• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Glenn Sulvaran zijn kijk op het eerste parlementair jaar van het land Curaçao.

Met verbazing las ik het persbericht afkomstig van onze voorzitter van het parlement, heer Asjes waarin hij terugkijkt op het afgelopen parlementair jaar. Hij noemt het goed en productief jaar, zonder dat hij het heeft onderworpen aan een evaluatie.

Ik denkt dat dit de werkelijkheid niet reflecteert. Ik heb een andere mening. Deze is gebaseerd op de feiten die hebben plaatsgevonden in het afgelopen jaar. Ik ben bijna 11 jaar parlementariër en heb het parlementair functioneren in de laatste 16 jaar van dichtbij gevolgd. Voor de geschiedenis is het goed om de andere kant van de medaille van het eerste parlementair jaar van het land Curaçao, dat de heer Asjes ‘vergeten’ is om naar voren te brengen.

Democratisch functioneren
Vanaf november vorig jaar heeft de PAR fractie in een schrijven aan de Gouverneur 18 punten gerapporteerd die de dictatoriale tendens van de huidige voorzitter aantoonden, waarin wij reeds de bedreiging signaleerden van het democratisch functioneren in ons parlement.

Een voorbeeld: in de afgelopen 16 jaar kan ik me niet herinneren dat het woord van parlementariërs is ontnomen onder verschillende voorzitters. Het woord ontnemen aan een parlementariër is een uitzondering. Nu is dat regel geworden. Volgens mij heeft de voorzitter in de afgelopen 11 maanden 70 tot 80 maal een parlementariër het woord ontnomen zo gauw zij iets te klagen hadden.

Dit ging altijd om iemand van de oppositie en slechts eenmaal om iemand van de coalitie, namelijk mevrouw Eisden die een keer boos is opgestaan. Ik zou niet durven om te denken dat alle vroegere voorzitters zoals Dudley Lucia, Lucille Wout, Errol Cova, Pedro Atacho, Dwigno Pourier en Jean Fransisca niet goed waren en Ivar Asjes wel goed is.

Nu kan er geen gezond debat worden gevoerd in het parlement omdat de huidige voorzitter voor zijn gemak twee nieuwe regels heeft geïntroduceerd die overleg en debat in het parlement verhinderen. De eerste is dat er niet gedebateerd kan worden over adviezen van de vaste commissies die naar de centrale commissie komen, er kan alleen gestemd worden waarmee het debat om zeep is geholpen.

Het tweede is dat er ook niet gedebateerd kan worden over ordevoorstellen, er mag slechts gestemd worden waardoor ook hier het debat is doodgemaakt. Ik ben gewend aan voorzitters die het debat stimuleren om tot een zo goed mogelijke beslissing te komen voor het volk en niet aan een die systematisch parlementaire debatten vermoord omdat hij dictatoriale neigingen heeft.

Productie
In het afgelopen jaar is er volgens mij met uitzondering van de twee begrotingen, slechts één wet geproduceerd door de huidige regering, te weten de verandering van de wet op de gezondheidsinspectie. Alle andere wetten zijn afkomstig van dezelfde ‘vroegere regering van 16 jaar’. Ik heb nog nooit ervaren dat een regering behalve een begroting slechts één wet inlevert in 11 maanden, en nog wel een wetswijziging.

Daarnaast zijn er erg veel vaste commissies die niet regelmatig vergaderen. De economische commissie, heeft volgens mij maar twee keer vergaderd waarvan één was tijdens een reis naar Colombia. De financiële commissie vergadert ook niet. Alle twee zijn aspecten die erg zorgwekkend zijn in alle sectoren in onze gemeenschap. Normaal gesproken moeten de voorzitters van de vaste commissies, dat zijn allemaal leden van de coalitie, de commissies trekken, daarom vraagt de oppositie vaak om de centrale commissie.

De productie onder voorzitterschap van de heer Asjes die wel heeft gebloeid en vaak uitgebreid is besproken in de pers,is de productie van spreadsheets, intensief voorbereid en afkomstig van de interne organisatie van de Staten met administratieve gegevens van de Staten, met het enige doel om de naam van mensen te schaden zonder een kans zich te verdedigen. Dit zonder dat de voorzitter een vinger heeft uitgestoken om te onderzoeken wie deze heeft overtreden, de impressie opwekkend dat hij eens is met de publicatie van interne gegevens van de Staten. In 16 jaar Staten heb ik nooit zo’n lage handeling ervaring.

Begrotingschaos
Na elf maanden gaan wij vandaag 13 september tegelijk twee aanvullende begrotingen behandelen in de openbare vergadering, terwijl morgen die van 2012 moet worden ingediend om later te worden behandeld. Wij gaan dus drie begrotingen behandelen in minder dan 30 dagen. Dit heb ik nooit meegemaakt in de laatste 16 jaren. Dit wil zeggen dat de regering heeft gedraaid op een blanco check van Naf. 1.700.000 van het volk gebaseerd op beleid van dezelfde ‘vroegere regering van 16 jaar’, omdat het er niet in slaagde om zijn eigen op tijd te behandelen. Over productie gesproken.

