• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Gouden Koets maakt morgen de jaarlijkse gang van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in Den Haag. Sommige Kamerleden willen dat de afbeelding ‘Hulde aan de Koloniën’ van de koets wordt verwijderd, omdat deze aanstootgevend is. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers wat zij vinden.

Dave (31) vindt het opvallend dat het omstreden paneel op de Gouden Koets nu pas ter sprake komt. “Dit hadden ze al moeten verwijderen nadat de slavernij was afgeschaft. Nu is het een beetje mosterd na de maaltijd.”

Slavenmuseum
De 44-jarige Arthur vindt de afbeelding wel aanstootgevend. “Op de afbeelding zijn duidelijk slaven te zien die knielen voor het Nederlandse koningshuis. Dat hoort niet op een Nederlands symbool als de Gouden Koets. Laat de hele koets maar naar een slavenmuseum gaan.”

Stoffige traditie
Yazmin (29) vindt de afbeelding niet schokkend. “Ach, dat ding is jaren geleden gemaakt. Dat hele Gouden Koets-gedoe is een stoffige traditie. Ik denk simpelweg dat niemand heeft onthouden dat die afbeelding er nog op staat.”

‘Ophoepelen’
Daarentegen vindt Erwin (34) dat het hele koningshuis samen met de koets moet ‘ophoepelen’. “Het koningshuis heeft genoeg bloed aan haar handen en eert met de koets de zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland. Ze hebben de wereld geplunderd en hebben een flink aandeel in de slavengeschiedenis. Toch zitten ze elk jaar weer met trots in die koets.”

Wissen
Joost (31) vindt de koets en de afbeelding een deel van de Nederlandse geschiedenis. “Dat moeten we nu niet opeens gaan verdoezelen. Het is gebeurd, het was fout, maar we moeten geen historie gaan wissen.”

14 reacties op “‘Historie niet wissen’”

 1. @ Nederlander

  Wat een onzin praat jij zeg…. zo te zien is Schotte niet de enige die onzin uitkraamt.
  Ben jij misschien zo’n Nederlander die blij is met het kolonialisme want dan kan je met je witte kont naar de zon en nog naar een plek waar men gewoon Nederlands kan praten?

  En hoe vind je het idee om volgende keer foto’s van concentratiekampen op de koetst te plaatsen…. het is toch een stuk geschiedenis? Net zoals de slavernij, toch?

  Ja deze discussie slaat nergens op, want er is niets fout aan die afbeeldingen, het is iets om echt trots op te zijn als je een Nederlander bent…. sorry als je witte hart geraakt is, dat was niet de bedoeling mijn almachtige witte heer…

  Op naar de volgende prinsjesdag… 😉

 2. Jongens en meisjes… kom op. Dat ding rijdt precies tweemaal per jaar rond. Ik denk dat met het belastinggeld dat gemoeid is met verwijdering/aanpassing betere dingen kunnen worden gedaan. En de vergelijking met een swastika vind ik ronduit schandalig. Bovendien (ken uw geschiedenis) is dat al sinds mensenheugenis het meest heilige teken van de hindoes. Dat de nazi’s het ook gebruikt hebben, doet daar niets aan af. Ga maar eens een kijkje nemen in Hindoeïstische of boeddistische landen… dan kom je het hakenkruis op elke straathoek tegen. Zodadelijk gaat een of andere malloot nog roepen dat het kroontje uit het logo van KLM moet… het is een Koninkrijk, geen republiek. Maar het staat een ieder vrij om zich tegen de monarchie te keren en te verhuizen naar een natie met een president… of een dictator. En wil je de combi van beide, dan vlieg je 56 km naar het zuiden. Veel geluk.

 3. @Kasuari, zou het disrespect wat over het algemeen door de diverse Curacaoenaars of zich daarvoor voordoende imbicielen ten toon spreiden voor het oorlogsverleden en het ophemelen van het nazisme wellicht de reden zijn dat er steeds meer Nederlanders (makambas) een gruwelijke pest krijgen aan die negers die de holocaust vergelijken met de slavernij. De holocaust was de jodenvernietiging door het nazisme. Het nazisme is na 5 jaar opgeruimd. De Joden hebben hun eigen staat gesticht, zou Curaçao ook moeten doen en niet morgen maar gisteren.

