• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) verwacht in 2011 een economische groei van tussen de 0,3 en 1,5 procent. De Centrale Bank verwacht echter een daling van 0,7 procent. “Het is frappant dat deze instituten tot zulke verschillen komen”, aldus Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

VBC vraagt zich af waar de verschillen vandaan komen. “Zou het te maken kunnen hebben met de beschikbare aanwezige economische expertise en deskundigheid bij deze instellingen?”

Analyse
“Het is niet te hopen dat de professionals zich door de politiek hebben laten beïnvloeden bij hun onderzoek en research”, schrijft VBC in haar nieuwsbrief van september. “De samenleving is namelijk niet gediend van politiek gekleurde economische analyses omdat deze tot verkeerd beleid en besluiten leiden.”

Onder de maat
De huidige economische performance van Curaçao, zelfs als uitgegaan wordt van de analyses van MEO, is volgens VBC in vergelijking met de Latijns Amerikaanse en Caribische regio onder de maat. “De Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) verwacht in 2011 en 2012 een groei van respectievelijk 4,7 procent en 4,1 procent. Maar de landen in de regio hebben geen schuldsanering gekregen waardoor hun schuldquote veel hoger is dan die van Curaçao. Desondanks presteren zij op economisch gebied veel beter.”

Vertrouwen
Volgens de vereniging is het gebrek aan vertrouwen het kernpunt van de stagnatie van de economie van Curaçao op het moment. “Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste helft van 2011 toont aan dat het droevig gesteld is met het vertrouwen. Het vertrouwen van ondernemers in de economie van Curaçao is met een factor 2,5 verslechterd.”

Groei
Volgens het CBS zouden de private investeringen op Curaçao met 17 procent moeten groeien om een macro economische groei van 2 procent te realiseren. “Het ziet er absoluut niet naar uit dat een dergelijk scenario zich in de resterende maanden van 2011 zal voltrekken” schrijft VBC.

www.versgeperst.com