• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een tekening waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis wordt niet van de Gouden Koets gehaald. Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. De afbeelding draagt de titel ‘Hulde der Koloniën’.

”Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, ben ik niet voor”, aldus Rutte. ”Ik vind het een prachtige Gouden Koets.” Onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel en GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters roepen in een opiniestuk, dat vanochtend geplaatst is in NRC Next, op om de afbeelding te verwijderen.

Excuses
“In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis”, vinden de ondertekenaars van het opiniestuk. Zij zijn van mening dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme, de slavernij en het geweld dat daarbij kwam kijken.

Duwtje
Koningin Beatrix zou de regering een ‘duwtje’ in de goede richting kunnen geven door het paneel te verwijderen en een plaats te geven in het Rijksmuseum. De koets maakt dinsdag op Prinsjesdag de jaarlijkse gang van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal op het Binnenhof.

37 reacties op “Gouden Koets blijft hetzelfde”

 1. @ Fred,

  Ook voor lijkt het erop dat begrijpend lezen lastig kan zijn. Ten eerste heb ik een bron erbij gezet, dat betekent dat het niet mijn woorden zijn. Ten tweede staat er aangegeven waarom men 1940 als begin periode wordt gebruikt. Ik heb dat stuk voor je hier beneden nog een keertje gekopieerd, gewoon voor het gemak.

  “Voor deze periode wordt meestal het tijdvak 1940-1965 aangehouden. Het begin van de periode wordt gemarkeerd door het Besluit betreffende de Wederopbouw I van 21 mei 1940 (na het bombardement op Rotterdam – dat is dus al aan het begin van de Duitse bezetting van Nederland)[1].”

  Trouwens voor een gebied wat totaal ontregeld was, is een wederopbouw in jouw wereldje wel heel erg snel vind je ook niet? En het verschil is nogal groot, in jouw geschiedenis beleving is 1647 alles koek en ei, terwijl volgens mijn bron hierboven meestal een tijdvak van 1940 tot 1965 wordt aangehouden, “slechts” een verschil van 18 jaar.

  En waarom denk je dat er pas na 2 jaar gesproken was over een zogenaamde Marshall Plan? Misschien, omdat ze inzagen dat die 2 jaren Nederland niet veel verder heeft geholpen, of men had niets te doen?

  Fred hoe kom jij overigens aan je historische “feiten”?

 2. @ Nell,

  Natuurlijk….

  Nogmaals je leest alleen maar wat je wilt lezen. Als zo’n schilderij in het museum staat is het een totaal andere situatie. Nu staat het op de gouden koets wat Nederland vertegenwoordigd… dus iedere Nederlandse burger (ook mij en ik distantieer me van dat gedrag). In jouw geval vind je het niet erg, want je geniet blijkbaar van het idee dat het koningshuis nog steeds trots is op haar verleden waar mensenrechten schendingen flink aan hun laars werden gelapt!

  Of je nou in NL bent of in Curacao, of waar dan ook ter wereld het maakt mij toch niets uit. Het is alleen zorgwekkend dat je niet begrijpt dat een schilderij in DIE situatie, dus waar de koningin aan het werk is, aanstotend is en/ of kan zijn. Het is een kwestie van inleving… Mij doet het voor de rest weinig, alleen vind ik het ongepast dat het in die setting tentoongesteld wordt en ben daardoor solidair met diegene die het ook aanstotend vinden.

  Ik ben alleen benieuwd wat je eigenlijk het grappigst vond en waar je enige vorm van arrogantie terugvindt. Ik stel me nergens superieur op, ik geef alleen aan wat de geschiedenis is. Ik zeg niet eens dat wij beter zijn, want dat kan ik niet eens zeggen aangezien ik geen YDK ben ;).

