• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP), maakt zich zorgen over de voornemens van het Amerikaanse oliebedrijf NuStar om een opslag te bouwen op Sint Eustatius. Van Raak begrijpt het protest tegen de bouw van bewoners en milieuorganisaties.

Dat zei het Kamerlid vandaag tijdens een bijeenkomst van de commissie Koninkrijksrelaties in Den Haag. NuStar heeft plannen om op het eiland een tweede terminal te bouwen van 25 tot 40 nieuwe tanks, naast de al bestaande 56 tanks plus een nieuwe aanlegsteiger.

Waardevolle grond
Bewoners maken zich zorgen over de plannen van het oliebedrijf, omdat het gebied waar NuStar wil bouwen dicht bij scholen, woningen, recreatiegebieden en in de aanvliegroute van het vliegveld ligt. Sint Eustatius Awareness and Development Movement (SEAD), die tegen de bouw van de tanks is, meldt dat de grond zelfs uiterst waardevolle archeologische artifacten bevat. “Waaronder begraafplaatsen van slaven die mogelijk uniek zijn voor het hele Caribische gebied.”

Kamervragen
“De te bouwen aanlegsteiger zal schade toebrengen aan de koraalriffen en een stuk strand en duikgebied voor bewoners en toeristen onbereikbaar maken”, aldus SEAD. Van Raak stelde eerder ook al Kamervragen over NuStar aan minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties). Donner reageerde op deze vragen met dat het ‘Openbare lichaam Sint Eustatius zelf moet beslissen en alle betrokken belangen dient mee te wegen bij de beoordeling en vergunningverlening.’

Petitie
SEAD is een petitie gestart om de bouw van nieuwe tanks door oliebedrijf NuStar tegen te houden.

www.versgeperst.com