• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vriendjespolitiek, daar is al jaren sprake van op Aruba. Dat staat in een rapport van het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie, dat minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bestuurders op Aruba nemen het niet altijd al te nauw met regels rond aanbestedingen, verlenen van vergunningen en aanstellen van personeel. Volgens de onderzoekers is bestuur en rechtshandhaving al jaren kwetsbaar. Politici leggen waarschuwingen van de onderbemande Arubaanse Rekenkamer nogal eens naast zich neer.

Kwetsbaar
De gespannen politieke verhoudingen op het eiland hebben grote gevolgen voor de deugdelijkheid van het bestuur, zo wordt in het rapport geschreven. Bestuur en rechtshandhaving op Aruba zijn al jaren kwetsbaar, stellen de onderzoekers vast. Gespannen politieke verhoudingen op het kleine eiland waar iedereen elkaar kent hebben gevolgen voor de deugdelijkheid van het bestuur.

Politieke kritiek
De Rekenkamer en toezichthouder Raad van Advies hebben wel de juiste bevoegdheden, maar kampen met een personeelstekort dat ze niet zelf kunnen oplossen. Daar komt nog eens bij dat deze instanties hebben blootgestaan aan politieke kritiek en ook met de gepolariseerde verhoudingen op het eiland te maken kregen.

Actie
Het is nu aan de ‘jonge democratie’ Aruba zelf om het beter te gaan doen, schrijft Donner. Volgens hem gaat de Arubaanse regering aan de slag met de bevindingen van het WODC en is er zelfs al actie ondernomen. De Arubaanse premier Mike Eman is het naar eigen zeggen eens met het rapport. Zo is er een Taskforce Integriteit Openbare Sector, komt er een Arubaanse Raad voor het Regeringsbeleid en wetgeving voor de financiering van politieke partijen.

WODC

5 reacties op “‘Al jaren vriendjespolitiek op Aruba’”

 1. Zoals alle Arubaanse regeringen is de regering van Mike Eman ook weer corupt. Het zgn Euro House waar een bureau van TNO is gevestigd is van een campagnevoerder door de regering Mike Eman gekocht voor 1.3 miljoen gulden ondanks het getaxeerd was voor het een bouwval werd voor 450.00 gulden. Verder is de paspoort gate nogsteeds niet opgelost. Latijns amerikaanse en Chinese illegalen worden door de minister Seevinger van immigratiezaken aan Nederlandse paspoorten geholpen. Vanaf 1 januari 2011 zouden de nieuwe Nederlanders slechts in aanmerking kunnen komen na 5 jaar onafgebroken en legaal op Aruba te hebben verbleven en de inburgerings cursus en examen in het Nederlands met succes te hebben afgerond. Het blijkt dat de mensen geen woord Nederlands praten (interviews door de plaatselijke pers) en toch worden genaturaliseerd. De minister van Toerisme en vervoer heeft al zijn familie leden en vrienden die nog geen baan hadden in dienst laten nemen en sjoemelt met aanbestedingen en allocyie van gelden. De Nederlandse regering doet alsof er niets aan de hand is omdat die werkloze Nederlanders naar Aruba loodst en ondertekende verdragen met minister president eman zodat alle aankopen voor projecten in Nederland moeten worden gedaan. Het is een zooitje!

 2. Tjonge….wat een verrassing!!
  Het lijkt Korsou wel!!!

 3. En wanneer komt het rapport over de corruptie in Curacao?

 4. ondernomen.

 5. In ieder geval wordt er aktie ondernemen. Daar kunnen de dames/heren hier heeel veel van leren.