• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Als je op de route zit van Irene, onderneem dan actie”, liet president van de Verenigde Staten Barack Obama weten vanaf zijn vakantieadres op Martha’s Vineyard. Rond de 65 miljoen inwoners aan de Amerikaanse oostkust worden bedreigd door de orkaan.

“Deze historische orkaan kan extreem gevaarlijk zijn en heel kostbaar. We moeten ons op het ergste voorbereiden”, sprak de Amerikaanse president. De orkaan is inmiddels afgezwakt van categorie 3 naar 2, maar raast nog steeds met rukwinden van 170 kilometer per uur richting de oostkust van de Verenigde Staten.

New York
Hoewel Irene morgenmiddag (Amerikaanse tijd) pas wordt verwacht in de VS, is de invloed al merkbaar in North-Carolina. “In North-Carolina is het al begonnen met regenen”, laat Fred Capello van de Meteorologische Dienst op Curaçao weten. “De oostkust wordt ernstig bedreigd en zelfs steden als New York en Boston lopen gevaar.”

Slachtoffers
Volgens Capello is er een kans dat Irene iets afneemt in kracht, maar nog steeds zal de schade heel groot kunnen zijn. “Er liggen veel grote steden aan de oostkust en ook veel vakantiebestemmingen zoals Long Island. Deze bestemmingen staan vol met hotels met allemaal mensen die moeten worden geëvacueerd. De schade kan erg hoog zijn en er zouden zelfs slachtoffers kunnen vallen.”

Eerdere orkanen
“In de jaren ’80 had de VS ook last van zware orkanen”, gaat Capello verder. “Sommigen leken op deze, maar ze waren een stuk zwakker. Bovendien staan er nu veel meer hotels. Het voordeel is nu dat iedereen goed ingelicht is.” Irene liet afgelopen week al een spoor van vernieling en dakloze mensen achter in de Dominicaanse Republiek, Haïti en de Bahamas.

www.versgeperst.com