• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé wil de oplossing van de vervuiling van Raffinaderij Isla en de rechterlijke uitspraak morgen op de agenda van het Parlement hebben. Onlangs verloor de overheid de rechtszaak die Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) aanspande.

SMOC klaagde de overheid aan omdat de vergunning van Raffinaderij Isla niet wordt gehandhaafd, wat onder andere zorgt voor luchtvervuiling. De PAR-fractie wil volgens Alcalá-Wallé de stelling van de regering weten na de uitspraak van de rechter.

Milieunormen
“Zoals bekend heeft de regering onlangs een zaak tegen SMOC verloren, waarbij de regering de opdracht van de rechter heeft gekregen om binnen vier weken de Isla aan te schrijven om de milieunormen niet langer te overschrijden”, aldus PAR. “Bovendien moet de regering controleren in hoeverre Isla voldoet aan deze instructie.”

Boete
De rechter heeft daarnaast ook bepaald dat als de regering niet voldoet aan de rechterlijke uitspraak, zij een boete moet betalen die kan oplopen tot 50 miljoen gulden. De positie van de regering in dit traject is volgens de oppositiepartij erg belangrijk, omdat het volk geïnformeerd wordt over welke stappen de regering van plan is te nemen om de vervuiling op te lossen.

Agenda
“Gezien deze uitspraak van de rechter, is het ook erg belangrijk dat de regering het parlement informeert over hoe zij tegenover deze situatie staat.” Daarom heeft PAR de voorzitter van de commissie Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Monique Koeyers-Felida, verzocht om het punt van de oplossing van de vervuiling van de Raffinaderij Isla en de rechterlijke uitspraak op de agenda te zetten.

Zorg

PAR verzoekt de commissie GMN dit onderwerp met de ‘nodige zorg’ te behandelen. “Aan de ene kant moet er rekening worden gehouden met de gezondheid van alle inwoners en aan de andere kant moeten degenen die direct en indirect werken bij de raffinaderij worden beschermd.”

1 reactie op “‘Vervuiling Isla op agenda Parlement’”

  1. Ik ben absoluut een PAR stemmer maar ik vind de reactie van Walle erg hypocriet. De afgelopen 16 jaren heeft de PAR geregeerd en is er HELEMAAL NIETS gedaan aan de situatie rondom de Isla. Er schijnt dus een burger iniatief nodig te zijn om de regering aan te sporen tot aktie. Wat Walle nu doet is goedkope oppositie politiek drijven op een situatie die haar eigen partij jarenlang gedoogd heeft.