• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Helmin Wiels van PSCURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels roept op tot Burgerlijke Ongehoorzaamheid (BO) om een eventuele nieuwe coalitie met de politieke partij PAR te bemoeilijken. Volgens Wiels kan elke burger ongehoorzaam zijn, om zijn ongenoegen te uiten. Dat meldt Wiels in een persbericht.

Hij reageert in het bericht op de kritiek van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) op zijn oproep. Volgens VBC is het voorstel een ‘onbezonnen actie gevoed door onweerstaanbare woede.’ “Kenmerken die volledig indruisen tegen BO. Het voorstel van PS illustreert wel de grote politieke en maatschappelijke verdeeldheid.”

Niet strafbaar
Minister van Jusitie, Elmer Wilsoe, (PS) zegt dat de oproep van Wiels geen opruiing dan wel andere strafbare handeling is, omdat BO per definitie geweldloos is en het nooit plaats vindt uit eigen belang. “Grote leiders als Mahatma Ghandi en Martin Luther King hebben dit instrument ook toegepast.”

Verzet
Voorbeelden van BO in Nederland zijn verzet in de oorlog, het kraken van panden nadat gerechtelijk vonnis verkregen was om deze te ontruimen, het bezetten van abortusklinieken nadat de regering tot sluiten had besloten en als protest tegen plaatsing van kruisraketten.

29 reacties op “PS roept op tot Burgerlijke Ongehoorzaamheid”

 1. Kijk ieder mag zijn mening zeggen, dat is democratie
  ook democratie is dat als je een coalitie vormt en de meerderheid hebt regeert,( moet wiels nu alles van weten)
  dus wat is dat voor gezeur als PAr een coalitie vormt.
  wees liever tegen slechte besluiten en steun de goede en niet alles tegen omdat het van PAR komt.

 2. @ Sander, je schrijft “zijn verstand laat hem soms in de steek”. Maar dan rijst bij mij meteen de vraag, hoe kan je verstand je in de steek laten als je so wie so geen vestand hebt ?

 3. @Sander

  Wiels is die weg al heeeel erg lang kwijt. Het wordt langzamerhand tijd voor dfe longstay. En misschien kan ie de rest dan in zijn kielzog meenemen.

 4. ach meneer Wiels is even de weg kwijt….
  hij dwaalt nu ergens rond in het land van onwaarschijnlijkheid.
  zijn verstand laat hem soms in de steek.
  daar hoef je geen psychologie voor te studeren.
  dat ziet zelfs een leek.
  het volk mag alleen nog maar papiaments leren,
  zodat Hij de grote Wiels kan blijven regeren….

 5. Ik bedoel te zeggen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Belgie.

 6. Zoals Joanie terecht aangeeft is W. een zakkenvuller net als de rest van dit rariteitenkabinet. En wat Chavez betreft dan moet u zich toch echt iets beter verdiepen in de problematiek van het land.
  Chavez heeft zijn goudvoorraden en financiele zaakjes inmiddels wel naar het buitenland laten brengen zoals het dictators betaamd. Vergeet ook niet dat Venezuela NA Irak het meest gevaarlijke land is. Ik bedoel maar even. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwalificeert het land als quote”De criminaliteit en de onveiligheid zijn uiterst verontrustend en maken van Venezuela een van de meest gevaarlijke landen ter wereld. De criminaliteit is voornamelijk in Caracas geconcentreerd, alsook in het grensgebied met Colombia (in de staten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas).
  De criminaliteit, soms gekoppeld aan drugshandel, neemt verschillende vormen aan, gaande van pickpocketing, overvallen, carjacking, homejacking, ontvoering, tot moord. Over het algemeen wordt een hoge mate van geweld gehanteerd (gebruik van steek- en vuurwapens).
  Actualiteit
  Gelet op toenemende criminaliteit op het eiland Isla Margarita, wordt reizigers aangeraden om er bijzonder waakzaam te zijn unqote”.
  En Wiels, ja het grappige is dat je hem nu niet hoort over ‘de ellende’ waar u het over heeft. Kortom hij doet niets en geeft niet aan wat er zou moeten gebeuren. Hij is slechts bezig haat en polarisatie te zaaien.
  In ieder geval heeft ie goed voor zichzelf gezorgd als hij niet meer terug zou komen. Wie zwijgt stemt toe. Ook Wiels en de rest!