Misbruik van publieke gelden
Er zijn verschillende maar drie steken er uit. De eerste is de betaling van Naf. 26.000 (Naf. 6.000 per uur) aan Bombsquad N.V. (A. Dos Santos) om een gebouw van de staten te onderzoeken op afluisterapparatuur zonder dat het parlement er van wist en nog erger zonder dat het parlement van Curaçao ook maar vergaderd had. De pers heeft Asjes betrapt op een leugen over het wel of niet vinden van afluisterapparatuur.

Het tweede is dat met goedkeuring van de heer Asjes, de vicevoorzitter een auto van een van de bodes heeft afgepakt, de overheidsstickers van de deuren afgerukt heeft om er zelf dagelijks in te rijden met benzine op rekening van de Staten, ondanks die al een vervoerstoelage ontvangt. Dit duurt al ministens drie maanden.

Het derde is het toppunt, dat Asjes zijn politiek leider Wiels de auto van de voorzitter van de Staten geeft om in te rijden. Dit is op zijn minst eenmaal gebeurd, dit heb ik zelf gezien op 9 februari 2011 om 09.44 uur. Nooit in de afgelopen 16 jaar heb ik gezien dat een parlementariër de auto van de voorzitter pakt om te rijden.

Tolerantie
In de parlementszaal heb ik minister leugens zien lanceren (screening, boring van petroleum), parlementariërs zien bedreigingen met publicatie van persoonlijke gegevens, gefalcifeerde documenten (landsloterij) zien presenteren, beloven van documenten zonder deze te overhandigen, overtreden van het ordereglement naar eigen interpretatie enzovoort zoals ik nog nooit eerder heb gezien. Er is niet veel over van het parlement dat ik heb gekend.

Sorry, maar met alle respect en in alle eerlijkheid, voor onze fractie was het een slecht parlementair jaar en voor mij persoonlijk het slechtste dat ik heb meegemaakt. Laten we hopen dat het komend jaar beter wordt.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

8 reacties op “Ingezonden: Parlementair jaar land Curaçao”

 1. @Karel, je vergat dat casino op Klein Curaçao.

 2. @Karel, lol

  @gerrit,
  Ik snap dat mensen dingen zien die niet veranderen of niet ten positieve en daarom hopen dat de andere kant het anders zal doen. Daarin heb je gelijk. Hoop doet (soms) leven

  je geeft goede voorbeelden van wat de afgelopen 12 jaar fout is gegaan. Maar al deze voorbeelden gaan over (verkeerde) prioriteiten stellen, roeien met riemen die je hebt, in sommige gevallen slecht beleid. En het zijn zaken die gebeuren in 12 jaar tijd
  De voorbeelden van de heer Sulvaran gaan over corruptie, nepotisme, fraude, ondemocratische/dictatoriale acties. En zijn van een heel andere orde. ook gaat het over een periode van slechts 1 jaar.

  Ziet e pueblo dat niet??

 3. @ Churandi, kleine correctie Jasje is met een “reputatie” binnengekomen, waarom denk je dat Gumbs moest verdwijnen.

 4. Dit blijven we houden zolang er nog mensen zijn die stemmen op Asjes, Cooper en Wiels. PAR heeft ook de pensioenleeftijd niet verhoogd, nieuw ziekenhuis uitgesteld, benzineprijs laag gehouden van onze centen, zwangerschapsverlof op 12 weken gehouden, de wegen de laatste 8 jaar laten verslechteren etc etc.

  Kan best begrijpen dat men op een nieuwe partij (MFK) heeft gestemd in de hoop op goede veranderingen.

 5. Het trieste is dat deze volksvertegenwoordigers zijn verkozen. Elk volk krijgt de leiders die het verdiend.

 6. Wat een afgang voor grote smurf en trawanten. Vergeleken met de criminele bende hier is elke bananenrepubliek een paradijs. Stel je voor dat dit piepkleine landje echt onafhankelijk wordt. Dan zijn de bewoners nog slechter af dan die van haiti.

 7. Wat een negativiteit weer, zeg! Men vergeet dat we na een jaar hard zwoegen toch mooi een nieuwe naam voor het Peter Stuyvesant College hebben. Nu nog de lantaarnpalen verplaatsen en het land is af!
  Wie maakt zich nu druk over de schertsvertoning van die paar criminele families als we zo’n mooie pluim op onze hoed kunnen steken.

 8. Tja, het is gewoon een zooitje. Maar had u anders van Asjes c.s. verwacht?? Deze man had al een zeer twijfelachtige reputatie en dat is er niet beter op geworden.