• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De installatie van de onderzoekscommissie van Paul Rosenmöller en Cees Maas is een ‘flagrante schending van de autonomie van Curaçao’. Dat stelt Statenvoorzitter Ivar Asjes. Hij voegde eraan toe dat er in Nederland voldoende corruptie-zaken nodig onderzocht dienen te worden.

Asjes wijst erop dat zowel de regering van Curaçao als het parlement eerder hebben laten weten niet gediend te zijn van de installatie van de commissie. Premier Gerrit Schotte omschreef de instelling van de commissie als ‘achterhaald’ en benadrukte dat deze geen enkele bevoegdheid heeft.

Statuut
De regering van Curaçao heeft in twee brieven laten weten dat Curaçao niet meewerkt aan het onderzoek en de commisie geen toegang heeft tot de ministeries, de Centrale Bank en overheidsinstanties. Volgens Asjes schaadt het onderzoek niet alleen de autonomie, maar tast het ook het Statuut aan. “Artikel 36 van het Statuut kan niet worden toegepast, omdat er geen vrijwillige deelname is.”

Zelfstandig
Ook kan artikel 43 lid 2 van het Statuut niet worden toegepast volgens Asjes, omdat de Regering en het Parlement van Curaçao zelf heeft besloten om de situatie aan te pakken die zich heeft voorgedaan rond de Centrale Bank. “Enerzijds onderzoekt het Openbaar Ministerie de klachten die zijn ingediend en anderzijds doet de Rekenkamer onderzoek binnen de Centrale Bank.

Eén lijn
“Ik ben blij dat de Regering en Parlement van Curaçao op één lijn staan, die is dat er geen medewerking wordt verleend aan de Commissie Rosenmöller”, gaat de Statenvoorzitter verder. Al liet oppositiepartij PAR gisteren in reactie weten niet te begrijpen waarom de regering geen medewerking verleend.

Corruptie
Asjes vindt dat de commissie Rosenmöller beter een blik kan werpen onder het bekende tapijt van corruptie van politiek Den Haag, ‘voordat zij hier in Curaçao geruchten komen verspreiden’. “Zij kunnen beter het boek ‘Sinistra, Politiek maffiosi op Haags, provinciaal en gemeenstelijk niveau’, van de Nederlandse journalist Peter Siebelt lezen, waarvan de titel voor zich spreekt.

Integriteit
Rosenmöller en Maas presenteerden zich woensdag op Curaçao met hun commissie die onderzoekt hoe Curaçao de integriteit van belangrijke publieke instellingen kan bewaken en verbeteren. De commissie is ingesteld naar aanleiding van een ruzie in mei tussen de premier van Curaçao en de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Ze beschuldigden elkaar van corruptie.

11 reacties op “‘Commissie schaadt autonomie’”

 1. euhhh, was het niet deze regering die van mening is dat Het OM niet te vertrouwen was
  De heer Asjes zegt nu gelukkig dat hij alle vertrouwen heeft in het OM.
  dan ook accepteren wat voor uitkomst er is als het onderzoek is gedaan,
  bye the way mooi overhemd

 2. @Yui Korsou, je vergat te vermelden dat Chavez bezig is diverse economische entiteiten te “nationaliseren” , ook al zo’n vertrouwend gevende actie naar toekomstige investeerders.

 3. Garbage bij elkaar. Een grote boevenbende aangevoerd door de regering en Wiels.

 4. Wat een stelletje egocentrisch schorem bij elkaar, en nu zijn we weer in “onze” trots aan getast en kunnen we het “zelf” wel !!!

  En zo houden we de schaapjes wederom weer mak, onder de noemers ons volk..bemoeizucht..Nederland en zo kunnen we lekker veder gaan met roven en stelen..

  hoezee hoezee met HOERA de ondergang in !!!

 5. De hele “kleuterklasregering” schijt 7 kleuren in hun mooie maatpakjes!
  NEE … NEE …. we hebben echt NIETS te verbergen??????
  Toon ballen en laat gewoon alles onderzoeken, door je zo op te stellen laat je je wel erg kennen en is het dus ook zonder onderzoek duidelijk dat er HEEEEEEEL veel mis(dadig) is bij de handelwijze van deze regeerdersclub (vooral Asjes schijt misschien wel 14 kleuren want hij heeft denk ik het meest te vrezen)!
  Allez open met die BEERPUT (en trek die Calimerokop van Asjes het eerste naar boven).
  Dan kunnen we na de schoonmaak eindelijk met normale mensen bouwen aan een gezond en leefbaar Korsou voor IEDEREEN die constructief en positief ingesteld is!

 6. Ieder zichzelf respecterend land zal met de nodige scepsis iets met Curaçao als autonoom land te maken willen hebben. Jasje zelf is kind aan huis bij Bouterse (en neem het maar van mij aan die is vanwege zijn drugsperikelen alom bekend). Schotte is buddy buddy met Chavez en niet te vergeten Castro. En zoals wel gezegd wordt, with friends like that who needs an enemy.
  Nee Jasje, als er iemand iets schaad ben jij het wel.

 7. ja, in NL zijn ook corruptiezaken en die worden ook onderzocht door een onafhankelijke commissie.
  hier hebben we helaas geen onafhankelijke commissie, want iedereen wordt door deze coalitie gechanteerd.
  dus niemand van dit land durft hier de corruptiezaken te onderzoeken en aan te pakken.
  iedereen is met elkaar verbonden (buren/familie/vrienden), dus niemand durft hier de zaken aan te wijzen, want angst is hier de cultuur….
  bang voor mijn baantje, bang voor mijn status,bang dat iemand in de familie zijn onslag krijgt.
  De Maffia in Italie zou hier een nog een hoop kunnen leren.

 8. De regering schaadt de economie en het vertrouwen! Volgens mij is Asjes vergeten dat Schotte en Osepa ingestemd hebben met een onderzoek door het rijksministerraad. Daarnaast schaadt de regering op Curacao ook de economie op Sint Maarten. De Centrale Bank is ook van Sint Maarten!

 9. Walgelijk creatuur, de in Nederland geboren Asjes. Een eerste klas zakkenvuller.

 10. En een corrupte regering van curacao schaadt Curacao! Wat gaan we daar aan doen?

 11. Zeker bang dat er ‘bepaalde zaken’ naar boven komen? Als je niets te verbergen hebt, dan reageer je niet zo…. zit je dadelijk in zak en as(jes) te kijken