  En je leest haat? Nell… ik ben wel slimmer dan dat hoor. Ik begrijp NL en haar manier van politiek bedrijven heel goed. Is ook begrijpelijk want je moet ook aan je eigen natie denken. Echter je toont pas ballen als je na heel veel jaren later toe durft te geven dat het verkeerd was dat de zwarten moesten blanken voor de blanken (hey, dat staat afgebeeld op de goudenkoets). Nu als er bijvoorbeeld in een ander land mensenrechten schendingen voorkomen zullen ze ook alleen maar sancties ondernemen als het economisch gezien verantwoord is voor NL… en daarom zeg ik dat NL hypocriet is… en deze koets is een voorbeeld van hoe NL hypocriet is. Als jij ook in het woordenboek kan vinden is hypocriet geen haat, geen arrogantie en veelal is dat een mening dat iemand heeft tov iemand. Het is ook zeer negatief van je om mij als voorbeeld te gebruiken voor de toekomst van dit eiland…. had je liever iemand gehad die ja en amen had gezegd?? Dus min of meer het herleven van de geschiedenis 😉 Vertrouw me Nell… dit is mijn Nederlands bloed hoor, als je me overtuigd dan ben ik niet te beroerd om iets toe te geven. Maar je bent alles behalve overtuigend, meer een emtioneel wrak.

  Begrijpend lezen is ook een vak, dus laten we het maar op een mis-interpretatie houden ok? Ik neem het je niet kwalijk, want zodra er emoties bij komt kijken blijft het lastig om goed te lezen. Heel veel plezier in het koude kikkerlandje….

 3. Kasuari, helaas voor u ga ik toch maar weer terug naar NL, waar ik als yu di korsou heel erg door mijn collega’s wordt gerespecteerd en waar ik hard werk. Ik moet echt lachen om die reactie van u slaat in mijn ogen echt helemaal nergens op. Heb alleen maar medelijden dat u in het verleden verstikt blijft ook al gaat het om een tekening/schilderij. Ben niet beledigd hoor, maar vind het alleen maar jammer dat er zolang er mensen op mijn eiland vast blijven zitten met een verstokt complex en misplaatste arrogantie, totaal het eiland niet verder zullen brengen. Als ik in Nl ben en ik heb tijd, zal ik misschien nog wel eens aan u denken, met de gedachte hoe het u verder zal vergaan, verstikt in haat, dommigheid en genoeg tijd om epistels te schrijven, die een groot ongenoegen met zichzelf en de rest van het eiland beschrijven en de fout niet bij zichzelf zoeken maar altijd de ander.

 4. @kasuari,
  Het Marshall plan is pas in 1947 besproken 2 jaar nadat de oorlog was afgelopen. Denk je dat NL 2 jaar lang in puin lag? nee dus. Vreemd dat jij met een datum van 1940 komt toen men niet eens wist hoe lang de oorlog zou duren en de European Recovery Plan (Marshall) werd pas in 1947 voorgesteld..

  Heeft verder niets met kolonisme te maken maar met de feiten 🙂

 5. @ Jeroen

  Het gaat niet om Curacao, het gaat om de schilderij op de goudenkoets. Het is aanstootgevend juist vanwege de geschiedenis. En door te zeggen dat het normaal was voor die tijd is gewoon bullshit.

  Kijk naar die zogenaamde missionarissen van Nederland en alle andere kolonisten. Volgens mij staat er in de bijbel dat men elkaar lief moet hebben toch? Volgens mij zijn ze niet altijd lief geweest….

  Het nadeel is dat de winnaar altijd de geschiedenis schrijft en Nederland heeft een dikke vinger in de pap mbt haar ow zo mooie geschiedenis. Daarin zijn te beroerd om alle zwarte pagina’s ook te noemen in haar eigen geschiedenis boeken, op die manier worden zelfde de Nederlanders door haar eigen regering niet volledig ingericht. Begrip voor aanstotende schilderijen is er niet, want het is juist om trots op te zijn toch?
  Balkenende: “Waar is die VOC mentalitiet”… ik walg daarvan!

  Ik vind ook heel erg arrogant dat je denkt dat Curacao alles te danken heeft aan het harde werken van de Nederlanders. Dat is zo ongelofelijk arrogant! En dan beweren dat er niets is op Curacao etc. Waarom heeft Nederland dan zo’n lange geschiedenis hier? Jeroen, wellicht heb jij gelijk hoor, maar misschien ook niet. Ook ik erger me hier af en toe aan het niveau “snelheid” e.d. maar het is te arrogant om te zeggen dat Nederland alles zo goed heeft gedaan op dit eiland en voor de mensen.

  Anyway nogmaals het gaat over de goudenkoets en niet over de Curacaoenaars!

