• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De belastingtarieven van gemotoriseerde voertuigen worden binnenkort aangepast, zo meldt minister Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Ontwikkeling). In de jaren ’90 zijn de belastingtarieven voor het laatst gewijzigd.

“Ondertussen is de infrastructuur van het land gegroeid zonder het nodige onderhoud eraan. Tevens is het aantal gebruikers van het wegennet toegenomen. Dit maakt het noodzakelijk om nog eens kritisch te kijken naar de huidige tarieven”, aldus Cooper.

Fondsen
De Raad van Ministers heeft vorige week ingestemd met de installatie van een commissie die de belastingtarieven van gemotoriseerde voertuigen gaat onderzoeken. Belastingen voor gemotoriseerde voertuigen brengen nu 35 miljoen gulden per jaar op. Deze fondsen moeten worden overgeheveld van de algemene fondsen naar de Stichting Wegenfonds Curaçao, die verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de wegen.

Aanbevelingen
De commissie zal de volgende leden hebben; de directeur van de beleidsorganisatie van het ministerie, die zal optreden als voorzitter van de commissie, vertegenwoordigers van de Dienst Openbare Werken (DOW), het ministerie van Financiën, Landsontvanger en de Stichting Wegenfonds Curaçao. De commissie heeft drie maanden de tijd om onderzoek te doen en te komen met een rapport met aanbevelingen voor Cooper.

24 reacties op “Aanpassing belasting motorvoertuigen”

 1. @Henk, nou ik blijf toch nog hyaten in je plan zien, maar aangezien wij aan het brainstormen zijn wil ik toch ook nog even de volgende scenarios naar voren brengen; 1. die busbanen van Wiels in het verlengde van je opmerking goedkoop openbaar vervoer. 2. fietspaden (ja, moeten ook geasphalteerd worden maar zijn veel smaller, dus goedkoper) en zij hebben een positief effect op de heersende obesitas. 3. Een eiland omvattend metro systeem, wenig tot geen nadelig effect op het milieu.
  Nou zijn dit toch 3 zeer positieve voorstellen van mij en laat ik nou niet weer horen dat ik altijd zo negatief ben.

 2. allemaal.
  jammer dat ik geen minister mag worden, maar we moeten wel even gefocust blijven.
  de wegen zijn slecht, we rijden in auto’s die slecht zijn voor onze betalingsbalans(dure slurpende benzine auto’s)
  Aangezien we met zijn allen een beter land willen, is het beter om de benzine prijzen te verhogen en de belasting af te schaffen. Zoals een goed Minister heb ik natuurlijk er over nagedacht dat de minder draagkrachtigen niet de pineut worden.
  de groep die meer draagkrachtig en veel hun auto gebruiken zijn zullen deze prijsverhoging niet voelen. ik bedoel maar als we gewoon de belasting verhogen dan is de groep met een klein inkomen weer gepakt want 50 gulden is voor de ene meer 50 gulden dan voor de groep met een hoog inkomen.
  Er word nu ongeveer 35 miljoen opgehaald in het plan van mijn 42 miljoen daadwerkelijk zonder dure ambtenaren met kantoren en controle’s .
  De extra inkomsten kunnen dan worden aangewend voor goedkoop openbaar vervoer.
  Ook kunnen de ambtenaren alsnog worden ingezet voor onze veiligheid in plaats belasting stickers te controleren..
  feit blijft wel dat de staten hun taken blijven uitvoeren dus een controlerende taak in ons parlement.

 3. prima, maar zorg inderdaad ook dat de wegen dan opgeknapt worden en dat goed wordt gecontroleerd op betalingen!

 4. @ Yui Korsou: Ik weet wel een stok achter de deur hoor… bij automatische bekeuring DIRECT het kenteken (in casu het motorvoertuig) op gesignaleerd zetten. En dan bij aantreffen in beslag nemen. In tal van landen doorgevoerd. Een stok achter de deur en scherpere controles. Ook op de mate van vervuiling van het voertuig.

