• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in de maand augustus met 0,3 procent gestegen ten opzicht van juli. Gemeten over een jaar, tot en met augustus, zijn de prijzen 2 procent gestegen. Dat maakt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bekend.

Met name de bestedingscategorie ‘Voeding’ heeft significant invloed gehad op de prijsontwikkeling van augustus. De voornaamste oorzaak hiervan was het duurder worden van brood met gemiddeld 13 procent, waardoor de voedingsgroep ‘graanproducten’ 5,9 procent duurder werd.

Vis goedkoper
Opvallend in de bestedingscategorie ‘Voeding’ waren verder de prijsontwikkelingen in de voedingsgroep ‘vlees en vis’ (+0,9 procent). Dit komt door het enerzijds duurder worden van runderlappen met 5 procent en anderzijds het goedkoper worden van lokale vis (mulá, dradu, buní) met 4 procent.

Fruit duurder
De bestedingscategorie ‘Voeding’ werd in de maand augustus tenslotte ook gekenmerkt door de prijsstijging van de specifieke producten ‘melkpoeder’, ‘divers vers fruit’ en ‘koolgewassen’ met respectievelijk 3, 4 en 11 procent. Melkpoeder is onderdeel van de voedingsgroep ‘zuivelproducten’ (+1,0 procent), terwijl ‘divers vers fruit’ en ‘koolgewassen’ onderdelen zijn van de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ (+0,8 procent).

Damesschoenen

Tenslotte werden in augustus drie andere interessante prijsontwikkelingen op Curaçao waargenomen. Dit betreft ten eerste de prijsdaling van 5 procent van het specifieke product ‘damesschoenen en laarzen’, behorende tot de productengroep ‘schoeisel’ (-1,8 procent) die onder de bestedingscategorie ‘Kleding en schoeisel’ (-0,3 procent) valt.

Benzine en kookgas
Vervolgens de prijsdaling van benzine met 1 procent, waardoor de kosten van autorijden met 0,6 procent daalden. Hierdoor werd de bestedingscategorie ‘Vervoer en communicatie’ 0,3 procent goedkoper. Ten derde werd kookgas 14 procent duurder, waardoor de kosten van energieverbruik 0,9 procent stegen. Dit was de belangrijkste oorzaak van het duurder worden van de bestedingscategorie ‘Wonen’ met 0,3 procent.

2 reacties op “Prijzen 0,3 procent hoger”

  1. Fruit en zuivel zouden toch goedkoper worden volgens onze regering?

  2. Dat zijn toch andere percentages dan dat de regering ons wil doen geloven.
    Foutje in de afstemming of is het CBS toch onafhankelijk.