 6. @ Fred

  Laten we het wel bij de feiten houden. Mensen dom houden is ook een kunst hoor, je begint echt te lijken op een kolonist. Maar back to reality, die tijd is over …. of toch niet??

  Wederopbouw in NederlandDe wederopbouw in Nederland vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Tijdens de oorlog was veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen vernietigd. Ook waren huizen, fabrieken en gebouwen vernietigd of beschadigd. Door een vereniging van krachten en beschikbare hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd. Voor deze periode wordt meestal het tijdvak 1940-1965 aangehouden. Het begin van de periode wordt gemarkeerd door het Besluit betreffende de Wederopbouw I van 21 mei 1940 (na het bombardement op Rotterdam – dat is dus al aan het begin van de Duitse bezetting van Nederland)[1].

  Bron: Wikipedia

 7. Schitterende koets van een land met een schitterende geschiedenis. Die Gouden Koets is overigens in 1898 gemaakt, dus bijna 40 jaar NA de afschaffing van de slavernij!
  Nederland had inderdaad een aardig koloniaal rijk gehad, wat erg paste in de tijdgeest van toen. Daar hoeft echt niemand zich voor te schamen. Dat we er wel wat rijkdom aan hebben overgehouden klopt maar niet zo belachelijk veel als op dit forum verondersteld wordt. Die rijkdom is in diezelfde tijd ook opgegaan. En laten we één ding even heel erg duidelijk maken Curacao heeft nooit enige rijkdom uit zichzelf gehad of gebracht, en nu al helemaal niet. Curacao is gewoon een grote lastpost in fanciële zin en qua het ongeboorlijke bestuur dat het altijd heeft gehad en ongetwijfeld zal blijven houden.
  De rijkdom die we nog in Nederland hebben komt voort uit iets waarvoor men op Curacao allergisch lijkt te zijn, namelijk HARD WERKEN (of überhaupt werken).

  Curacao profiteert enkel van de band met Nederland en niet zoals zo vaak verondersteld wordt andersom. Curacao heeft immers een kunstmatige economie die door Nederland in stand wordt gehouden. Er gaan miljarden in om en die komen toch echt uit Nederland.

  Dat men op Curacao dan vaak (en dan met name vanuit die klaplopers die in de lokale politiek zitten) ook nog zo ondankbaar is om enkel te schelden en te beledigen is werkelijk te absurd voor woorden.

  Telkens weer komt men ook met die zelfde oude koek: slavernij en kolonialisme. De slavernij is bijna 140 jaar geleden afgeschaft en de mensen die graag nog op die titel in de slachtofferrol springen moet toch even in de spiegel en op de kalender kijken, ze hebben het zelf al lang niet meer meegemaakt.
  Kolonialisme speelt ook al lang niet meer. Wel heel heel heel erg veel ontwikkelingshulp aan een eiland dat eigenlijk niet te redden is vanwege de deplorabele staat van het openbaar bestuur. Miljarden verdient in Nederland worden verkwist in Curacao. Triest.

  Nederland heeft verschillende malen in puin gelegen (bijv. na de 2e Wereldoorlog) en is er ook altijd op eigen kracht uitgekomen. Marshallhulp en andere leningen zijn verplichtingen die worden nagekomen. Schulden moet je namelijk afbetalen en brengen verplichtingen met zich mee. Helaas is dit een basisles die Curacao niet snapt. Hier denkt men vaak enkel in veronderstelde “rechten” waar men liefst niets voor doet.

  Over een paar jaar heeft Curacao op deze manier weer een faillisement aan de broek hangen net als Sint Maarten, Aruba, Suriname etc. Maar dat zal dan wel weer de schuld zijn van Nederland zoals alles altijd de schuld is van Nederland…
  Reflectie en eigen verantwoordelijkheid dragen zijn immers zaken die niet veel voorkomen op Curacao. Laat de domme mensen maar door blijven schelden op Nederland, de echte wereld draait gewoon door en zit echt niet te wachten op een rots die in het verleden leeft en ook nog pretenties en misplaatse arrogantie ten toon spreidt.

 8. @kasuari, Marshall was voornamelijk om Amerikaanse producten te kopen tegen een zacht prijsje. Trouwens de economie van Nederland was in 1947 al op hetzelfde nivo van voor WO II (en de Marshall hulp begon pas in 1948!).

