• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Helaas zijn er nog steeds werkgevers in Curaçao die de Arbeidswetten en internationale verdragen die te maken hebben met de rechten van de werknemers, overtreden.” Dat meldt Statenvoorzitter Ivar Asjes. “We moeten alle vormen van arbeidsmisbruik op Curaçao uitbannen.”

De Statenvoorzitter noemt het Plaza Hotel als voorbeeld. “Zoals bekend, vindt er een verwerpelijke situatie plaats in het Plaza Hotel.  Werknemers hebben aangegeven dat er sprake is van intimidatie en bedreiging door de werkgever, tegen het organiseren van de werknemers en toetreding tot een vakbond.”

Raffinaderij Isla
Daarnaast onderzoekt de overheid volgens Asjes de zaak van Raffinaderij Isla, waar ‘buitenlandse werknemers al geruime tijd het werk doen dat door lokale mensen uitgevoerd kan worden’. “Er zijn aannemers die een jaarvergunning aanvragen voor buitenlandse werknemers, terwijl ze een contract van drie maanden met hen afsluiten.”

80/20-regeling
“We moeten de arbeidssector in ons land ordenen en alle vormen die de rechten van de lokale werknemers raken, een halt toe roepen. Daarom is het noodzakelijk dat wij lokale werknemers een eerlijke gelegenheid bieden om werk te vinden.” In het kader hiervan staat aanstaande woensdag om 09.00 uur, de behandeling van de initiatiefwet ’80-20′ op de agenda van de openbare vergadering van het Parlement van Curaçao, aldus Ivar Asjes.

19 reacties op “‘Misbruik lokale werknemers moet stoppen’”

 1. helemaal met Henk eens, geen woorden maar daden.
  woorden zijn er genoeg in deze coalitie, maar wie gaan de daden doen en controleren?
  want zonder controle worden toch alle regels met voeten getreden.
  en controle levert ook weer nieuwe banen op…2 vliegen in één klap…

 2. nog even dit over de ISLA
  Mijnheer Asjes,
  U breekt een lans voor de YDK om op de ISLA te laten werken.
  Nu weten we allemaal hoe giftig het is om in de omliggende wijken te wonen
  Denkt u niet dat op het ISLA terrein het nog erger is
  Leuke vriend bent u om de YDK er te laten werken.

 3. De heer Asjes, staten voorzitter van het land Curaçao heeft groot gelijk.
  Uitbuiting van werknemers moet je voorkomen, de bedrijven moeten op tijd betalen, ze volgens de wet laten werken en laten rusten. Ze hebben recht op controle voor wat betreft de veiligheidsvoorschriften en naleving van alle wetten.
  De regering heeft de verplichting om dit alles te controleren en er voor zorg te dragen dat werknemers de juiste middelen hebben of krijgen. Dus goede werkkleding, inspecties die worden uitgevoerd. maar ook bijvoorbeeld goede leslokalen en lesboeken zodat de werknemer zijn werk goed kan doen.
  Zoals de Heer Asjes het zegt het moet afgelopen zijn met die uitbuiting, dus graag niet alleen de woorden maar ook daden van dit parlement en sluiten van alle ondernemingen, overheidsinstellingen die de regels overtreden.

 4. Ik sluit mij aan bij Yuidikorsou daarnaast heeft de vorige regering 2 maal een brooks tower uitgevoerd om het aantal illegalen juist te verminderen. Nu speelt men hier zovaak stoelen dans dat ik vind dat je niet een regering kan aanspreken eerde de verantwoordelike ministers. @ werkzoekend ik begrijp wat je bedoeld lokaal of legaal ingezetene er zijn weinig banen voor hogeropgeleiden hier op het eiland of beter gezegd banen genoeg waar hogeropgeleiden zouden moeten zitten mmar daar zitten vriendjes van vriendjes en vaak nog zonder degelijke opleiding.

 5. beste Ruperto,
  Ben je een makamba hater?? waarom??
  En over gifpen gesproken…..
  En wie is mijn hospita?
  en waarom trek je het je zo aan?
  is Asjes een vriend van je?
  heb ik je beledigt? ik dacht het niet….
  waarom dan zo persoonlijk naar mij reageren?
  Asjes is in mijn ogen geen goede politicus en een grote graaier…..
  in iedergeval is het een baantjesjager…
  kijk maar naar zijn verleden/heden/toekomst…..
  en als jij denkt dat het niet zo is: keep up dreaming….

 6. @rumay, de regering waar jij het over heeft die 16 jaar lang heeft geregeert daar waren onderdeel van Monk, Schotte, Constancia, Wilsoe, Asjes en die zitten nu weer in de regering. dus wat zijn we opgeschoten? niets dus! alles wordt maar duurder en de kinderen gaan zonder eten naar school! maarja jij hebt blijkbaar een baantje gekregen dus daarom verdedig je deze corrupte regering!

 7. 80/20? wablief?

  focus aub op de scholen, we hebben meer kids nodig met een diploma/opleiding volgens mij? Ik zoek werk…krijg het niet…”tja, 80/20″ hoor ik steeds…hoe moet ik mijn curacaose vrouw en baby voeden als ik geen werk krijg? Mijn vrouw is HBO opgelied, ik universitair – Bon bini brain drain Korsow.

  Voer aub in dat bedrijven x% bij moeten betalen voor cursussen en/of opleidingen – laat de bedrijven in hun (locaal) personeel investeren en laat mij niet de dupe zijn dat ik een buitenlander ben (met sedula).

  wij willen niet weg, maar moeten!