 5. @ Gerald, nee ben falikant tegen jou idee, het klinkt prima maar in de praktijk gaat het echt niet werken. Zal je vertellen waarom ik dat denk: wij gaan daan torenhoge benineprijzen betalen in de hoop dat onze “gelden” gebruikt gaan worden voor de “gaten”. Maar welke garantie krijgen wij. Mijn (en ik denk zeer velen met mij) hebben niet zo’n beste ervaring met de garanties/toezeggingen van deze regering en het credo garantie tot aan de deur (in dit geval de poort van de benzinepomp) zal hier zeker opgaan.

 6. Ik zeg zet henk neer als minister, top idee verhoog de brandstof wie veel gebruik maakt van de wegen of wie het zwaar belast met zijn zware auto betaald meer! er zijn zo ook geen kosten voor het innen en controleren van de belasting je hoeft zelfs geen stickers uit te geven. Wellicht het gekleurde vlak op een nummerbord voor de keuring (niet dat fat wat voorsteld) Ik ben zelf in dit geval zwaar de pineut want mijn auto vebruikt 9 op de schaal van 1 op 10 maar voor goede wegen en de ergenis van het belasting kantoor met de 20 loketten en 3 medewerkers zou ik graag betalen.

 7. @Ferdinand, je moet ook jouw plan verder uitwerken. Er zit namelijk een “flow” in, namelijk dat automatish bekeuren vind ik tot daar aan toe. Je kan echter wel een rekening sturen maar dan moet je hem ook nog betaald krijgen en daar zit hem denk ik dat probleem. Werk het wat verder uit en wellicht komen we samen met het ei van Columbus alhoewel ik nu zeker nog voorstander ben van “mijn” plan.

 8. @ Wimpiri – zakken vullen kan ook een prioriteit zijn, maar wel een verkeerde.

 9. @ Ferdiant en @Yui Korsou. Goede plannen!

 10. Ga eerst maar eens achter de 25000-30000 wanbetalers aan. Zorg voor een waterdicht systeem, zodat iedereen betaalt en kom met strenge sancties. Dan ben je serieus bezig.

  Op deze manier betalen de goedwillenden voor de kwaadwillenden.
  Als iedereen betaalt kan de belasting verlaagd worden.

 11. @Bezorgde Burger, waar haal je de knowledge vandaan dat Cooper priorities zou hebben ? Hij weet niet eens hoe je dat woord schrijft, laat staan dat hij weet wat het betekend !

 12. Nou heb ik wel meer heel vreemde ideeën, maar soms zit er eentje tussen waarvan ik denk, hé dat zou wel eens wat kunnen zijn, zoals deze; de wegenbelasting ophangen aan het aantal gaten in het wegdek, 0 gaten 100% belasting, 5000 gaten 50% en zo verder. Als ijkpunt de huidige belasting. Er kan desgewenst met getallen gespeeld worden maar de basis zou door ( ja, alweer een commissie, maar nu een onafhankelijke) vastgelegd kunnen worden. Hierbij draag ik mijzelf voor om de voorzitter hiervan te worden (ja ik wil er wel iewat beter van worden), en medeburgers één van de dingen waar ik heel goed in ben is tellen.

 13. ik vind het onacceptabel dat die belasting verhoogt wordt,ik wil eerst zien dat alle wegen en verlichtingen op cur in orde is pas daarna kan je over een eventuele verhoging praten.
  Er moet een verschil in tarief komen naar zwaarte vd auto zoals in Nl het geval is.
  Wij lees de bevolking moet het maar steeds ontgelden met verhogingen die in een eindeloze pot verdwijnt waar geen enkele burger zicht op heeft!Echt afschuwlijk,ik heb geen woorden voor deze regering en Heer Cooper die maar steeds dikker wordt van al die mooie en gratis etentjes ten koste van de arme bevolking!

 14. Het daadwerkelijk INNEN van de wegenbelasting bij IEDEREEN is volgens mij belangrijker. En heel simpel… automatisch bekeuren als de betalingsdatum verstreken is. Dat is in heel veel landen het geval en is een goede stok achter de deur.

