• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR was niet aanwezig bij de Tula-herdenking als teken  dat zij ‘tegen het proces van uitsluiting’ zijn wat volgens hen gaande is. De partij vindt dat het gedachtegoed van Tula in gevaar is. Is dit een goede reden of hadden ze er wel moeten zijn? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“PAR moet eens ophouden met kinderachtig doen”, reageert de 31-jarige Diana. “Dit is geschiedenis en belangrijk. Word toch eens wakker!” Ook de 49-jarige Bertus vindt dat de PAR-fractie aanwezig had moeten zijn. “Ze hadden juist moeten gaan! Ze hadden het punt moeten maken dat Tula van iedereen is.”

Begrip
De 41-jarige Solange heeft meer begrip voor het besluit. “Na uitleg, begrijp ik het standpunt van PAR. Tula zou zich omdraaien in zijn graf als hij zag wat Pueblo Soberano aan het doen is. PS begrijpt niets van Tula en waar hij voor vocht.”

Logisch
De 24-jarige Aubrey ziet ook heil in het punt van PAR. “Ik vind het volkomen begrijpelijk. Ze maken een goed punt, PS zet Tula in om de slavernij op te rakelen en PAR wil hier, logisch, niks mee te maken hebben.” Haar 31-jarige vriend Peter valt haar bij. “PS laat mensen geloven dat Tula tegen Nederland streed.”

Zonde
“Het is zonde”, regaeert de 25-jarige Leonie. “Het wordt nu een politiek ding en dat zou het niet moeten zijn.” De 32-jarige Robin is het helemaal eens met PAR. “PAR denkt tenminste verder. Curaçao verandert in een dicatuur en PS blijft alleen maar onzin schreeuwen, ik vind het beangstigend.”

7 reacties op “‘PS begrijpt niets van Tula’”

 1. @Maaike een prima verhaal goed onderbouwd. Er zitten veel positieve elementen ertussen. Het is inderdaad nodig dat iemand een ander positief verhaal laat horen dan uitsluitend in de negatieve te blijven steken.

 2. Toch apart dat Tula oppeens gegeijzeld wordt om politieke standpunten uit te vechten.
  En nog aparter dat mensen (politieke partijen) ervoor kiezen om “niet te gaan” om een tandpunt naar voren te brengen.

  En in de tussentijd gaat het grote spel der politiek door terwijl het volk nog steeds vastgeketend is net als onze eerste vrijheidsstrijder. Alleen zijn nu de ketens niet door anderen aangebracht, maar door ons! En daarmee doel ik vooral op de reactie van Shon: Omdat onze gekozen leiders (ja, want WIJ hebben ze GEKOZEN. We zijn nog steeds een democratie) blijkbaar dingen doen die niet door de beugel kunnen, gaan we morrend en mokkend niets doen in plaats van dat we ze laten zien dat we het niet tolereren EN ons eigen boontjes gaan doppen.

 3. @Vito, volgens mij is elke partij hier alleen maar uit op hun eigen belangen en hun vriendjes en niet voor algemene belangen of de belangen van een bepaald ras daarmee bedoel ik dat de PAR doorbordurend op de stellilng uit jouw voorbeeld, een niet gerelateerde Libanees net zo hard zullen laten stikken als een ieder ander niet-gerelateerde persoon). It’s all about the money