 7. Typisch weer iets voor die twee malloten om dit soort onzin uit te kramen en dat zo’n Wils-oen dat dan uit hoofde van zijn functie promoot… Geeft ook wel weer aan dat beide figuren geen benul hebben van de wet en dat de wet niet gehandhaafd wordt in deze bananenrepubliek. Geeft daarbij het niveau van die zogenaamde regering en oppositie wel weer…

 8. Wiels lijkt we’ll een slaaf, net geimporteerd en weet niet hoe het hoort in een beschaafde wereld.

 9. Ik ga er van uit dat de bovenstaande foto van dit artikel nep is Mijnheer Wiels zal zich nooit in een pak laten zien want dat is wel erg gedwongen kleding jasje en dasje van uit het Westen. In de jaren 80 had de MAN tenminste karakter om kleding uit het westen te bannen bij zijn leden.

  Persoonlijk vind ik dat hij gelijk heeft, want de achterkamer politiek draait op volle toeren.
  Er is terdege een dreiging van een coupe, Rosenmuller is op bezoek en het zal me niet verbazen dat er op ingrijpen van de rijksregering word aangestuurd( dit is allemaal onzin wat ik niet heb geschreven)

  Maar wel de gedachte gang van de Heer Wiels, Meneer Wilsoe haalt diverse leiders aan die het volk opriepen om de verworven rechten te verdedigen. ken er nog wel een paar die het volk ook opriepen om tot het einde te gaan.
  Dus het schoolbestuur van de PSC had BO moeten tonen en nee moeten zeggen en Mijnheer Wiels en Mijnheer Wilsoe hadden dit dan toegestaan.
  We krijgen dus ook geen geschreeuw als de leerlingen zich voorstellen en zeggen ik kom van de voormalige school PSC genaamd.
  Ook krijgen we geen verbod als leerlingen met het PSC shirtje blijven lopen op school, kijk dat is ook BO wat niet erg is.

 10. Ik geloof niet dat Wiels een zakkenvuller is (net zo min als Chavez overigens).
  Hij heeft een hoop ellende gezien als sociaal werker en heeft een grote woede opgebouwd.
  Het is jammer dat het er op zo’n knullige manier uitkomt, want de ouwe kliek lacht zich rot en wordt door hem op deze manier waarschijnlijk weer in het zadel geholpen.
  Helmin, iets meer nadenken voor je handelt en hou je blik op het einddoel.

 11. Wilsoe zegt dat BO geweldloos is en er worden voorbeelden als krakers en verzet in de WO II aangehaald.. Deze man is zwaar aan het dementeren!

 12. Dus ik mag gewoon door rood licht rijden, ik mag overal parkeren zonder te betalen, ik hoef mijn belasting niet te betalen etc. alles onder het mom van toegestane BO?????

 13. Het volk moet inderdaad opstaan tegen deze wanbestuurders die allen behept zijn met minderwaardigheidscomplexen, waanideeën en slechts erop uit zijn hun eigen zakken te vullen voordat ze eruit geschopt worden. Hoe lang nog mensen? Curaçao moet massaal opstaan en laten zien dat we beter willen en kunnen.

 14. Allereerst is er een duidelijke vergelijking tussen Wiels en Wilders. Beide zijn haatzaaiers, en polariseren en zorgen voor onrust.
  Beide kramen vullis uit en doen dat slechts voor persoonlijk gewin.
  Niet voor niets stond er vanochtend in de Volkskrant dat Wilders bezittingen ondergebracht heeft bij een bedrijf dat belasting ontduikt.
  Kortom uit alles blijkt dt het gewoon ordinaire zakkenvullers zijn.

  Wat Wiels betreft, de man is een flop. Hij is – en dat kan hier gemakkelijk – de politiek in gegaan om zijn zakken te vullen. Ergens anders is de man niet geschikt voor.
  Maar de volgende verkiezingen zullen hem gaan tegenvallen, evenals Schotte die ook maar onzin blijft uitkramen, en in feite te dom is om echt een leider te zijn.
  Treurig maar dan ook treurig. Kritiek hebben op zoals gisteren de top van Aqualectra, vrouwen beledigen en zelf buitenvrouwen erop na houden.

 15. jaja dit is dus de manier om democratie te voeren?
  ben er niet mee eens en dan boycotten of BO.

  Deze gek vind alleen zichzelf maar goed de rest is het volk of tegenstander in vorm van PAR en NL.

  krijg mijn zin niet dus. democratie is verkiezingen respecteren maar ja dat doet deze man al jaren niet. ook het referendum niet.

  ga nou eens echt aan je werk en doe wat voor curacao ipv kleine kleuterschool te spelen en alleen maar verongelijkt zijn en bang voor PAR

 16. Gewoon geen aandacht aan besteden, die paljas plakt wat gele sterren op zijn volgelingen, die verder te stom zijn om te begrijpen wat er aan de hand is en denken bij een uitverkoren groep te behoren. Wij hebben indertijd ook een Pappa Godett gehad die plakte cubaanse petten op een stel koppen en voilà het revolutieleger was geboren. Hoe dat is afgelopen is ook al weer geschiedenis. Maar of mijn landgenoten daar iets van geleerd hebben ?

