• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De gevolmachtigde Minister van Curacao, Sheldry Osepa, woonde zaterdag de 28e herdenking van de dood van Kerwin Duinmeijer bij. Tevens legde hij een bloemenkrans bij het standbeeld Mama Baranka in het Vondelpark ter nagedachtenis aan Kerwin.

Op 20 augustus 1983 werd de toen 15-jarige Kerwin neergestoken door een leeftijdgenoot. Hij overleed enkele uren daarna aan zijn verwondingen. Zijn dood werd gezien als de eerste racistische moord in Nederland na de Tweede Wereldoorlog, onder meer omdat de skinhead waardoor hij werd neergestoken volgens ooggetuigen voor de steekpartij tegen Kerwin riep: “ga terug naar je eigen land.” Hoewel in sommige media en in een deel van de publieke opinie kort na de gebeurtenis werd aangenomen dat racisme een belangrijke rol speelde heeft de rechter vastgesteld dat dit geen motief voor de daad is geweest.

Melting Pop
Elk jaar herdenken vrienden van Kerwin op 20 augustus zijn dood. Deze herdenking is een aanklacht tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld. Dit jaar organiseerde de stichting Vrienden van Kerwin de herdenking voor het eerst in combinatie met het festival Melting Pop. Er werd gesproken door onder andere een lid van de Tweede Kamer en er werd een gedicht voorgedragen. De presentatie werd verzorgd door Vincent Bijlo. Ook hebben dichter T. Martinus en jazzlegende Ronald Snijders een optreden gegegeven. De heer Snijders was toevallig aanwezig en heeft een improvisatie gegeven. Het gedicht van T. Martinus ging over het onmenselijke van het zwarte mannelijke lichaam in westerse media.

Diversiteit 
Na de kranslegging zijn de aanwezigen van de dienst in optocht naar de speelweide in het Vondelpark gegaan, waar om 19.00 Melting Pop van start ging. Het gratis festival werd georganiseerd om de positieve bijdrage van diversiteit te benadrukken. Het multiculturele feest benadrukte dat vreemdelingenhaat niet in Nederland hoort.

Foto’s René Zwart

1 reactie op “Herdenking Kerwin Duinmeijer”

  1. Respect! zo kan en hoort het ook kan iemand die bericht aan de PS doorsturen vreemdelingen haat hoort niet in dit Koninkrijk. (en het mama baranka beeld mag ik na 10-10-10 gewoon in het vondelpark blijven staan)