 8. Sanders je verdrinkt een van deze dagen in het vergif dat je elke keer opnieuw uitspuit richting je hospita . Behalve dat je van de zaken waarover je opinie geeft geen kaas hebt gegeten kan je je fascistische neigingen niet onder stoelen of banken schuiven. Je hebt het over Asjes en kent het verhaal maar nauwelijks. De vorige regering die de laatste 16 jaren in het zadel heeft gezeten is verantwoordelijk voor het aantal ongedokumenteeerden op dit eiland aanwezig. Met deze wet is nu naast werk voor onze mensen ook de mogelijkheid geschapen om deze ongedokumenteerde of ilegalen die nu geen werk kunnen vinden om uit vrije wil en niet op onze kosten het eiland te verlaten. Als je goed hebt begrepen hebben de initiatiefnemers van deze Wet de mogelijk om hier te oordelen en te beslissen aan de Minister opengelaten. Weet jij waarom? Eerst de modder op de bodem van je hersenen filteren. Mensen als jullie Sanders zullen we jammergenoeg nog een tijdje moeten dulden alvorens je je vrouw, kinderen, parkiet, hagedis en hond inpakt, en van dit mooie eiland verdwijnt. Verslijt dan de rest van je leven in je straat in Nederland als een Barbaar met een nummer die verder niets betekenent. Dat het ons goed of slecht vergaat kan jouw niks moeten schelen. Ophoepelen Sanders.

 9. Dus Bas, als ik het goed begrijp heeft asjes dus toch gelijk: Deze regel pakt misbuik lokale arbeiders aan, in die zin dat niet-lokale arbeiders nog meer uitgebuit gaan worden dan hen en alleen 0-uren contracten zonder rechten en benefits krijgen.

 10. @ Bas, dat 0-urencontrct valt volgens mij binnen de kaders van “Burgelijke ongehoorzaamheid” toch ?

 11. @bas,

  Ja, en je ziet in landen waar ze wel zo’n domme regeling hebben, bijvoorbeeld Mexico, dat bedrijven zich gaan opsplitsen in meerdere bedrijfjes om zo toch capabele mensen te kunnen houden / aannemen.

 12. het antwoord voor deze onzin is het 0-uren contract. Je kan 1000 mensen “in dienst” hebben met een 0-uren contract, zolang je ze niet oproept hoef je ze niet te betalen. Iedereen die binnen de 80 procent valt kan een dergelijk contract tekenen. Leuk bedacht, maar uitvoeringstechnisch een ramp voor de overheid.

 13. Kennelijk hebben de bedrijven deze manier van handelen overgenomen van de regering. Die hebben boter op het hoofd!!!!

 14. Een beetje “spuit-elf”achting atmosfeer. Asjes die uitlegt waarom een wet gaat worden behandeld. 80/20 is racistisch en praktisch onuitvoerbaar. Dit voorstel is uitsluitend voor interne consumptie door de PS-leden. De coalitie is geïntimideerd door statenlid Wiels en gaat er braaf mee door. De onpartijdige geachte voorzitter van de Staten geeft zijn partijdige mening. “Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden” zou een goede lijfspreuk zijn voor deze flutvoorzitter.

 15. gaat de coalitie ook naar zich zelf kijken.
  voor ambtenaren die niet de goede politieke kleur hebben dreigt ontslag of in iedergeval geen doorgroei naar betere functies.
  directeuren moeten met de wolven mee huilen, want als ze een andere mening durven te uiten, dan komt er een audit….. met alle gevolgen van dien……
  Asjes is een misselijk makend persoon…..met een dikke plaat beton voor zijn kop….
  hoe durft hij zich nog te vertonen in het openbaar???
  Dat hij ,met zijn verleden, nog een minsterspost heeft gekregen is echt ongelooflijk…
  Wiels is tegen corruptie, maar met Asjes als partijgenoot bewijst hij het tegendeel.

 16. En wat doet Asjes tegen intimidatie en bedreiging van ambtenaren binnen de overheid? en intimidatie tegen directlieleden van overheids NV’s?

 17. Als we al die vormen van arbeidersmisbruik uit moeten bannen, waarom veranderen we dan geen wetten die daarme ete maken hebben en controleren we niet beter op de naleving van deze en de huidige regels??

  Nee, weet je het gaat er niet om dat arbeiders slecht behandeld worden, het gaat er om dat het geen lokale mensen zijn die uitgebuit worden. Zodra deze wet dat aanpast komt alles goed.
  jaja!

  En leuk dat hij internationale verdragen aanhaalt. Zullen we eens beginnen met de universele rechten van de mens: GEEN DISCRIMINATIE!!!

 18. Nu nog 80% werkwilligen zien te vinden… en als die gevonden zijn… zien of hun skills overeenstemmen met de functievereisten van de vermeende werkgelegenheid. Wanneer spreekt Asjes zich eens uit over de schrijnende situatie bij ‘Hotel Vrouwenhandel’ aan de Seru Fortunaweg? Gaat hij daar ook 80/20 eisen? We all know the answer to that one…

 19. Sorry hoor, maar dit is toch te doorzichtig voor woorden??? De werknemers bij Plaza die zich willen organiseren in een vakbond zijn volgens mij mensen die gewoon binnen die 80% vallen. Ze doen ook alles om die 80/20 regeling weer op de agenda te zetten…