 9. @ Fred,

  NL’er of niet het Marshall plan is wereldgeschiedenis.. 😉

 10. @Kasuari: Je kent mijn nationaliteit niet, gis er dan ook niet naar. De rest van je (voor)oordeel deel ik evenmin.

 11. @Nell,

  Welk deel van de geschiedenis is onzin? En als de Engelsen in de sloot springen, moeten wij dat ook doen? Als Duitsland een razzia houdt, mogen wij dat dan ook doen?

  Probeer de zwarte pagina’s in de geschiedenis niet goed te praten “omdat anderen het begonnen zijn”….

  Je verliest overigens de oorsprong van deze discussie uit het oog, het gaat over een aanstotende schilderij op de goudenkoets! Lees mijn andere stukken eens door en zal je zien dat ik de realiteit over de huidige situatie op dit eiland echt wel weet hoor. Ik praat ook hier niet over de rol van de curacaoenaar, maar over de rol van Nederland.

  Overigens die 500 miljoen gulden zal in de vorm van een lening zijn, dus geen GIFT. Ik vraag me af of het verstandig is met de huidige regering, met die snoepreisjes kunnen ze straks de schulden niet meer voldoen. En in de miljoenen nota voor 2012 staat dat Curacao ‘slechts’ 14,7 miljoen euro zal krijgen aan “samenwerkingsmiddelen” en daarna niks meer…. Wat overigens de afspraak was (in het voordeel van NL).

  Vanaf 1954 tot aan 10-10-10 was Curacao enigsinds te vergelijken met texel, dus al het geld wat er vanaf toen was ingepompt (lening of niet) zal altijd ten goede zijn gekomen van Nederland (Henk en Ingrid) . Waarom zal NL geld investeren wat hen niets op zal brengen?

  Het verbaast me eigenlijk dat er zoveel Nederlanders hier trots zijn op de zwarte pagina’s van de Nederlandse geschiedenis. Gelukkig geldt dat niet overal zo, de inwoners van Hoorn zijn beter op de hoogte en willen het standbeeld van Jan Peterszoon Coen niet in hun stad hebben.
  Nel en anderen, misschien kunnen jullie een stichting beginnen om dat standbeeld op te kopen. Iets om trots op te zijn, want hij heeft heel veel mensen levens afgenomen, maar daarentegen wel de NL’se economie een bloei gegeven. Kijk alleen maar naar die mooie herenhuizen aan de Amsterdamse Grachten…. Of nemen jullie genoegen met de schilderijen op de goudenkoets wat terugblikt op de gloriedagen van Nederland? 😉

  Ik heb geen minderwaardigheidscomplex, ik vind het knap dat je die conclusie kan trekken. Er heerst wel een minderwaardigheidscomplex op dit eiland, wat ook een resultaat is van de koloniale overheerser. Gelukkig kruipt de nieuwere generaties daar wel uit, maar dat heeft veel tijd nodig, daar heb ik wel vertrouwen in….

  Nel volgende keer minder hard schreeuwen om geloofwaardiger over te willen komen en probeer minder emotioneel te zijn als jij je beledigd voelt ok? Slavernij is voorbij, maar kan me voorstellen dat tegenspraak dan moeilijk kan zijn 🙂 is een kwestie van wennen.

 12. als Beld zijnde , bemoei ik me er niet mee ! succes allen .

 13. kasuari, volgens mij geschiedenis goed lezen , kom niet met onzin en probeer alles op de slavernij en werken en NL te schuiven. Wie is de slavernij daadwerkelijk begonnen? Stammenoorlog in Afrika, als de mensen toendertijd niet verkocht werden door hun eigen volk, werden ze opgegeten of voor de leeuwen gegooid! Portugezen, Franse, Engelsen, Spanjaarden en tot slot Nederlanders man wie moet je de schuld geven! En er wordt, in tegenstelling tot 40% van de Curacaoenaars hier op het eiland in NL wel gewerkt,opgebouwd en noem maar niet op, daarom blijven de meeste Curecaoenaars daar ook dus zo hypocriet zal het allemaal niet wezen. Vanaf 1954 is er ongeveer betaald aan Cur een bedrag wat zo groot is, dat de nullen niet meer passen op dit schrijven, fout Nl geen controle! Hadden ze dat maar gedaan, dan was het eerlijker verdeeld. Een raad, kijk uit en probeer te werken voor de toekomst van dit eiland en kom a.u.b. niet met je misplaatste arrogantie, misplaatste minderwaardigheidscomplex en misplaatste opmerkingen! Misschien beter om te gaan werken zoals velen hier doen wel of geen Yu di Korsou, die in het eiland geloven, helaas niet in de mensen zoals jij die teruggrijpen elke dag weer naar het verleden!! Er komt trouwens voor 2012 500 miljoen euro aan, terugsturen maar, mensen zoals jij kunnen hard werken hiervoor op dit eiland, zijn we gered en hebben het niet nodig dus niet accepteren pffffffffffff!