 17. Burgerlijke ongehoorzaamheid tegen een bezetter is een heldendaad. Tegen de eigen regering is het sabotage. Maar tegen geweldloos lijdelijk verzet is weinig te beginnen. Maar voordat het zover is dat dat merkbaar is, zijn we een paar jaar verder. En dit is natuurlijk wel Curacao, niet voor niets Dushi genoemd. Sterkte voor Wiels met z’n haat- en angstzaaierij.

 18. Dus dit kan ook een vrijbriefje worden of zijn voor anderen die op roepen tot een BO. Het is immers niet strafbaar volgens Partijgenoot Wilsoe. Dus wat let het de burger om tegen deze regering tot een BO op te roepen.

 19. Mooi. Ga ik nooit meer naar het belastingkantoor. 🙂

 20. Als ik me goed herinner was Par de grootste partij.

 21. Hmm wie gaan dan een coaltie aan met de PAR???? Wat weet Wiels meer?

 22. Volgens de encyclopedie is BO het geweldloos protesteren en niet gehoorzamen tegen wetten die als onrechtvaardig ervaren worden.
  Het lijkt me niet om te zien hoe het vormen van een coalitie met PAR een onrechtvaardige wet is.
  Als we naar de geschiedenis kijken zijn er veel problemen ontstaan door BO. Menige revoluties en menige plunderingen zijn gedaan onder het mom van BO.
  Verder zijm enkele voorbeelden van Wilsoe incorrect. Het kraken van woningen was een manier voor sommigen om hun woningnood te verhelpen. later werd het misbruikt door mensen die gewoon geen huur wilden betalen. Recent zijn er strenge wetten tegen het kraken ingevoerd in Ned. Het verzet in Ned was niet helemaal geweldloos, etc.

 23. Artikel 137 wetboek van strafrecht

  Hij, die, mondeling of bij geschrifte, in het openbaar tot eenig strafbaar feit, tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag of tot eenige ongehoorzaamheid hetzij aan eene algemeene verordening hetzij aan een krachtens eene algemeene verordening gegeven ambtelijk bevel opruit, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van ten hoogste drie honderd gulden.

 24. Kan die wiels niet eens anageklaacht worden. pak gewoon de officiele aanklacht tegen wilders, Ctrl+H (=replace) elke “moslim’met ‘makamba’en je bent klaar. Jeetje wat lijken die gasten op elkaar zeg

 25. hoezo is het niet strafbaar? De gegeven voorbeelden van BO in Nl, kraken en bezetten, worden wel degelijk door de uitvoerende en rechtsprekende macht aangepakt hoor

 26. Maar de bedoelingen van de Heer Wiels zijn anders dan die die De heer Wiilsoe aanhaalt.
  De Heer Wiels wilt alleen maar rommel maken en onvrede en disrespect zaaien.
  Hij maakt wel gebruik van de blanke makamba als het hem uitkomt.
  Het huidige escalerende geweld op ons dushi Korsow is o.a. het gevolg van De Heer Wiels
  zijn haatspuwende opmerkingen.
  Wat wilt hij eigelijk bereiken met BO, behalve dat hij dictator wilt zijn, en geen andere coalitie zal dulden.
  Het moet eigenlijk anders, de tegenstanders van De Heer Wiels moeten BO worden !
  Hopelijk wordt de bevolking snel wakker

 27. Waarom wordt Nederland er nu bijgehaald??? Daar wil Wiels toch niets mee te maken hebben. Overigens is BO tijdens een oorlog van een ander kaliber en totaal niet te vergelijken. Van de overige voorbeelden is er ook geen enkele op Curacao van toepassing dus de vergelijkingen gaan totaal mank.

  Geeft het denkniveau van deze partij maar weer eens aan.

 28. WT.? Dus volgens de curacaose minister van justitie is illegaal, doch niet geweldadig gedrag geen misdaad???????
  Dus ik mag wel geld stelen, maar iemand niet beroven? Oh nee, wel bedreigen, maar niet steken of schieten.

 29. Wat een trieste zaak dit. Per definitie kraamt deze man onzin uit, maar ook dit is weer van bijzondere lage kwaliteit.

  Meneer Wilsoe is ook een lachertje met zijn letterlijk uit Wikipedia gekopieerd argument waarom dit niet strafbaar is (zoek maar op). Hopelijk is het volk wel verstandig bij volgende verkiezingen.