• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Raffinaderij Isla is gisteren begonnen met de schoonmaak van de kust bij Schottegat. Premier Gerrit Schotte was aanwezig bij het startsein van de werkzaamheden bij Vèlt Salu. Bij de schoonmaak worden olieresten, cups, plastic en autobanden verwijderd. De kosten van de schoonmaak zijn voor de Isla.

De werkzaamheden zullen ongeveer zes weken duren. Naast het opruimen van de stranden zullen er ook speciale machines ingezet worden om de olie te scheiden van zeewater.

13 reacties op “Raffinaderij Isla start schoonmaak”

 1. WAT ? Schoonmaak van Schottes Gat zal zes weken duren ? LMAO

 2. Met een paar kruiwagentjes gaat dit van je lang zal ie leven never nooit nie lukken!!!
  Inzet ..tig.. kuub loaders etc. zal meer resultaat opleveren, hoewel zelfs met inzet van zwaar materiaal zeker maanden (misschien wel jaren) moeten doorwerken om een beginnetje te maken met de Clean UP!
  Schotte probeert nu andere tactiek met klungelige charme actie! Helaas voor hem ZEER doorzichtig.

 3. @Michiel, nou da’s mooi, vind het wel frappant dat er voor een Nederlands bedrijf is gekozen. Met toestemming van Wiels ?

  Onder druk van Nederland heeft Curaçao dus eindelijk die opdracht verstrekt, vraagje heeft Nederland zo’n zelfde druk op de vorige regering uitgeoefend ? Het antwoord hierop kan van belang zijn voor het wijsvingertje richting vorige regering.

  Blijf ik me toch afvragen waarom met deze schoonmaakactie niet gewacht wordt totdat er een totaal overzicht van werkzaamheden en kosten is, die paar maanden maakt ook niet echt wat uit of moet er ergens een politiek voordeeltje behaald worden.

 4. @ yui di korsow: “een terzake kundig onderzoeksbureau in te huren om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid en de daarbij behorende kosten van de eerder genoemde schoonmaak/sanering.”. Gelukkig gebeurt dit nu! Weliswaar onder druk van NL, het onderzoek zou al jaren geleden uitgevoerd moeten zijn, dus onder de vorige regering. De regering Schotte heeft maanden geleden het gerenommeerde adviesbureau Ecorys (voormalig NEI) opdracht voor zo’n onderzoek gegeven. Er zijn bijvoorbeeld al een groot aantal bodemmonsters genomen op het ISLA terrein. Het rapport wordt over een paar maanden aan de RdK (formele opdrachtgever) gepresenteerd. Hopelijk komt de inhoud van dit rapport ook snel in de pers….

 5. Ik heb even naar het mannetje gekeken die met schoonmaakwerkzaamheden bezig is.
  Volgens mij heeft deze meneer zijn vervroegd uittreden al getekend.
  of het pak die hij aanheeft kan ik niet beoordelen maar hij is wel werkzaam zonder adembescherming. Misschien dat voor hem bovenwindswerken voldoende is????
  Volgens mij is hij met een plamuurmes bezig de strand schoon te schrappen.

  Dit is een megaoperatie en hiervoor moeten wij experts invliegen die hier mee aan de slag moeten.
  PDVSA open of dicht. Veel werk moet er gedaan worden.

  Ik ga voor PDVSA dicht en dan pas kunnen wij rigoreus aan de slag.
  Schottegatbaai met een dam tijdelijk dicht gooien. Leeg pompen, afgraven, saneren en dan weer vol laten lopen.

  Green Town aan de slag, Een mega 5 sterren Marina voor de plebs. En voor de jachten een goede werf voor onderhoud en een ligplaats tijdens de orkaanperiode. voor Ja er moet geld binnen komen. En dan grote evenementen in de baai, zoals Red Bull Air race of Diving. Verder internationale zeilwedstrijden.

 6. hahaha zes weken het schootgat schoon en een rotonde duurt 8 maanden voel me net al in de efteling overal sprookjes! Toch goed alle beetjes helpen! Zijn imago zal het niet redden het blaadje en de waterdruppel in het partij logo betekend waarschijnlijk we verdienen geld als water en gaan op kosten van het land naar blaachi berde.

