• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De grootste prioriteit die Curaçao en Sint Maarten moeten hebben is het hervormen en opleven van de lokale economieën. Dat stelt een speciale onderzoekscommissie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van de Ghanese econoom Daniel Kanga.

De commissie acht de kans dat de gulden in waarde verminderd groot, als de economie van beide eilanden geen ‘boost’ krijgt. Dit komt onder andere ook omdat de import op de eilanden groter is dan de export. De resultaten van het IMF-onderzoek zijn gisteravond bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam.

Monetaire Unie
Daarnaast moeten de regering Schotte en regering Wescot-Williams zo snel mogelijk duidelijk maken of zij de Monetaire Unie tussen de landen in stand willen houden. De commissie sprak de afgelopen tijd met de regeringen en directie van de Centrale Bank van beide landen. Uit die gesprekken kwam volgens het IMF naar voren dat beide landen de zorgen onderkennen en bezig zijn met het doorvoeren van grondige hervormingen.

Investeerders
IMF heeft duidelijk gemaakt dat het investeringsklimaat onder druk staat, omdat investeerders niet durven te investeren door verschillende politieke discussies. Zo zijn op beide eilanden discussies gaande over het opbreken van de Monetaire Unie en het invoeren van de dollar. IMF staat niet negatief tegenover dollarisatie op lange termijn, maar zegt dat de eilanden er onder de huidige economische omstandigheden niet klaar voor zijn. IMF is daarentegen niet voor het opbreken van de unie.

Vergrijzing
Daarnaast moet Curaçao prioriteit geven aan de hervorming van de gezondheidszorg evenals de nieuwe belastingwetgeving. De betaalbaarheid van pensioenen in het kader van de vergrijzing heeft op Curaçao ook aandacht nodig, zo geeft het IMF aan.

7 reacties op “‘Opleven lokale economie prioriteit’”

  1. @Jeroen Ben het eens met de strekking van je verhaal echter een klein puntje op de i.
    Nederland heeft tot de rentelast norm onze schiulden ingelost. We zijn met Ang 1.7 miljard schuld gebleven.

  2. We bedoelen wel 500 miljoen euro * gemiddeld 2.4 (zal Jamootje even helpen zodat ie weet wat de meute kan graaien!)

  3. Zegt meneer Wiels nu ook nee tegen de 500 miljoen voor Curacao voor 2012 of heeft de meute het al uitgegeven aan geplande reisjes naar……. bezoeken van kinderen in NL, bezoeken aan de meest onmogelijke plaatsen waar geen cent te verdienen is (alleen maar uitgeven) en zorgen dat je leuke conferenties kan verzorgen voor eigen belang, behalve dan voor de bevolking, die mogen honger lijden, mischien cursus rekenen voor Jamootje op telraam? En alle andere prive uitgaven van de heren op rekening van……, die wiedan volgen in zijn onmogelijk geklets en voorstellen, die het eiland al weer terug naar af hebben gebracht. Dank hiervoor.

  4. Ben benieuwd hoe de politiek reageert op de reactie van het IMF! Vooral het punt dat door de politieke discussies er niet geinvesteerd durft te worden. Hierdoor moet Schotte al opstappen door zijn domme live uitzending van een uur tegen Tromp.

  5. Helaas is elke raad of inspanning om iets van Curacao te maken verspild met deze regering. Men is met zichzelf bezig, bezig anderen te beschadigen en heeft niet door dat Curacao ontzettend veel schade lijd door het amateuristische gedrag van deze patjepeeërs.
    Des te meer Nederland de handen er vanaf trekt des te eerder Curacao (weer) failliet is. We zien het ook bij Suriname, Aruba en Sint Maarten. Waar de Nederlandse invloed afneemt / weggaat zakt de cultuur en economie af naar die van een 3e wereldland.

    Nederland heeft alle schulden overgenomen, ontzettend veel bijstand verleend en doet vele malen meer voor Curacao dan verwacht mag worden, zeker als Curacao continue zo ondankbaar is.

    Curacao geniet nog maar even van wat er nu is, over een paar jaar zal men zeggen dat DIT het moment was waarop veel gedaan had kunnen worden maar dat het allemaal niet is gebeurt omdat een groepje criminelen en amateurs in de regering zit en al het geld onder zichzelf en de vriendjes verdeeld.

  6. En dan nog beweren zonder enige onderbouwing dat de gulden niet in gevaar is…

  7. Schotte en kornuiten zijn niet te vertrouwen. Zolang je zo omgaat met je hoofd van de centrale bank, je hoofd veiligheidsdienst (iets te verbergen?) en je direktieleden van de overheidsNV’s uitmaakt voor seksmaniakken ben je het niet waard om minister president te zijn. Geen enkele investeerder vertrouwt erop dat het goed komt. Integriteit is het sleutelwoord voor vertrouwen. Met alle kritiek die we op de PAR mogen hebben, de economie was booming!