• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft vorige week de Civiele Luchtvaart Autoriteiten van Curaçao bezocht. Het bezoek stond in verband met een veiligheidsaudit voor de ‘rating’ van het land Curaçao. Volgens FAA moet Curaçao aan de slag om in de eerste categorie te blijven.

De vorige rating gold voor de Nederlandse Antillen. De FAA heeft Curaçao 90 dagen de tijd gegeven om verbeteringen aan te brengen in alle gebieden waar tekortkomingen zijn geconstateerd.

Voorschriften
De FAA is de Amerikaanse luchtvaartautoriteit die belast is met het beoordelen van de veiligheidssituatie van landen die vluchten uitvoeren naar de Verenigde Staten. Het doel van de audit was om te bekijken of het luchtvaartdepartement van Curaçao voldoet aan de voorschriften van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Categorieën
De FAA heeft twee categorieën waarin landen worden geplaatst. In de eerste categorie zitten landen die voldoen aan alle vereisten van de ICAO. Zo gauw een land niet voldoet aan één van de vereisten, krijgt deze de rating categorie 2. Dit kan betekenen dat het land de huidige routes naar Amerika kan handhaven maar dat het aantal vluchten niet kan worden verhoogd.

Personeel
De vertegenwoordigers van de FAA hebben in grote lijnen aangegeven welke verbeteringen Curaçao moet aanbrengen. Zo moet er een upgrading van het personeel komen en moet het departement worden versterkt met technische kennis. Ook moeten vele nationale wetten worden aangepast om te kunnen voldoen aan de eisen van de ICAO.

Boetes
Hiernaast moet er een regulier controleprogramma komen waarbij inspecteurs hun bevindingen in een rapport opnemen. De inspecteurs moeten degenen die niet voldoen aan de norm een specifiek termijn geven om verbeteringen door te voeren. Voor het geval dat een bedrijf of persoon na deze termijn nog niet voldoet, worden er zware boetes uitgedeeld.

Steun
De resultaten van de audit zijn vorige week gepresenteerd tijdens een vergadering tussen het auditteam, het bestuur van de Civiele Luchtvaart Autoriteit van Curaçao, haar inspecteuren en het managementteam van het Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Minister Charles Cooper benadrukte dat hij rekent op de steun van het Departement Juridische Zaken en het ministerie van Beleid, Planning en Dienstverlening en het ministerie van Financiën om in de eerste categorie te blijven.

4 reacties op “FAA-audit voor luchtvaart Curaçao”

 1. De vorige regering wist ervan en was toen bezig om de nodige kennis in-huis te krijgen. Buitenlandse kennis was in 2009 op locatie en bereid om aan de slag te gaan maar de nieuwe leiding heeft er niets mee gedaan en zijn daardoor de nodige kennis kwijt geraakt. Triest en vermijdbare situatie….

 2. Wat ik me wel eens afvraag.. Stel dat er een 747 op de baan klapt op Hato, hoe vliegen we dan hulp in vanuit het buitenland? Met hoeveel ambulances kun je een paar honderd passagiers naar (hoeveel?) ziekenhuisbedden krijgen…

 3. Het departement upgraden met technische kennis zal helaas ook niet gaan want dan moeten ze kennis uit het buitenland halen en dat kan niet meer binnen de 80/20 regel.

 4. Dit kan niet aan de vorige regering liggen, want die hadden het wel voor elkaar. Het heeft betrekking op de situatie na 10-10-10.

  Conclusie: De regering van Schotte heeft geen bal uitgevoerd na die tijd op het gebied van de burgerluchtvaart. Het enige wat zij van vliegen weten is hoe men aan airmiles kan komen.