 14. @ Ferdinand

  Een Nederlander die zijn eigen geschiedenis niet weet, dat verklaard waarom je deze hele discussie ook niet begrijpt.

  Google Marshall plan… daar zijn die bloemen van je niks bij…

  Succes..

 15. @Kasuari:

  Met name door over de geschiedenis heen te stappen en een enorme rij handelsbetrekkingen met DATZELFDE Duitsland aan te gaan. En door heel hard werken. Amerika heeft ‘slechts’ structureel bijgedragen aan de Nederlandse economie door het afnemen van snijbloemen. Gewoon handel drijven. Nederlandse bloemen zijn wereldwijd erg populair en de USA nam maandelijks voor ruim 150 miljoen gulden aan verse bloemen af… inmiddels is dat voor bijna 100 miljoen euro maandelijks.

 16. @ Fred..

  Ow ja hoe kwam NL aan de financiele middelen (na de 2e wereldoorlog)…???

 17. @ Fred,

  Misschien hoor je NL niet over “AL” die bezettingen, omdat die bezettingen ten opzichte van haar kolonien niets voorstelde. Werden hele dorpen uitgemoord, werden Nederlanders Slaven etc etc?

  Jullie jullie…? wanneer het jullie (nederlanders) goed uitkomt is het ONS, maar zodra er iets negatiefs is dan kunnen jullie (nederlanders) zich ineens niet meer identificeren met jullie (nederlandse) geschiedenis? Of is het eens een slaaf, altijd een slaaf?

  Dat geld opgegaan is aan malafide praktijken is mede te danken aan NL… een beter toezicht op haar bestedingen (verstrekte leningen) kan nooit verkeerd zijn toch? Maar nee het is toch nooit de schuld van Nederland, want Nederland is oppermachtig toch?

  Ter informatie deze regering is niet mijn regering…

  En wil jij nu een schouderklopje omdat Nederland de helft aan Curacaoenaars heeft “opgevangen”? Er wordt hoe dan ook verdiend aan deze mensen, want iedereen betaald belasting!! En zo gastvrij is NL niet meer hoor, wat ik ook vreemd vind vanwege het Nederlands verleden…

  Enige arrogantie over jouw land mag best wel, maar de arrogantie die jij en andere Nederlanders laten zien in deze discussie is ongepast en respectloos naar bepaalde bevolkings groepen!

 18. @ Gerald,

  Vind je het niet een beetje krom dat je een periode vergelijkt voor 10-10-10 en er na? En dat je voorbeelden aanhaalt van 10-10-10 wat nog minder dan een jaar is, maar dat de Nederlandse overheersing overal te wereld veel langer en erger was dan wat er na 10-10-10 is gebeurd?

  En waarom moeten alle westerse naties denken door zoveel mogelijk geld in iets te pompen het werk erop zit? En met 2 miljard koop je overigens ook geen mensenleven terug, dus je kan met cijfers komen, maar dat zegt niets over “hoe goed Nederland wel niet is voor haar voormalige kolonieen”. En het is ook nog voor 10-10-10 en ja dan praten we nog over NL toch?

  Laten we niet beginnen over de huidige regering hier in Curacao, want dat is een grote poppenkast, maar des te beter voor NL. Zij hopen gewoon dat het kapot gaat (want het volk heeft gekozen) en dan is het een mooi moment om eruit te stappen en kost het NL ook geen geld meer. Maar als de HAMAS democratisch gekozen wordt dan blijft het een terroristische organisatie. Of een concreet voorbeeld, Bouterse…. (los gezien van zijn verleden) hij is DEMOCRATISCH gekozen!