 7. Schotte is dus nog imbecieler dan ik in mijn stoutste dromen gedroomd heb, die olijkerd denkt met het beetje schrappen en oude banden, plastic en dergelijke opruimen dat de vervuiling verdwenen is. Die man is werkelijk van een andere planeet en ik begin te begrijpen waarom hij het liefste “uitlandig” is, dan hoeft hij geen verantwoording af te leggen aan het Curacaoesche volk over zijn stupiditeiten. Het schoon maken van het Schottegat en het saneren (bouwrijp maken voor bewoning) van de gronden waarop de Isla staat, gaat minimaal één miljard kosten en dat is een voorzichtige raming van mijn kant. Regeren is vooruitzien en het zou deze regering sieren om een terzake kundig onderzoeksbureau in te huren om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid en de daarbij behorende kosten van de eerder genoemde schoonmaak/sanering. Dan weten wij ook of mijn raming toch niet wat aan de optimische kant is.

 8. Schoon houden en olievrij houden schottegat valt onder de verantwoordelijkheid van RefneriaIsla/PDVSA en de kosten: Refineria korsou kunt het geld beter besteden aan de 5000 kinderen die naar school gaan zonder te eten. De vraag is waarom de Overheid/Schotte deze kosten op de rekening van de Refineria Korsou boekt? Het doorslaan van de Olievanger Valentijn, en de lekkende kade Jetty 6 en 7 is de verantwoordelijkhied van PDVSA. Het volk is bezig geld te stoppen in de zakken van PDVSA. Refineria Korsou moet het beter weten.

 9. Wat een simpele stunt. Opnieuw laat Schotte zien alleen maar met symboolpolitiek bezig te zijn. Denkt hij werkelijk dat zijn kiezers zo oliedom zijn dat ze daar in trappen ?

 10. Isla’s desperate poging van crisis PR!! #FAIL

 11. Dit is weer typisch een “damage control” publiciteits stunt. Misschien hebben onze huidige en vorige regerders het nog steeds niet begrepen, ik zal het nogmals even uitleggen:
  Die stink bende moet is afgelopen zijn, het is niet alleen de kadders van de baai, het zijn de continue lekkages die dit verorzakken. Het is niet alleen de olie die hier en daar het water in sluipt, het is voornamelijk de luchtvervuiling die een halt moet worden toegeroepen.

  De raffinaderij moet ge-upgrade worden of het moet sluiten. Aangezien Chavez alleen spelletjes speelt met onze regerders, moeten zij nu, onder de dwangsom van torenhoge boetes, besslingen gaan nemen over de mogelijke sluiting. Chavez gaatn geen cent geven voor een upgrade, dus Curacao kan maar bete meteen de boel laten sluiten en beginnen met een goede oplossing zoals Green Town of iets dergelijks. Het moet wel op een proffesionele manier gebeuren en niet met bemoieing van de politiek. De politiek is degene die dit in stand heeft gehouden, en laten we eerlijk zijn, geen enkele minister van milieu, van deze of vorige regering, heeft enig idee wat milieu is.

  Men moet waarborgen dat als de raffinaderij sluit, dat er geen politieke poppetjes de gronden gaan beheren en verkopen voor eigen gewin.

  De raffinaderij hoeft niet te sluiten, liever wel, het kan ge-upgrade worden, fliter installaties bestaan en wat strengere regulering omtrent het milieu binnen de raffinaderij zelf zou ook helpen alle lekkages en andere milieuovertreddingen te stoppen.

  De regering maak zich zorgen over de bannen die verloren gaan, laat me niet lachen, dat is het niet, zij zien een geldpot verdwijnen, ook zijn er genoeg “commisaressen” en dergelijke politieke figuren die op de payrol staan van Isla, Daarom willen zij dat het niet sluit, omdat zij dan er op achteruit gaan omtrent hun graaigedrag.

  Een alternatief voor de raffinaderij levert veel meer banen op.
  YWN

 12. Begonnen met de schoonmaak van de kust. In 6 weken tijd.
  Er wordt dus visueel schoongemaakt. Gillen………..
  De grond moet afgegraven worden en gereinigd. Dat is wat er moet gebeuren. niet een paar plastic flesjes en autobanden. Wat denk je van de oliebaai daar in het Schottegat. Wat daar ligt kan weer geraffineerd worden tot bruikbare producten.
  Dit is werk van jaren.
  Schotte laat je geen olievlekjes in de ogen gooien. Want feitelijk gebeurt er helemaal niets.

 13. Zes weken…… en dan het hele Schottegat schoon???? Als het gaat zoals het op de bijgevoegde foto is afgebeeld is men dan ongeveer 6 meter opgeschoten.

  In geen 60 jaar krijgt men de zaak schoon!!!!
  Publicitietsstunt na de vernietigende uitspraak van de rechtbank, meer niet!!!