• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

geld1.jpgCURAÇAO – Ruim éénderde van de huishoudens op Curaçao leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar armoede op Curaçao. Versgeperst.com sprak met Fondo Sosial, de stichting voor armoedebestrijding op Curaçao.


Het CBS gaat uit van een grens van 2.195 gulden per maand voor een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen.  Dat bedrag is op Curaçao nodig voor de minimale kosten voor voeding, wonen, elektra en water, openbaar vervoer, ziektekostenverzekering en kleding. Fondo Sosial had dit cijfer graag hoger zien uitvallen. Directrice Lacroes: “Een gezin met twee kinderen heeft volgens onze calculatie minimaal 3.000 gulden nodig om in deze tijd rond de armoedegrens te kunnen leven.”

Toch is de directrice blij dat de grens voor armoede nu omhoog is gegaan. De huidige grens dateert uit 1975 en bedraagt 1.250 gulden. “Ik heb te doen met mensen die ermee rond moeten komen, maar in vergelijking met wat nu geldt als armoedegrens is dit nieuwe cijfer een vooruitgang. Armlastige mensen zijn heel inventief en creatief om toch op één of andere manier aan geld te komen maar dat is uit pure noodzaak. De nieuwe armoedegrens is hoger dan de oude grens, maar nog lang niet hoog genoeg, omdat armlastigen geen normaal leven kunnen leiden. Elke dag moeten ze rond zien te komen met veel te weinig geld, en dat is geen pretje.”

Fondo Sosial heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat de groep armlastigen op Curaçao vele malen groter is dan wordt gedacht. “Anders zouden de autoriteiten niet steeds schrikken als ze de wijken ingaan en bij de mensen over de vloer komen. Door deze nieuwe armoedegrens zullen zelfs werkende mensen onder de armoedegrens vallen en zal het cijfer vele malen groter zijn dan nu in de statistieken vermeld staat”, aldus Lacroes.

www.versgeperst.com