• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een koraalsoort in het Caribische gebied wordt door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd. Een virus in menselijke uitwerpselen blijkt verantwoordelijk voor massaal sterven van geweikoraal.Via rioolwaterzuiveringsinstallaties komt het virus in het zeewater terecht.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in de donderdag gepubliceerde editie van het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. Wetenschappers van Carmabi en de Universiteit van Amsterdam (UvA) meldde in januari dat zij  ‘turfalgen’ hadden ontdekt, gevoed door het afval lekkende rioleringen en uitwerpselen gedumpt door boten, die verantwoordelijk zijn voor het afsterven van koraalriffen.

Renovatie
De onderzoekers bestudeerden het DNA-materiaal van het wittepokkenvirus, dat verantwoordelijk is voor de koraalsterfte bij Florida. De genetische code bleek overeen te komen met hetzelfde virus in menselijke uitwerpselen. Bij dierlijke ontlasting werd het virus niet gevonden. Door renovatie van de rioolwaterzuivering is de sterfte in de wateren bij Florida de laatste tijd een halt toegeroepen. De wetenschappers hopen dat andere landen in de regio hier lering uit trekken.

1 reactie op “Virus in ontlasting doodt koraal”

  1. Welke rioolwaterzuiveringsinstallaties? Je kunt op Curacao meerdere keren per dag bekijken hoe de gierautos aan komen rijden en totaal ongezuiverde beerput inhoud zo de zee in laten lopen.