• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Nederlands onderwijs is razend populair. Dinsdag konden ouders een aanmeldingsformulier ophalen gedurende de dag en tijdens de open avond. Met dit formulier wordt een afspraak gemaakt voor een eventuele inschrijving. Op het Albert Schweitzer College was het dan ook een gekkenhuis.

“De aanmeldingsavond begon om 18.00 uur, maar om 17.10 uur stonden er al auto’s voor de deur,” vertelt lerares van groep 1 Iris de Snayer. “Men lijkt te denken dat het gaat om ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Ze vechten bijna om het aanmeldingsformulier”

Criteria
Toch werkt het niet zo op de school. “Broertjes en zusjes van leerlingen op de school hebben voorrang en er moet aan bepaalde criteria worden voldaan. Een kind moet protestants christelijk zijn en er worden ook vragen aan de ouders gesteld. Zoals, welke taal zij thuis spreken en hoe zij hun kind willen helpen met school.”

Betrokkenheid
“Ik vind het heel belangrijk dat ouders betrokken zijn bij hun kind. Veel leerlingen spreken thuis Papiamentu en dit is zeker belangrijk, maar ouders moeten hen wel het belang van de Nederlandse taal bijbrengen. Ze moet betrokken zijn bij hun kind, school en dit laten merken aan hun kinderen.”

Weerspiegeling
Volgens De Snayer is de Albert Schweitzer een goede weerspiegeling van de samenleving op Curaçao. “Je ziet hier alle soorten kindjes met allemaal verschillende achtergronden. Van oer-Hollandse kindjes tot echt Curaçaose of Colombiaanse kinderen. Een kind krijgt zo een goed beeld van de samenleving.”

Volgend jaar
De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) heeft twee scholen, het Albert Schweitzer College en het Marnix College. Volgend jaar worden op de beide scholen drie klassen van 27 kinderen gevormd.

www.versgeperst.com