• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De overheid heeft meer tijd nodig om de technische vragen te beantwoorden die voorkomen in het vonnis van de rechtszaak tegen Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC). Dat meldt minister Jacinta Constancia (Gezondheid) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.

Als het beantwoorden van deze vragen niet lukt binnen het door de rechter gestelde termijn (vier weken), dan zal Constancia de rechter vragen om uitstel. “Dat zal kunnen uitlopen op een hoger beroep.”

Rapport
De minister gaf gisteren aan dat zij zich erg bewust is van de vervuiling door de Raffinaderij Isla. “We werken hard aan een oplossing hiervoor met de raffinaderij, BOO-centrale en Aqualectra.” In oktober moet het rapport voor de Isla, waarin duidelijk wordt of de Isla verplaatst, gesloten of verbeterd wordt, klaar zijn.

Boete
In de zaak tussen SMOC en de overheid, die SMOC op 1 september won, heeft de rechter bepaald dat als de vergunning van de Isla binnen vier weken niet gehandhaafd wordt, de overheid een dwangsom van 500.000 gulden moet betalen aan de stichting. Constancia vraagt zich af wat de stichting met dit geld gaat doen. “Het gemeenschapsgeld gaat naar de stichting en niet naar de bevolking.”

Vergunning
SMOC heeft kort na de persconferentie gereageerd op de uitspraken van Constancia. “Hoewel SMOC niet was uitgenodigd heeft SMOC begrepen dat de minister heeft aangegeven dat zij meer tijd nodig heeft voor de technische vragen die in het vonnis naar voren komen.  Dit verbaast ons. Als er technische vragen zijn hoort Isla die te beantwoorden, niet de overheid. Of heeft deze nog vragen over een vergunning die zij in 1997 heeft afgegeven? Dat kan toch niet waar zijn”, aldus de stichting.

Geld
SMOC zegt dat de vraag, over wat de stichting gaat doen met het eventuele geld, eenvoudig te beantwoorden is. “Al het geld dat SMOC ontvangt zal voor ons doel worden ingezet. Zoals het tot nu toe alle sponsorgelden (van voornamelijk particulieren) heeft gebruikt voor de kosten van haar advocaat, voor stickers, presentaties, en het inschakelen van experts.” De leden van SMOC zijn vrijwilligers die geen vergoeding ontvangen voor het werk dat zij doen, geeft de stichting aan.

Vonnis
Volgens SMOC moet de overheid blij zijn met het vonnis. “In het vonnis heeft de rechter precies opgeschreven welke overtredingen er door de Isla begaan worden, met verwijzing naar waar dat in de vergunning staat.” De rechter heeft het werk voor de minister gedaan vindt de stichting: “zij hoeft het vonnis alleen maar te kopiëren, in een enveloppe te doen en aan de Isla te geven. Niet meer en niet minder. Er is geen enkele reden om dat niet te kunnen doen.”

 

 

14 reacties op “‘Meer tijd nodig voor vonnis Isla’”

 1. Zij kunnen in hoger beroep gaan en daar staat dacht ik “binnen twee weken” ik heb nog nooit gehoord dat je deze twee weken kon oprekken. Dus twee weken of niet Jacintha.

 2. TA BASTA AWOR. Doe je werk, neem je verantwoordelijkheid als handhavende instantie. Die taak is schijnbaar een paar maatjes te groot voor de curacaose politici.
  Het vonnis is ook helder. Het boetebedrag ook.
  Heeft SMOC dadelijk eindelijk de middelen om met meer power op te treden tegen alle wandaden van de overheid.
  Dit wordt nog een leuk feestje.
  Het wordt tijd dat Jacintha haar mooi-weer kapsel afdoet en optreedt.

 3. Precies, Criticus het geld kan niet gemist worden.
  Velen hebben nu groots praat. Pakt U iniedergeval alstublieft niet het vliegtuig zodra de ISLA sluit en U merkt dat het leven op deze rots opeens onleefbaar wordt.
  Waarom? Ooit gehoord van een ketting reaktie? Ach er zijn wel meerdere plaatsen op aarde waar oorlog wordt gevoerd om olie.
  Succes ermee.

