzikale oor nodig En voor degenen die alleen maar gewend zijn aan een boerentaal met veel geknauw (Nederlands) kan het nogal moeilijk zijn.

 50. Het is bekent dat de meeste Hollanders die in dit krant reageren, doen dat altijd met een vorm van arrogantie, racistische neigingen, altijd over alles afzeiken, negatief reageren en kleinerend over Curacao.Niks wat de politici of mensen van Curacao doen is goed. Men zeik altijd over Wiels, maar alles wat Wilders zegt en doet vindt men goed. Rare volk.

 51. @Bomboklad.Tja de waarheid hè !

 52. mooie ontwikkeling voor het toerisme
  De Duitsers komen, goede omzet in scheppen etc want ze gaan kuilen graven.
  Nee wel goed, breekt het dure vliegen met de KLM, dus daar is niks mis mee.
  vraag me wel even af welke stoel garantie de regering heeft afgegeven en hoeveel het ons nu weer kost.
  enne eindelijk weer eens een echt pilsje en niet die laffe polar, Bitte ein Bit.

 53. @Bert van Dijk; Bon dia, Bon Tardi, Bon Nochi; zo komt de doorsnee curacaoenaar al binnen, netjes en beleefd. Hierin tegen zie je dat weinig (soms helemaal niet) van de Europeaan). Zelfs de Curacaoenaar doet dat in nederland. Waarom het eiland met zijn bevolking kleineren om iets wat je misschien zelf ook niet doet. In iedergeval niet in de mate die hier gewoon is. Daar naast denk ik dat het woord U of u wel terdegen in het papiaments aanwezig is.Kijk maar eens naar het woordje Bo of bo.

 54. jaja bert ga jij maar zo lekker door op zijn nederlands alles afzeiken en niks positiefs schrijven !

 55. Ik ben bang dat dit een groot fiasco gaat worden. Duitsers zijn namelijk de meest beschaafde mensen ter wereld, daar kunnen Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen. Ik zie Duitsers nog niet in een Curacaose taxi stappen, die vol ligt met oude kranten, colablikjes en etensresten. Duitsers spreken vreemden ook altijd met u aan, dan kunnen ze hier vergeten want hier wordt alleen het kleutertaaltje Papiamentu gesproken dat niet eens de U-vorm kent. En zo kan ik nog wel even door gaan.