• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Gevangene neergeschoten in Bon FuturoCURAÇAO – In de Bon Futuro gevangenis is vanochtend gevangene Cornelis Walker doodgeschoten. Het incident vond plaats rond half tien. Het is vooralsnog onbekend door wie of waarom hij is neergeschoten.

Walker kwam tussen 09.30 en 10.00 uur terug van de afdeling Maatschappelijk Werk. Nadat er schoten klonken, vond de beveiliging de gedetineerde op de vloer van de zogenaamde ‘afzondering’. Later is hij aan zijn schotwonden overleden. De bewakers vonden het wapen naast Walkers lichaam. Het onderzoek naar de moord loopt nog, er is nog geen verdachte aangehouden. Tegen Walker was om verschillende misdrijven levenslang geëist. De uitspraak zou volgende week zijn.

Incidenten
De afgelopen week was de Bon Futuro gevangenis vaker in het nieuws. Vorige week ontsnapte Jair Leuteria, die nog altijd spoorloos is. Daarnaast waren er afgelopen weekend vier mislukte ontsnappingspogingen uit celblok 7. 

Geld en Personeelstekort
Bon Futuro-woordvoerder Aldino Schoop wijdt de vele incidenten vooral aan een personeelstekort en indirect een geldgebrek. “De ontsnappingspogingen vonden allemaal plaats in celblok 7. Dat is de zuidvleugel, dicht bij de buitenmuur. Het probleem zit in de ijzeren jaloezieën die voor de ramen zitten. Deze zijn van dermate slechte kwaliteit dat gedetineerden makkelijk kunnen ontsnappen.” De geldproblemen zorgen er voor dat de beveiliging niet optimaal is. Er is te weinig personeel en dit zorgt voor onveilige situaties. Ook worden de werknemers slecht betaald. Daardoor is het lastig om nieuwe medewerkers te vinden.

Noodklok
Schoop vervolgt:“Nu is de tijd echt aangebroken om te kijken naar de problemen van Bon Futuro. We doen wat we kunnen met de bewakers die we hebben. Dit soort schietincidenten zijn op deze manier niet te voorkomen. Er is gewoonweg te weinig bewaking. Tot nu toe hebben we de ontsnappingen nog kunnen beperken tot pogingen. Maar de situatie is onhoudbaar. Onze schreeuw om hulp moet gehonoreerd worden.”

Electronische bewakers
Minister van Justitie David Dick heeft voor het einde van dit jaar 40 camera’s beloofd. Deze moeten de taken van de bewakers zoveel mogelijk verlichten. Aldino Schoop: “Als de camera’s er nu al hingen, hadden we dit soort incidenten kunnen voorkomen. Niemand vermoord een medegevangene als het op camera staat.”

www.versgeperst.com