• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Irene heeft zich vandaag ontwikkeld tot een orkaan en stormt met grote kracht op Haïti en de Dominicaanse Republiek af. Vooral Haïti kan zwaar getroffen worden door de effecten zoals zware regenval die met de orkaan gepaard gaan. Tegen het weekend bereikt Irene de Verenigde Staten.

“De orkaan bevindt zich nu boven Puerto Rico”, vertelt Fred Capello van de Meteorologische Dienst van Curaçao. “Via het Noorden van Puerto Rico gaat hij richting de Dominicaanse Republiek en Haiti.” Op Puerto Rico heeft de orkaan inmiddels gezorgd voor veel overstromingen, stroomuitval en drijvende bomen.

Hondenweer
“Vooral het Noorden van Haïti wordt erg bedreigd”, gaat Capello verder. “De orkaan zal zorgen voor flink wat regen en wind en Haïti is erg kwetsbaar. Doordat er weinig vegetatie meer is, is de kans op overstroming heel groot. Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek) moet zich voorbereiden op echt hondenweer.”

Florida Gespaard
De berichten gisteren lieten zien dat Irene zich uiteindelijk naar Florida zou bewegen, maar deze staat lijkt toch gespaard te blijven. “Irene zal na Hispaniola richting de eilanden van de Bahama’s gaan en dan parallel razen langs het Noorden van Florida. Zuid-Florida zal gespaard blijven.”

Krachtiger
“Het lijkt er nu op dat Irene zaterdag Georgia en South-Carolina zal bereiken, maar precies is dit niet te zeggen.” Irene zal volgens Capello steeds in kracht toenemen. “Als een orkaan in aanraking komt met land, wordt hij verzwakt. Irena waait grote stukken over zee en wordt dus steeds krachtiger.”

Effecten op Curaçao
Voor de Boven- en Benedenwindse eilanden is het gevaar inmiddels geweken. “Het orkaanalarm op de Bovenwinden is gistermiddag ingetrokken en het gevaar is geweken. Op Curaçao merken we dat de wind totaal stilligt: deze wordt opgezogen door de orkaan. Het blijft voorlopig dus nog erg warm. Er is een kleine kans op lichte regen en er zou wat onweer kunnen ontstaan vanuit Venezuela, maar dit is lang niet zeker.”

www.versgeperst.com