• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De regering heeft kennis genomen van enige onrust die is ontstaan na de publicatie en met name de interpretatie van een persbericht van de Centrale Bank afgelopen week”, meldt premier Gerrit Schotte vanavond in Fort Amsterdam. “Maar de stap van de CBCS betreft een normale stap.”

Het persbericht bevatte de opmerking dat de Centrale Bank de ‘Reserve Requirement’ heeft verhoogd omdat er ontwikkelingen zijn die zich de laatste maanden vertalen ‘in een dalende trend in de deviezenreserves die op termijn de stabiliteit van de gulden kan ondermijnen.’  Schotte ging in een persconferentie onder andere in op de interpretatie van het persbericht van CBCS.

Devaluatie
“Met name de laatste zinsnede heeft bij sommigen de indruk gegeven dat er mogelijkerwijs een gevaar voor devaluatie van de gulden zou zijn”, aldus Schotte. “De stap van de CBCS betreft echter een normale stap met de inzet van het belangrijkste monetaire instrument dat de Centrale Bank tot haar beschikking heeft.”

Liquiditeit
Sinds 1 januari 1999 is het verplichte reserve percentage (‘Reserve Requirement’, RR) het belangrijkste instrument geworden voor het voeren van monetair beleid door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Dit instrument is gericht op het afromen van liquiditeit van de commerciële banken, waardoor de kredietverlening wordt afgeremd.

Balans
Door de afremming van de kredietverlening zullen er minder importen plaatsvinden en dus minder afvloei van deviezen. Daardoor verbetert de positie van de betalingsbalans en de deviezenvoorraad. De geschiedenis van de inzet van het instrument in onderstaande tabel geeft inzicht in hoe dit instrument in de afgelopen jaren is gebruikt. Telkens als het percentage van de RR wordt gewijzigd, maakt de Centrale Bank daar melding van in de media. “Daarbij is het wel zaak dat de hoedster van de gulden geen formuleringen gebruikt die onnodig paniek kunnen zaaien.”

 Tabel:

8 reacties op “‘Antilliaanse gulden niet in gevaar’”

  1. Iedereen met verstand en geld heeft nu al zijn geld weggesluisd naar een ander land of zijn guldens omgewisseld!

  2. Erg geruststellend het bericht van deze zeer betrouwbare man die economie gestudeerd heeft. Helaas heeft hij alleen het hoofdstuk “eigen zakken vullen” gelezen.

  3. Als de vertegenwoordiger van het IMF dit had gezegd had ik het met enige scepsis aangenomen. Marr Schotte komt met dit verhaal en zijn imago op het gebied van de “waarheid” staat niet op een laag peil nee het staat nergens op, de leugenaar. Hoop dat ik mijn pensioen aan het eind van de maand nog krijg uitbetaald.

  4. Waarom geeft hij niet een keer toe dat het niet goed gaat? Hij lijkt de minister van defensie van Irak wel toen Amerika Irak binnen viel. Volhouden dat Irak standhoud en dat de allies niet aan het winnen zijn.. haha

  5. Aan de ene kant ben ik het wel eens met dhr Schotte dat de CBCS geen paniek moet gaan zaaien met zijn formuleringen. Maar aan de andere kant moet dhr. Schotte bij zichzlef te rade gaan wat de oorzaken zijn waardoor deze maatregel nodig is. Een van die oorzaken ligt in het feit dat de overheid teveel geld uitgeeft. Van elke uitgegeven gulden verdwijnen er 7 dubbeltjes naar het buitenland. De overheid moet dus gaan bezuinigen. Maar wat men nu met de nieuwe belastingmaatregel doet is de rekening aan het publiek presenteren.
    Broekriem aantrekken Kabinet Schotte! Minder reisjes maken, niet teveel ambtenaren in dienst nemen, geen geld verkwisten aan dure verkeersdrempels, dure gebouwen huren, dus ietjes minder de zak spekken van jullie vriendjes.

  6. Ja en als de gulden keldert heeft het volk niets en is meneer Schotte er van door..

    Deze meneer is zo onbetrouwbaar dat we hem niet meer kunnen geloven op zijn woord.

  7. wekelijks weer poppenkast op tv van deze man. iedereen is fout behalve hem en zijn kabinet

  8. “Schotte’s presidentschap voor aankomende verkiezingen niet in gevaar”