• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De minister van Jusitie, Elmer Wilsoe, dreigt in de Volkskrant de 22 gevangenen ‘elk moment met een enkeltje op het vliegtuig te zetten’. Nu Bonaire bij Nederland hoort, moet dat eiland ook maar zorgen voor zijn eigen gevangenen, vindt Wilsoe.

De gedetineerden waar het om draait zijn allemaal geboren en getogen op Bonaire, woonden er voor hun gevangenschap en hebben hun misdrijf daar gepleegd. Het eiland beschikte alleen niet over voldoende detentievoorzieningen.

Renovatie
Volgens Wilsoe heeft de gevangenis Bonaire na een renovatie nu echter voldoende mogelijkheden om zijn ‘eigen’ gevangenen terug te nemen. Daarom is het volgens hem tijd dat Nederland zijn verantwoordelijk neemt. Wilsoe heeft de kwestie aangekaart bij minister Opstelten van Justitie, maar die heeft nog niet gereageerd.

11 reacties op “‘Gevangenen Bonaire moeten terug’”

 1. 1. als boneire cel tekort heeft moeten ze cellen bijbouwen
  2. als boneire cel tekort heeft, betekend dat er daar genoeg rare dingen gebeuren , anders waren de cellen wel leeg. !!! of niet ?
  3. als alle yu di curacao gedetineerden terug naar curacao komen is er inderdaad een probleem
  4 als alle nederlanders in gevangenschap terug moeten naar de nederlandse gevangenissen is er nog een groter probleem !!!

 2. Jeroen. Je weet niet over wat je hebt wat moet curacao. Doen bonaire heeft nu genoeg plek voor ze gevangenen. En voor die mensen is ook beter. Want zo kan hun famiel ook op bezoek gaan

 3. Zou Wilsoe zijn gezicht wel eens willen zien op het moment dat hij zijn keutel moet intrekken.

 4. @Nederlander: het is een Pyrrus overwinning, genoemd naar de generaal uit de Romeinse tijd.

  @Iseeku: Je hebt natuurlijk wel gelijk dat het enkel om gedetineerden gaat die in de plaats waar zij hun misdrijf hebben begaan moeten worden opgesloten maar we hebben ook te maken met een Koninkrijk waarbinnen Curacao ook zijn plaats heeft.
  En als ik dan Wilsoe(n) enkel makkelijke kreten hoor roepen over het “even op een vliegtuig zetten van gedetineerden” dan blijkt daaruit ook een versimpeld beeld van verantwoordelijkheden in de omgang binnen een Koninkrijk waar Curacao wel eens zijn plaats mag leren kennen.
  Daarbij mag je je ook afvragen waarom er zoveel Curacaose gedetineerden in Nederland zitten. Het is zonder twijfel het meest “succesvolle” exportproduct van Curacao. Op Curacao geen opleiding gehad en geen zin om te werken dan maar naar Nederland waar alles uit de lucht komt vallen.

  De absurde idee dat deze regering en steeds meer mensen hebben / heeft dat Nederland overal maar voor moet opdraaien en dat Curacao enkel de lusten van het Koninkrijk mag oogsten is ronduit belachelijk. Zeker als men naar verhoudingen kijkt waarbij Curacao vrijwel niets bijdraagt aan het Koninkrijk.
  Juist in deze regio met de Antillen (en ook nog eens binnen het Koninkrijk!) hoor je elkaar te helpen. Wil je dat niet of, zoals men dat nu doet, enkel de hand ophoudt terwijl men enkel schreeuwt jammert en roept vanuit een misplaatste slachtofferrol is ronduit dieptreurig.
  Laat Curacao dan echt uit het Koninkrijk stappen en kijken of het dan een ECHT land kan zijn in plaats van te doen alsof…

 5. @iseeku, volgens de Rijkswet personenverkeer komen die Curaçaosche criminelen straks na het uitzitten van hun straf automatisch aan de beurt. Dus dit is “blij zijn met een dode mus”.
  En verder heb je natuurlijk de kans dat Nederland zegt, jullie willen zelfstandigheid, houd dan ook maar je eigen broek op.
  Kan me voorstellen dat ieder goedkoop succesje met veel halleluja wordt binnen gehaald, hoop niet dat dit een papyrus overwinning is.

 6. @iseeku Sorry helemaal gelijk! toestenbord was weer eens sneller dan de grijze massa. alhoewel dit nog steeds niet via de pers hoeft te gaan er zijn officiele wegen voor.

 7. beste Jeroen,

  Wel goed lezen he! Het gaat om Bonairianen die een misdrijf hebben gepleegd op Bonaire, maar wegens tekort aan cellencapaciteit op Bonaire, overgeplaatst zijn naar Curacao. De Curacaose gevangenen in NL hebben hun misdrijf in NL gepleegd, dus ik zie geen enkele reden om ze “terug te sturen”.

 8. Sturen we dan de Curacaose gevangenen uit Nederland ook weer terug naar Curacao? Dat zal lekker opruimen, gelijk 3.000 cellen vrij in Nederland!
  Of hebben we de celplaatsen nodig om de ministers die straks worden opgepakt in de zaak Dos Santos te plaatsen? Grappig om te zien wie allemaal opeens het eiland verlaten…!

 9. Het is ook tijd dat Curacao zijn verantwoordelijkeden neemt en dat de regering zijn verantwoordelijkheden neemt! Wilsoe pak die criminelen op!

 10. Waarom via de pers heeft Bonaire/Nederland geweigerd deze gevangenen terug te plaatsen? Als hij gewoon wil provoceren moet deze minister oppassen strakt stuurt nedreland alle gedetineerde yiu’i’korsou terug dan hebben we hier een serieus probleem.
  Hoewel als ze op verlof zijn komen ze vanzelf terug!

 11. Waarom kunnen ze dit soort zaken niet gewoon onderling regelen maar moet het hier altijd via de pers lopen.