  Het verhogen van de tarieven lijkt me niet opportuun momenteel. Maar als men daadwerkelijk wil dat ‘de vervuiler betaalt’, is het aanscherpen van de APK-norm veel belangrijker. Haal dan maar zonder pardon al die “walmende Isla’s op wielen” van de weg en verplicht de eigenaren om hun voertuigen gedegen te (laten) onderhouden.

 15. Wat een durf heeft die ‘meneer’ Cooper. Geen onderhoud aan de wegen (zie bijvoorbeeld de Gladiolenweg; te triest voor woorden), maar wel rotondes bouwen en motorrijtuigenbelasting (naar boven) aanpassen…. Your priorities are seriously screwed up!

 16. @waar, vergeet niet dat de minister van wegen dezelfde minister is van die regeringen die de pot leegplukten.. Ze zoeken gewoon naar nieuwe manieren om hun reiskosten te kunnen betalen..

 17. Goed idee om de wegenbelastingtrieven aan te passen.
  Voorstel voor de commissie. Voer een VERLAGING van de wegenbelasting door totdat de wegen weer op orde zijn. Het kan toch niet zo zijn dat nadat de diverse regeringen de pot van wegenbelasting hebben leeggeplukt en aangewend voor andere doelen dat wij daar weer de dupe van worden.
  Tevens een voorstel om wat zuiniger om te gaan met ons geld. Overal op het eiland verreizen hele dure bakstenen drempels. Deze zakken in en veroorzaken problemen voor de weggebruiker (zie Radulphus college). Wat is er mis met de veel goedkopere asfalt drempels?

 18. Om het eerlijk te houden zou je zoals in NL vroeger de wegenbelasting naar zwaarte van de auto kunnen heffen. Degene met de grootste auto’s hebben doorgaans meer geld, dus dan heb je automatisch een rechtvaardige verdeling naar wie wat kan betalen.

 19. @ wimpiri:
  Vervang doorgaans voor ALTIJD!!!!!

 20. Heb een goed idee voor Cooper,
  de motorvoertuigen belasting gelijk afschaffen, minder ambtenaren nodig om te controleren en dat bespaart dus geld. Nog maar niet te vergeten de ergernissen van als je de belasting moet betalen . De brandstof aan de pompen met 030 cent verhogen per liter.
  geheel naar het idee van de MAN gelijkheid voor iedereen. Hij die veel rijdt betaald meer mee aan het gebruik en hij die weinig rijdt betaald minder.
  rekensommetje.
  gemiddeld rijdt men hier 20.000 kilometer omdat we hier nu niet van zulke zuinige bakken hebben zal elke wagen ongeveer 2000 liter brandstof verbruiken dus 1liter 10 km. dat is dan 600 gulden per auto per jaar. er zijn ongeveer 70.000 voertuigen hier op het eiland dus kassa 42 miljoen in de knip die dan daadwerkelijk kunnen besteed worden an de infrastructuur. Ook heeft het milieu er baat bij omdat de weggebruiker naar een zuinige auto zal uitkijken

 21. ach ja de groente zou ook goedkoper worden en de benzineprijzen… tja dan ook maar de autobelasting.. jammer dat dit geld weer verdwijnt in het potje ministerreizen.

 22. Een “aanpassing” van deze regering betekend doorgaans een “verhoging”.

 23. Aha nog een commisie………..

 24. Dan vindt ik ook niets meer dan terecht als je een nieuwe auto hebt gekocht dat je dan ook bijna geen wegenbelasting betaald!
  Nu betaal je je eigen ziek aan de motorvoertuigenbelasting als je in een nieuwere wagen rijd.. en een wagen die zo schadelijk is voor het milieu betaald bijna niets..
  En in sommige wijken is het een schande hoe de wegen erbij liggen, hier wordt niets aan gedaan!.. terwijl je wel mag betalen.