• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Orkaan Irene heeft Haïti gespaard. In eerste instantie leek Irene met volle kracht richting het eiland te gaan, maar de orkaan veranderde van koers en waaide langs het noorden van Haïti. De orkaan is aangesterkt tot categorie 3 en waait nu met snelheden van 185 kilometer per uur over de Bahamas.

“De laatste berichten lieten zien dat Irene over het zuidoosten van de Bahamas raast”, licht Fred Cappello van Meteorologische Dienst Curaçao toe. “Vandaag en morgen trekt de orkaan over het noord-westen waarna hij richting de Turkse en Caicos eilanden gaat. In het weekend wordt Irene verwacht in Amerika.”

New York
North Carolina moet zich vrijdag of zaterdag schrap zetten voor de orkaan: duizenden mensen hebben daar al de boodschap gekregen te evacueren. Hierna gaat de orkaan in oostelijke richting. “Zoals het er nu uitziet zal Irene zondag het uiterste oosten van New York en New Jersey kunnen bereiken.”

Afzwakken
Irene is inmiddels aangesterkt tot categorie 3, maar zal waarschijnlijk afzwakken voor hij Amerika bereikt. “De komende dagen wordt de orkaan nog sterker, maar hierna zal hij waarschijnlijk in kracht afnemen doordat hij boven koeler water waait. Wanneer Irene Amerika bereikt is de kans groot dat hij is afgezwakt tot categorie 2.”

Haïti
In de Dominicaanse Republiek is het gevaar inmiddels geweken. 11.157 mensen zijn geëvacueerd en bijna 10.000 mensen verblijven buitenshuis bij vrienden of in shelters. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen op het eiland. Haïti heeft, ondanks dat Irene niet over het eiland is geraasd, last gehad van veel regenval. Dit zal de komende dagen nog aanhouden.

Curaçao
De invloed van Irene op Curaçao is nog goed voelbaar. “De wind komt uit de verkeerde richting en het is extreem warm. Ook vandaag kan de temperatuur weer oplopen tot 35 graden. Er is een grote kans op buien en de bewolking zal ook toenemen vandaag. Onweer wordt ook verwacht, maar wanneer en waar is moeilijk te zeggen. Maandag kwam het onweer nergens vandaan, het ontstond boven het eiland wat zelden gebeurt.”

www.versgeperst.com