• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao is door de rechter in de zaak tegen de overheid op alle fronten in het gelijk gesteld. “De rechter oordeelde dat de overheid haar werk niet goed heeft gedaan”, legt voorzitter van SMOC Peter van Leeuwen uit naar aanleiding van het vonnis.

“De overheid moet binnen vier weken met een brief komen aan de Isla over de vergunningen die de raffinaderij niet is nagekomen”, gaat Van Leeuwen verder. Uit het 34-pagina’s tellende vonnis blijkt bovendien, dat wanneer de overheid zich niet aan de afspraak houdt, zij een dwangsom van 500.000 guldens moet betalen. De dwangsom geldt voor elke week of gedeelte van een week dat de overtreding plaatsvindt en loopt op tot maximaal 50 miljoen gulden.

Handhaven
SMOC klaagde de overheid aan, omdat zij niet handhaafde. Volgens Van Leeuwen zijn de milieunormen door de raffinaderij veelvoudig overschreden  en liet de overheid dit toe. “De rechter oordeelde dat de overheid niet voldoende heeft gecontroleerd en dit moet gaan doen. Alles wat SMOC al jaren aanvoert, is in het vonnis bevestigd. Het is een klinkende overwinning”, aldus Van Leeuwen. Het gehele vonnis kun je hier lezen.

19 reacties op “SMOC wint zaak tegen overheid”

 1. Je begrijpt het verkeerd!
  De 500.000 ang is een boete bedreag, dus ,met andere woorden als er gedaan wordt wat er aan de regering opgedragen is is door de rechter dan is er niks aan de hand. Laat de regering het zover komen dat ze die boete moeten betalen dan zijn zij ook degenen die dat aangerekend moeten worden en niet degene die de 500.000 eist!!!

 2. excuses 50k = 500k

 3. Er moet wat aan gedaan worden, mee eens, maar wat schieten we ermee op om spelletjes te gaan spelen met volksgeld, en aan wie zou dit dan betaald moeten worden? Je doet dezelfde mensen welke je probeert te beschermen pijn door een gat van 50k p/m in het budget te slaan. Of begrijp ik het verkeerd?

 4. Als de politici werken bij de ISLA?. Tja “Wiens brood men eet diens woord men spreekt” zegt het spreekwoord. Ik vraag me altijd af hoe de politiek had gereagerd als de Shell dit had geflikt..Wel klagen over de resten die de Shell heeft achtergelaten, maar wat Venezula nu met de ISLA doet, moet toch kunnen? Heb het vonnis gelezen. Complimenten voor de rechtbank! wel genant voor de regering. Ik wacht nu op een verklaring van Schotte..:-)

 5. Ja goede uitspraak van de rechter.
  Maar ik schat in dat de (onze………) regering met een onverwachte zet komt waardoor er alleen maar weer meer tijd verloren wordt. Zo gaan dingen hier op Curacao.
  Dat dat ook een domme zet zal zijn is natuurlijk duidelijk.

 6. @gerald,

  dat is het enige wat zou helpen boetes geven aan de regeerders ….

  die boete die de regering dan nu moet gaan betalen? aan wie? eigenlijk?
  dit geld is toch weer gewoon geld dat bij de regering terecht komt?
  als de isla nou moest betalen is het verhaal anders……

 7. Iedereen blij iedereen happy!
  Helaas zal er niet veel veranderen en zal alles gewoon door gaan zoals het was. Wat is een half miljoen met een maximum van 50 miljoen voor een bedrijf wat miljarden maakt!

  Vergeet niet de derde speler in het spel, die heeft lak aan alle rechterlijke uitspraken en alles wat recht is. Helaas mensen een dode vis op het land is dit maar we waren even gelukkig.

 8. Wat kost het om de ISLA te moderniseren zodat ze aan de normen voldoen? Vast meer dan 50 miljoen. Een no-brainer lijkt me voor de heren in Venezuela.

 9. Curacao, mijn felicitaties, dit is eindelijke iets dat al jaren geleden had moeten gebeuren. En nu sluiten die boel of upgraden.