  Nederland = Hypocriet!

 19. @kasuari, ik heb geen amerikanen gezien na WO II die in Nederland huizen aan het bouwen waren en de flevopolder aan het leegmaken waren. Nederland is ook zo vaak bezet door de Fransen Duitsers Engelsen en spanjaarden maar ik hoor daar geen Nederlanders over praten.. denk aan Haarlem, Woerden, Naarden!
  Jullie wilde toch eigen bestuur dan moet je ook zelf voor je hospital zorgen! en niet geld opmaken aan vliegtuigbedrijfjes (ALM, DCA) en dure tripjes voor politici. daarnaast wilde een Nederlands fonds een oncologisch centrum zelf betalen maar jouw minister Constancia snapte er niets van en heeft de plannen afgezegt! dus eerst ff je eigen straatje schoonvegen! en die 2 miljard van verleden jaar en USONA gelden lijkenme al een aardig initiatief.. (naast het opvangen van de helft van de bevolking van curacao0!

 20. @kasuari “In een onafhankelijk land met een zwarte geschiedenis mag de voormalige koloniale heerser best wel wat meer initiatief tonen” ik vind 2 miljard lenen en vervolgens saneren best een aardig initiatief. Er is zoveel gegeven en gedaan…. ook voor Curacao idd de cermoniele poppenkast is achterhaald kunne we nu verder met de toekomst en het opbouwen van Curacao. Ik denk dat nederland redelijk bijgedragen heeft en dat het nu aan het volk is om een halt te roepen aan de plundering door eigen regering te stoppen die al decennia plaats vind. Geloof me iedereen help hun vriendjes en het volk bloed. Je hebt op een eiland van een paar kilometer geen auto met chaufeur nodig als minister, het enige vuil ophaal bedrijf, het enige energie bedrijf ect ect heeft geen arsenaal aan commisarisen nodig dit kan prima onder econimische zaken behandeld worden met veel minder mensen tegen veel lagere salarissen. Het is te gek voor woorden maar hoog opgeleide remigranten komen niet aan de bak om dat aale banen door vriendjes van de heren en dames in forti worden bezet vaak naast de vele andere funties die deze gasten al hebben. Maakt niet uit welke kleur regeerd eenmaal in de stoel doen ze allen het zelfde. Oh ja het ging over de koets he?

 21. @ Nederlander

  Jouw reactie slaat nergens op.

  We hebben het initieel over de goudenkoets (= politiek), maar voor jou is dat cultuur?
  En ik ben erg benieuwd waar jij dan precies trots op bent… dus eigenlijk wat is de Nederlandse cultuur?

  Er wordt trouwens gesneden in overheidsuitgave mbt cultuur…. is dat politiek of is dat nou cultuur? 😉

 22. @ Edward

  Als er overheidssubsidies worden afgewezen, terwijl het beloofd was…. toch wel raar of niet?

 23. @Fred,

  Wel de lusten, maar niet de lasten he? Landen leegroven, slavernij, massamoorden en ga zo maar door….

  En nu is het “jullie” moeten je land opbouwen? In een onafhankelijk land met een zwarte geschiedenis mag de voormalige koloniale heerser best wel wat meer initiatief tonen. Het betekent niet dat men daar afhankelijk van moet zijn, maar NL is te hypocriet voor woorden. Pronken met de beste zorg, maar het ziekenhuis hier is gewoon een drama! Snel Curacao verlaten, want nu kost het nog het minste geld…. lekker makkelijk!

  En trouwens wie heeft NL opgebouwd, NL of USA? Dus hebben jullie (Nederlanders) echt jullie land opgebouwd? Voor de 2e wereld oorlog is dat gebeurd door o.a. de Molukken en na de 2e wereldoorlog door Amerika. Met als gevolg, NL zit redelijk in het achterwerk van Amerika en NL negeert de mensenrechtenschendingen in de Molukken en West-Papua (maar ondertussen een mening over de “leiders” in het midden-oosten), want Indonesie levert heel veel geld op en is momemteel de bezetter van de Molukken en West-Papua

  NL = Hypocriet.

 24. @nelli right on!

