• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oppositiepartij PAR wil een zware straf voor alle functionarissen, inclusief bewindslieden, die vertrouwelijke informatie in de publiciteit brengen. Dat meldt de partij nadat het parlement gisteren de ‘Landsverordening Inspectie voor de Volksgezondheid’ heeft behandeld.

De landsverordening regelt onder meer de taken, supervisie en inspectie werkzaamheden voor Gezondheid, en de overtredingen en sancties in het kader van de inspectie in de Gezondheidszorg.

Bevoegdheid
Eén van de punten die gisteren werd behandeld is de aanwijzingsbevoegdheid voor de Inspecteur-Generaal van de minister van Volksgezondheid,Jacinta Constancia. “Rekeninghoudend met het feit dat de minister van Gezondheid de verantwoordelijke persoon is voor een goed functioneren van het Inspectie orgaan, is het onvermijdelijk dat zij de Inspectie instructies geeft.

Autoriteit
Deze instructies kunnen en moeten volgens PAR echter beperkt blijven tot algemene aanwijzingen, anders kan het ‘de onafhankelijke positie van het Inspectieorgaan beïnvloeden.’ Volgens de partij is onlangs in de praktijk ‘alle regels overtreden en is de Inspecteur-Generaal onwettig zijn autoriteit is ontnomen.’ “De minister rechtvaardigde door te zeggen dat de Inspecteur-Generaal zijn handen al vol had met andere werkzaamheden.”

‘Wilde beslissing’
Hierna nam Constancia volgens PAR een andere wilde beslissing om, tegen de regels van behoorlijk bestuur, het Nederlandse Slotervaart Ziekenhuis te benaderen. “Dit ziekenhuis moest een reorganisatie van de Gezondheidsinspectie komen uitvoeren, waarmee het orgaan onder Nederlandse curatele werd gesteld.”

Aanpassing
“Rekeninghoudend met deze recente praktijken, moet het aspect van de Aanwijzigingsbevoegdheid voor de Minister van Gezondheid over de Gezondheidsinspectie beter worden uitgewerkt in de wet.” Zo moet voorkomen worden dat de wet verkeerd wordt geïnterpreteerd, toegepast en wordt overtreden.

Straf
“Echter er staat geen sanctie tegenover op het moment wanneer de betrokken functionarissen de wet overtreden en vertrouwelijke informatie uitlekken of doorgeven”, meldt de partij. “Gezien de wijze van functioneren van de regering waar zelfs ministers vertrouwelijke en persoonlijke informatie van inwoners in de publiciteit brengen, verzoekt de PAR-fractie een zware straf voor alle functionarissen inclusief bewindslieden die vertrouwelijke informatie in de publiciteit brengen.”

1 reactie op “‘Straf voor lekken informatie’”

  1. Binnenkort heeft Curacao geen regering meer, die zitten dan allemaal vast, opgesloten door hun eigen minister Constantia ha ha ha.