 4. 15 jaar lang om een meetinstrument te kopen en dan nog uitstel vragen

  WEL LEF HOOR

  SMOC wint bij de rechter en dan nog hen de schuld willlen geven, doe wat aande ISLA

 5. wat een leugen weer geld van het volk dat verdwijnt naar een stichting.

  deze stichting is er omdat de regeringen, nu en in het verleden niet reageren op de verontruste burgr.
  en nu bang dat dit geld niet door henzelf kan worden verspild.de rechter wijst je op je eigen wetten en vergunningen en dan nog SMOC de schuld willen geven getuigt van lef en minachting. als je niet onder de isla woont is het goed anders ga je maar DOOD

  GA aan je werk en doe er wat aan in plaats van bestuderen/uitstel te vragen 15 jaaar lang al hetzelfde, DOE E

 6. Een dwangsom gaat naar justitie en niet naar de eiser. Mevrouw heeft kennelijk meer verstand van geneeskunde. (LOL)
  van Leeuwen geeft goed advies met “cut and paste” van het vonnis. Hoewel : het is weer zo oktober.

 7. @ anoniem, onze regering werkt zichzelf in een splagaat en als ongetrainde lijkt het zelfs mij een onmogelijke taak om jezelf uit zo’n splagaat te halen.

 8. De rechter heeft vonnis gewezen. En nog heeft de regering het lef om kanttekeningen te plaatsen. Ik gun Peter van Leeuwen en de zijnen iedere week een half miljoen bonus. Het gaat niet om 500.000 gulden, maar 500.000 gulden PER WEEK dat de regering het rechterlijk besluit niet volgt. Die Constancia moet gewoon met pek en veren de stad uit.

 9. Hey Dushi JC,
  Gewoon meetgegevens gebruiken en dan ziet elke boerentrien dat er actie (handhaven norm, zo niet dan gewoon boete of sluiten!) Simpeler kan het toch niet zijn!

 10. Allemaal leuk en aardig zolang ieder maar met z’n tengels van overheidsgeld af blijft waar ik met zweet en tranen aan bijgedragen heb!!!

  Vecht het onderling maar uit, je intenties zijn nobel SMOC. Dat deze regering niet functioneerd snappen we bijna allemaal. Maar maak aub geen misbruik van de situatie door valkuilen te graven voor blinde mensen. Het volk draaid namelijk op voor die ziekhuisrekening. Zoek een andere manier.

  Er is al niet genoeg!!

 11. Deze wardeloze minister hoeft zich echt niet af te vragen wat er met het geld gebeurd dat aan SMOC overgemaakt dient te worden. Dit geld komt WEL TENGOEDE VAN DE BEVOLKING en verdwijnt niet in de zakken van frauderende politici.

 12. Deze wardeloze minister hoeft zich echt niet af te vragen wat er met het geld gebeurd dat aan SMOC overgemaakt dient te worden. Dit geld komt WEL TENGOEDE VAN DE BEVOLKING

 13. Meer tijd nodig??????
  Als je het vonnis duidelijk leest en nog eens over leest dan heb je alle antwoorden op een rijtje. Het madammeke heeft toch juridsche adviseurs????
  Maar ja het is in het nederlands geschreven en dat is O ZO MOEILIJK voor haar.
  Kom nou toch minister Jacinta Constancia pak dat vonnis, doe het in een enveloppe en breng het met diplomatieke post (KOERIER) naar de PDVSA. Die weten exact wat er staat. Maar ja jullie gaan centjes missen. Straks rekenent het volk af met deze in-compenente regering van ruzie makende ministers.

 14. Als ik een bekeuring (=boete) krijg, vraag ik toch ook niet wat de politie/overheid ermee gaat doen? De financiele steun uit Venezuela kan blijkbaar niet gemist worden.