CURAÇAO – De 21-jarige Annette Morón, die op het Peter Stuyvesant Collega op Curaçao heeft gezeten, is één van de overgebleven kandidaten die strijdt om de titel ‘Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger naar de VN’. De winnaar stapt niet lang daarna in het vliegtuig naar de Verenigde Naties in New York.
Evenals haar tegenstander Diederik Vasse uit Utrecht voert zij van 3 oktober tot en met 9 oktober campagne om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Eén van hen zal doorgaan naar de finale.
Jongerenvertegenwoordiger
Morón is student Politicologie en Honors Programma aan de Universiteit van Amsterdam. “Be the difference you would like to see in the world. Daarom wil ik graag jongerenvertegenwoordiger worden”, vertelt Morón. “Mensen vergeten vaak dat jongeren een stem hebben, die moet gehoord worden! Door te luisteren naar jongeren kan ik samen met hen de wereld beetje bij beetje veranderen.”
HIV/AIDS
Volgens de student kent de wereld van vandaag kent veel ongelijkheden op grote schaal, zoals de toegang tot medicijnen tegen HIV/AIDS in ontwikkelingslanden. “Voor Nederlandse jongeren betekent besmetting niet altijd onmiddellijk de dood, voor jongeren in Afrika en Azië vaak wel. Dat moet anders”, aldus Morón.
Stemmen
Naast Morón en haar tegenstander Vasse staan nog vier andere jongeren uit Nederland in de halve finale. Uiteindelijk zullen drie van hen naar de finale gaan en strijden om de titel ‘Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger naar de VN’. Tijdens het evenement UN&me op 23 oktober, waar jongeren kunnen ontdekken wat de VN is, wordt bekendgemaakt wie de winnaar is en het vliegtuig in mag stappen naar New York. Stemmen kan hier.
ah…’Nederlander’ als het uit komt….
De VN is wellicht de grootste geldverkwistende organisatie ter wereld waar corruptie en vriendjespolitiek hoogtij vieren. De organisatie is bijzonder ineffectief en inefficient, maar stelt onze ministerpresident wel in staat om met Richard Gere en de New York Yankees op de foto te gaan.
Het vreemde is dat we 10 kilometer om rijden om ergens een liter melk een dubbeltje goedkoper te krijgen, terwijl we zonder dubben maandelijks wel duizenden guldens aan loonbelasting betalen die volledig verkwist worden aan onder andere dit soort organisaties. Maar ook bijvoorbeeld aan gevangenen die ons 300 gulden per persoon per dag kosten, om na de gevangenisschool als nog betere overvaller terug op straat te komen. Drie jaar gevangenisstraf kost de belastingbetaler dan ook zo’n 324,000 florin waarna de gevangene weer met zijn misdaden verder gaat. De doodstraf kost de belastingbetaler zeg 324 florin, en de gevangene die dee straf krijgt zal geen enkele misdaad meer begaan. Drie maal raden wat mijn keuze zou zijn.
Dit moest ik even kwijt. Intussen ben ik benieuwd wat de huisfotograaf van Schotte vandaag weer voor prettige plaatjes voor ons in petto heeft. Ik gok op Schotte en Stella van Rijn innig omarmd boven op het vrijheidsbeeld van New York.