• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De afsluiting van de stroomvoorziening van gisteren op Bonaire werd veroorzaakt door een gebrek aan olie voor de elektriciteitsproductie. Vanwege de betalingsachterstand van Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) kon Ecopower geen olie meer aanschaffen, zo meldt het bedrijf.  

De betalingsachterstand van de afnemer en distributeur bestaat uit enkele miljoenen dollars. Hierdoor beschikt producent Ecopower Bonaire niet langer over de middelen om de benodigde olie aan te schaffen.

Aanmaningen
De afsluiting, die om 09.00 uur begon, volgde na voortdurend overleg en herhaalde aanmaningen aan het adres van de WEB. Dit heeft geen effect gehad. Toen de reservevoorraden helemaal leeg waren werd besloten tot afsluiting.

Productie
Zodra de betalingen worden hervat brengt Ecopower de olieleverantie en productie van elektriciteit weer op gang. De afsluiting van gisteren was de zesde in vier weken tijd op Bonaire. Eind juni sloot Ecopower de stroom ook al af vanwege onbetaalde rekeningen van WEB.

3 reacties op “Oliegebrek oorzaak stroomafsluiting”

  1. WEB had de Agregaten zelf moeten kopen, dan hadden ze keuze gehad tussen windeenergie van Ecopower of zelf stroom draaien.

  2. Dus op Bonaire worden ook vierkante wielen uitgedacht, ja dat rolt dus niet en alles gaat niet niet tot erg stroef.

  3. Tja, dan werd er jaren geleden gekozen voor een model waarbij productie en distributie van elektriciteit gescheiden worden. Een domme keuze op een eiland waar ongeveer 5000 aansluitingen zijn. Ecopower kan slechts verplicht 1 klant hebben en WEB kan maar bij 1 producent terecht. Hoe wil je daar marktwerking uit halen? In Nederland, waarvandaan het systeem gecopieerd is, werkt dat wel; daar zijn meerdere producenten en meerdere distributeurs, maar ja zoals met zoveel dingen blijkt de schaalgrootte een belangrijke rol te spelen. Alleen vergeten de managertjes dat en ze gaan mooie systemen bedenken. Tel dat dan op bij de, om het zacht uit te drukken, bijzondere gespleten Bonairiaanse gemeenschap, dan krijg je dit. Mensen ga lekker samenwerken, geef elkaar een hand en werk voor het eiland!