 4. Juny daar heb je helemaal gelijk in! Moet een keer afgelopen met het gezeik! Er is een slavernijherdenking net als voor 1e en 2e wereldoorlog. Ga niet te koop lopen met een hakenkruis of met afbeeldingen van de slavernij! Het is respectloos! Hoelang geleden het ook is moet men er respect voor blijven houden en gedenken! Al merk je dat de jeugdige er niet meer zoveel belang aan hechten.

 5. Niemand heeft het over verdoezelen of overschilderen e.d.

  Alleen behoort zo’n schilderij in een museum thuis waar men dmv een opschrift kan lezen wat het precies inhoudt.

  Doordat de koningin in die gouden koets zit met een aanstotende tekening, lijkt het erop dat de Koning trots is op het Nederlands aandeel van Slavernij, Massamoorden, berovingen etc. Ik ben namelijk benieuwd hoe men zal reageren als er een hakenkruis op de goudenkoets stond en dat daar mee rondgereden werd tijdens prinsjesdag. Ik vermoed dat men niet hetzelfde zal reageren zodra ze een hakenkruis in een museum terug vinden.

  Dat is de discussie en niet het verdoezelen van de geschiedenis, of dat het al jaaaaren geleden is bla bla… het is een principe kwestie. En dat Rutte er nog zo laconiek mee omgaat, het getuigd allemaal van geen respect voor de geschiedenis en het daarbij geleden leed.

 6. @Jeroen, wat mij wel opvalt is dat de “schreeuwers” in Nederland, België of elders wonen dus reken niet teveel of beter gezegd helemaal niet, aan enige opbouw hier ter plaatse van dit soort !

 7. Op de afbeelding staan de verschillende koloniën die Nederland rijk was. Slaven staan er daarbij niet op aangezien de Gouden Koets in 1898 is gemaakt en dus al weer enige tijd na de afschaffing van de slavernij.
  Natuurlijk moet je zo’n schitterende koets en levend stuk geschiedenis niet vernielen omdat een paar gefrustreerde typetjes weer iets te klagen willen hebben. De afschaffing van de slavernij is nu ruim 130 jaar geleden. Zelfs over de Tweede Wereldoorlog wordt niet meer zo gezeurd tegen de Duitsers en die heeft behoorlijk meer leed meegebracht en dit was aardig wat recenter.
  Ik zou zeggen laten de mensen die 130 jaar na afschafing van de slavernij nog steeds zitten te kniezen even reël worden. Het is ruim 130 jaar na dato toch echt zwaar overtrokken om daar nog steeds over te beginnen. Die slachtofferrol waar sommige mensen maar al te graag in springen (zonder dat ze ooit slachtoffer zijn geweest!) is nu toch wel erg oud nieuws (na 130 jaar).

  In plaats van het leven in het verleden zouden deze mensenbeter hun aandacht kunnen besteden aan het bouwen van iets constructiefs en nieuws. Curacao heeft dat vele malen meer nodig als het eindelijk eens echt onafhankelijk (en dan vooral financieel en qua behoorlijk bestuur) wil zijn.

 8. @gerrit, maar Wiels moet dan ook ophouden met praten over kolonisme en slavernij en vooruit kijken!

 9. Het is zeker aanstootgevend maar waarom komt het nu pas ter sprake? Oranje familie doet er goed aan om het te veranderen want de tijden zijn echt veranderd. We moeten vooruit kijken en niet pronken met een koets met waarop de slavernij staat afgebeeld. Ook al hebben we een klein aandeel gehad, dat was al erg genoeg (johan)!

 10. Wat een gezever om niks.
  De geschiedenis kun je niet veranderen, wat men ook zegt.
  Wat wel kan veranderen is de gedachte over de geschiedenis en de interpretatie.
  Door juist te weten dat we vroeger knielden, weten we dat we allang rechtop hadden moeten staan en ervoor moeten werken!

 11. De wereld geplunderd.. nou dat valt ook wel mee.. en een klein aandeel in de slavernij.. Sommige mensen weten het wel te overdrijven. Zowiezo er was pas een koningshuis in 1815..

 12. ik weet ook niet of het weghalen, overschilderen, omsmelten nu wel helpt. Komt op mij over als verdoezelen. Maar nu lijkt het op trots paraderen met dat verleden, wat ook niet je van het is. Slavenmuseum-idee is zo gek nog niet

 13. hulde aan de kolonien

  de gouden koets,bewerkt met rood goud.

 14. hulde aan de kolonien

  de gouden koets,bewerkt met red gold.