  @Robin waren er goud en edelstenen in de West Indies dan??

 25. hulde aan de kolonien

  goud en edelstenen afgeven aan de overheerser.

 26. Ik ben eigenlijk benieuwd waar Kasuari heeft gehoord dat de overheid Soldaar van Oranje 2 tegen heeft gehouden. Via internet lees ik alleen over problemen tussen producent Rob Houwer en de financiers.

 27. @ kasuari
  Ja luister, ik kan niets aan onze cultuur doen, maar ik ben er wel trots op. Dat jij cultuur met politiek verward is echt helemaal jouw probleem en de oplossing daarvoor moet je op Curaçao of waar dan ook zoeken. De regering daar heeft duidelijk bewezen het verschil tussen cultuur en politiek niet te kennen en jij beaamt dit met je reactie. Dus ?

 28. @kasuari, Na WO II was er niets rijks in NL alles lag in puin met hard werken is het land opgebouwd! als jullie hard werken kan je ook je land opbouwen!

 29. @ Nederlander:

  Dat is Nederlandse cultuur? Datzelfde NL met haar PVV stemmers willen van het koningshuis af. Nederland respecteert haar cultuur juist helemaal niet. En tegelijkertijd hebben ze tijdens de slavernij (VOC-tijd) heel veel culturen juist vernietigd.

  Maar datgene wat aanstotend is, zijn ze weer te trost op dat aan te passen op een waardige manier.

  NL = Hypocriet

 30. In Nederland verdoezelen zij de geschiedenis niet?

  Die Jan Pieterzoon Coen wordt de hemel ingeprezen, terwijl het een van de zwarte pagina’s uit de geschiedenis is. Waarom stak de overheid een stokje voor het verfilmen van Soldaat van Oranje II? En ga zo maar door….

  De geschiedenis veranderen gaat niet, maar men kan wel moeite doen om aantal omstandigheden te verzachten. Erkenning is daar een van, maar dat doen ze niet. Ik ben ook benieuwd wat NL nu gaat doen, aangezien de moorden in Rawagede (Indonesie) erkent zijn door een NL rechtbank.

  Nederland heeft haar rijkdom te danken aan slavernij en het uitbuiten van inheemse volkeren, maar ze willen nu niet haar verantwoordelijkheid nemen. Ik vind met name vanwege de houding van de NL politiek het schilderwerk op de koets erg aanstotend. Zij zijn trots op haar verleden, terwijl zij nu de president van Syrie veroordelen.

  Nederland = Hypocriet

 31. @Gerald, dat is Nederlandse cultuur en traditie en wij kunnen er verder niets aan doen dat anderen die cultuur en traditie missen. Dat was Rosalia’s probleem en hij zou en moest een daad stellen, de pobercito.

 32. Ach ja hier heb je weer een aantal koetsen (het liefst met extra brede gouden wielen) een stop dutch apartheid stickers erop dat is onze variant. Daar lakeien met hoeden met gouden randjes wij lakeien met petjes en gouden tandjes. Ik denk dat je de geschiedenis niet kan veranderen maar die poppenkast met de koets en zo een hele stoet is niet meer van deze tijd natuurlijk, komt ook een beetje koloniaal over.

 33. Ik ben het er wel mee eens. Ik kan me voorstellen dat met name de begeleidende tekst “Hulde der Kolonien” aanstoot geeft. Overschilderen maar.

 34. Weer het zoveelste voorbeeld van domheid en achterlijke politiek correcte voorstellen.
  Schitterend om te zien hoe de geschiedenis nog steeds in gebruik wordt genomen. Schitterende koets met geweldig mooie afbeeldingen van een geweldig verleden!

 35. Daar in Holland zijn ze eerlijk. Die verdoezelen de geschiedenis niet. Dan doen wij wel hoor.

 36. Nou heb ik toch meteen gedacht dat er behalve die twee geitenwolensokken figuren geen enkele Nederlander daar ook maar aan getwijfeld heeft. En ja het idee was te bizar voor woorden.

 37. Dit is een beetje hetzelfde als een naam van een school veranderen, een standbeeld weghalen, namen van wijken, bruggen of straten veranderen. Daar verander je de geschiedenis namelijk mee, denkt een zekere meneer hier. Lamenielachen!