  Deze regering en ook de vorige hebben hun zakken gevuld en hun ogen dicht gehouden voor eigen gewin ten koste van de gezonheid van hun eigen volk en milieu. Nu zullen zij het voelen in hun portemonee en nu zal het is in een keer afgelopen zijn met die stinkbende en de milieucriminelen die daar werken.

  Een oproep aan iedereen om stichting SMOC te helpen en te ondersteunen.
  Davelaar ex minister van milieu, jij bent de grootse idioot en milieucrimineel door dit soort praktijken open te houden in het verleden. Constancia, jij bent de nieuwste idioot die niets over milieu weet en dit soort praktijken ook al lang had moeten aanpakken.

  Het is triest dat een stichting met wijnig middelen, een rechtzaak moet beginnen tegen de regering om hun te wijzen op hun eigen onkunde en gebrek aan capabele ministers.

  Waarom licht de milieudienst nog steeds lam?, waarom zijn er nog steeds illegale dump praktijken?, waarom recycled Selikor het glass nog steeds niet?, waarom is de isla nog steeds open?, waarom rijden er nog steeds autos die te veel CO2 uitstoten?, waarom staat Curacao als tweede op de lijst van meest vervuilende landen per capita?, waar blijft de opvoeding van de bevolking omtrent milieu?.
  YWN

 10. Geweldig, het schorem in Forti is waarschijnlijk te belazerd om nu direct een brief te schrijven (geloof me ik heb de ervaring met ze) en kan het volk nu een halv miljoen belasting geld per maand gaan boeken. Ze zouden de boetes beter op het salaris van de ministers in kunne houden dat gebeur er nog eens wat!

 11. Gefeliciteerd, mensen van SMOC. Een eerste stap is gezet. Het doel blijft: schone lucht op Curacao. Succes!

 12. Ben benieuwd hoe het lokale politieke schorum, notabene betaald door de Isla (Cooper cs), hier onderuit gaat proberen te komen!

 13. Shotte begint alvast met een auto vrije zondag als afleidings middel , wahaha

 14. jammer dat die 500.000 door de belasting betaler betaald wordt dus ik ben benieuwd hoe snel het gaat…

 15. Jacinta Constantia kan aan de bak met zo’n uitspraak!!
  Mevrouw zal nu weinig tijd hebben om in Nederland te gaan kijken hoe ze daar de vuilnisbakken in de milieustraat in Woerden op een rijtje zetten.
  NEE! de handen uit de mouwen en geen thee drinken bij de ISLA vrindjes!!
  MAAR HANDHAVEN EN OPTREDEN.
  Maar dat kan Jacinta wel! Het is letterlijk en figuurlijk een stevige tante die haar mannetje staat.
  Dit was de uitspraak waar zij al lange tijd op heeft gewacht om op te kunnen treden.
  En nu doorpakken Jacinta je kunt het!
  DICHT MET DIE TOTAAL AFGESCHREVEN100 JARIGE OUWE MEUK.
  En afbreken en afvoeren als chemisch afval! Je hebt het in Nederland geleerd op je studie reis.

 16. Duidelijk vonnis en een goede zaak voor een schoon Curacao. De regering zal nu eindelijk iets tegen de vervuiling door de Isla moeten doen. Alleen vreemd dat men binnen uiterlijk zes weken in beroep (de formele beroeptermijn) kan gaan tegen iets wat binnen vier weken moet zijn gedaan (de brief aan de Isla). De dwangsom bedraagt overigens geen 50 miljoen NAF, maar 500.000 NAF per week (of een gedeelte daarvan) met een maximum van 50 miljoen NAF.

 17. Goed zo en ook thumbs up voor de rechter om dit ook zo keihaard aan te pakken!

  Gelukkig leven we in een rechtsstaat… Ben al benieuwd hoe dit verder gaat…

 18. Eindelijk is het einde van deze mensonterende situatie die de Curacaose overheid haar eigen mensen aandoet in zicht.

 19. Geweldig! Het werd tijd…