• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De ‘Initiatief ontwerp-Landsverordening ter bevordering van een rechtvaardige kans op werk voor lokale arbeidskrachten’, oftewel de 80/20-regeling, zal woensdag besproken worden in de Staten. Dat maakt de Statengriffier bekend. Het omstreden wetsvoorstel liet al aardig wat stof opwaaien.

De 80/20-wet is een regeling waarbij bedrijven 80 procent Curaçaose arbeidskrachten in dienst moeten hebben. De overige 20 procent mag van buitenlandse afkomst zijn. Het voorstel komt van coalitiepartij Pueblo Soberano.

7 reacties op “80/20-regeling in de Staten”

 1. @ Sander@ Ferdinand@Jeroen Laatst stond in de telegraaf dat de chinezen geen Nederlanders in dienst nemen doordat zij te lui zijn en melden zich te vaak ziek. Dus een omgekeerde wereld. Volgens mij moeten jullie ophouden met zeuren wie YDK want ik ben zelf geboren en getogen Curacaonaar en ik noem mezelf geen YDK. Ik noem mezelf een Curacaonaar doordat ik op Curacao bent geboren. Ik ben geen kind van Nederland en ook geen kind van Curacao.What’s in a name.Eigenlijk snap ik jullie pijn niet het altijd te hebben over YDK. Gaarg wil nog en keer herhalen wat een Curacaonaar is. Het is iemand die op Curacao is geboren waarvan de familie een historische verleden van meer dan honderd woonachtig te zijn geweest op Curacao. Of iemand waarvan een van de ouders legaal afkomstig zijn uit Curacao.Dus Hollanders die geboren zijn op Curacao hebben ook het recht zich Curacaonaars te noemen. Verder wil ik dat jullie de naam YDK verbanen uit jullie vocabulaire want de YDK bestaat niet. Verder net als de meeste antillen zich in Nederland geod aanpassen horen de Nederlanders die op de Antillen wonen zich ook aan te passen onze maatstaven. De curacaonaars zijn niet perfect en de Nederlanders ook niet want de crisis die zij zelf veroorzaakt hebben kunnen ze nog steeds niet baas worden. Dus ophouden met te reageren als een stel verwende
  inbecilen. Doe een beetje normaal man. Nederland heeft pas ook remming laten uitvoeren op mensen uit Polen,Romenie en Checoslovakijel die naar Nederlanden komen om de bannen te pikken van de Nederlandse werklozen. Voorlopig gaan de grenzen dicht tot volgend jaar voor dat soort Europese illegalen. Ik zou jullie aanraden je tijd beter te besteden dan als kleine kinderen te lopen zeuren. Verder hebben wij afgesproken niet meer te zullen gaan reageren op jullie arrogante en misplaatste artikelen. Veel plezier.

 2. Wat een domheid. Echt de beste manier om de kwakkelende economie van Curacao voorgoed de nek om te draaien. Het gaat er niet om dat mensen die nu geen werk hebben een baan te geven. Deze mensen zijn vaak te lui en te beroerd om een baan te zoeken en dat is de echte reden waarom er mensen van buiten het eiland hier gaan werken. En ook de reden waarom de meeste bedrijven (en verweg het meeste kapitaal!!!) hier in eigendom zijn van mensen van buiten het eiland. Als er dan opeens gewerkt moet worden met mensen die niet kunnen en willen werken dan zullen ook deze bedrijven en mensen gewoon even een eilandje verderop gaan zitten. Misschien goed nieuws voor Aruba of Sint Maarten..

  Maar de achterlijke corrupte types als Asjes, Wiels en Schotte maakt dit alles niets uit. Die zijn uit op goedkoop politiek vuurwerk en alles wat afleid van “het grote graaien”. Bij de MAN stappen de eerste mensen al op, beter was geweest als de goeden bleven zitten en de rotte appels (zoals Cooper) eruit werden gegooid.

  Curacao mag zich straks gaan vergelijken met Haïti qua economische en sociale status. Met het verschil dat Curacao geen natuurrampen en ziektes nodig heeft om die status te bereiken, Curacao gaat dit lukken d.m.v. haar politici.
  Misschien dat onze Gerrit, Ivar en Helmin alvast een reisje Port au Prince kunnen boeken om te zien wat hun visie en acties Curacao zullen brengen…

 3. Beste Vito,
  natuurlijk is het goed dat de lokalen de banen krijgen die er zijn.
  maar wie bepaald wie YDK is?
  Ik denk als je een sedula hebt dat, dat genoeg moet zijn.
  Voor bedrijven is het extreem duur om personeel uit het buitenland te halen, dus de bedrijven/werkgevers hebben waarschijnlijk ook het liefst lokale medewerkers.
  maar helaas de lokale mensen zijn vaak niet te vinden met de juiste kennis (vakkennis/talenkennis).
  De scholing hier en zeker de papiaments talige scholen creeren weer een groep moeilijk plaatsbare personen.
  de meeste bedrijven zijn niet papiamentstalig…en zeker de betere functies zijn niet geschikt voor deze groep.
  de scholen hier, moeten engels talig of nederlandstalig worden en op de basis school moet dat al beginnen..

 4. De werkwilligen van dit eiland met komaf alhier, zijn grotendeels aan het werk. Zij die geen donder uitvoeren momenteel, moeten dus allemaal aan de slag. Het gaat dus dan niet om het “beschermen van de lokale bevolking”, nee… het gaat om het afpakken van de banen van werkwilligen aan NIET-werkwilligen. De werkloosheid is hier niet zo enorm omdat er geen vacatures zijn, maar omdat het gros te beroerd is om te werken voor bedrijven die (veelal) in handen zijn van Nederlanders die de handen uit de mouwen gestoken hebben. bijna tachtig procent van de ondernemingen wordt gerund door hen die opportunities pakten en juist niet achterover gingen zitten. De regeling is daarom in de praktijk volslagen onuitvoerbaar.In de praktijk betekent het dat je goedlopende bedrijven min of meer verplicht om de huidige capabele medewerkers te ontstaan vanwege komaf. Dat levert een strafbaar feit op. En bovendien kun je iemand niet ontslaan vanuit een vast dienstverband, tenzij er zeer zwaarwegende argumenten zijn. Geen rechter gaat dat toestaan. Noem me één land waar deze regeling is doorgevoerd en waar de economie bloeit als nooit tevoren? En toen bleef het heeeeeeeel stil….

 5. Vito, goed idee om in Campo 80 procent lokale vrouwen daar te laten werken!

 6. Ik ben geen aanhanger van PS maar persoonlijk vind ik dit wet geen slecht idee. Het is maar een begin van een nieuwe periode. Om dit goed te laten verlopen moet er ook een toelatingsstop komen voor het opnemen van Illegalen op de eilanden. Met uitzondering van Koninkrijksgenoten hier moet ik wel een beetje dicrimineren. Heel normaal hoor. Dat doet toch iedereen. Zo wordt het probleem ook in europa aangepakt met niet europianen.

 7. En wat is de YDK volgens deze wet?