 4. Ik sta paal achter de stellin van Diana en Bertus. De PAR moet eens ophouden om zo kinderachtig te zijn. Ze hadden juist moeten gaan want zo hebben ze juist bewezen het proces van uitsluiting te bewerkstelligen. Ik het verleden was het altijd een gevecht tot de erkenning van Tula als vrijheidsstrijder van Curacao. Dit gevecht was altijd een politiekestijdt geweest tussen de DP, KVP en NVP en Frente geweest eer er een Standbeeld van Tula is gerealiseerd en waar hij terecht kwam, op een plaats achter de rug van iedereen. Suriname heeft een grote Kwakoestandbeel midden in de stad,Haiti heeft Toussiant le Ovreture groots midden in de stad, die van Curacao wordt niet erkent wel die van Koninging Wilhelmina, Juliana en Brion midden in de punda dat kan toch niet. Zelf met het tot stand komen van PSstandbeeld was ook een zelfde gevecht Tussen Politieke partijen DP, KVP en NVP onder leiding van Doktor dat was ook geen democratische besluit zoals ik begrepen hebt. Het was meer een tussentijdse compromie dan een democratisch besluit en daarom was het besluit om dat beeld van PS omver te werpen ook een ondemocratisch besluit waar ik wel mee kan leven. IK denk dat mensen zomaar hun kritiek spuiten op bepaalde zaken zonder de geschiedenis hierover goed te hebben bestudeerd. Verder denk ik dat Tula eerder in zijn graf zou draaien als hij ziet wat de PAR doet. Tegen wie denken zij dat Tula gestreden had, wie waren de kolonisten op Curacao. Het waren toch de Nederlanders die de boel onderdrukten, toch. De Engelsen, Portugezen, Spanjarden waren ook aanwezig op andere eilanden. Wel ben ik ervan overtuigd dat PAR een heel domme politieke spelletje heeft gespeeld en duidelijk hebben gemaakt niet voor de algemene Curacaosevolk op te komen. Duidelijk bewezen een politieke partiekepartij te zijn voor de Blanken, Protestanten Joden Arabieren, Libanezen en rijken op Curacao. Nou moet niemand mij bestempelen als racist of PS aanhanger maar ik heb het gewoon over de sociaal/politieke realiteit op Curacao waarbij de algemene belangen verdeeld zijn. Verder ben ik niet bang voor als Curacao in een dictatuur zou belanden. Ook al is dat het geval dan zal dat voor korte duur zijn Big Brother is watching you. Kijk maar naar Grenada van Bisshop en Prto Rico. Dus wij als Curacaonaars hoeven niet xenofobie te worden ingepraat. Ooit zal er wel een grote, forse, sterke, zwarte man als Tula opstaan die de boel een beetje komt wakker schudden. Curacao hoef niet bang te zijn voor Venezuela want Venezuela heeft Curacao ook nodige voor de raffinage van zijn olie, zodat Chaves de opbrengsten van het Venesolaansevolk op internationale banken parkeren. Ik weet wel dat Chaves bezig is met een zuid- Americaanse land een moderne olieraffinaderij te gaan bouwen. Tot die tijd hoeven de Curacaoenaars niet bang te zijn Chaves. Wel moet Curacao oppassen met de toename van spaanssprekende uit Venezuela dat Curacao en Aruba niet ondergelopen worden door Venesolanen. Dit is mijn visie hierover.

 5. @maaike, misschien misbruiken de politici van Honduras het belastinggeld niet.. Hier gebruiken ze het om eerste klas de wereld rond te vliegen en om meer ambtenaren in dienst nemen…

 6. Een dergelijk filmpje was vorig jaar ook al te zien met hetzelfde rare trucje van de vlaggen. Volgens mij is het een machinegeweer (AK47?) dat wordt afgebeeld tussen de beide vlaggen. Waarom, Joost mag het weten…

  Om angst in te boezemen of te laten zien dat er niet met hem gesolt wordt? Wat een onzekerheid.

  Toch is het nodig dat iemand een ander geluid laat horen. Het zou alleen mooi zijn als die zich positief focust op Curacao en niet zozeer negatief op Nederland.

  Kweek trots en noem de sterke kanten van Curacao en haar bewoners. Die zijn er legio en het wordt tijd dat de Yu Korsou zijn rug recht en laat zien wat ze waard zijn!

  Ieder volk heeft een reden nodig om trots te zijn en hier wordt vaak gespiegeld aan Nederland en de beterbedeelde Nederlanders op dit eiland en dat is zonde. De Yu Korsou moet het zien als compliment aan Curacao dat ze zich hier willen vestigen vanwege het prettige klimaat (in verschillende opzichten).

  Maak gebruik van die welbedeelde Nederlander, hef belasting voor iedereen, ook kleine zelfstandigen (!) overigens en laat iedereen voelen dat ze bij moeten dragen aan dit mooie eiland!

  We zullen belastingen hard nodig hebben als dit land geen subsidies meer krijgt en van zijn eigen mensen moet leven, zoals elk ander land dat geen ontwikkelingsland is.

  Kortom we moeten ons laten zien op dit eiland, schrijf je bedrijfje in en betaal belasting, investeer in je eiland hoe je kunt en wees trots op deze prachtige rots!

  Op Roatan, een kleiner eiland dan Curacao voor de kust van Honduras, BETALEN ze belasting aan Honduras, omdat ze het beter doen dan hun moederland!

  Zo moeten wij dat ook doen, als je je al irriteert aan Nederland(ers) reageer dan door eigen inkomsten te generen en echt onafhankelijk te worden en te laten zien dat Curacao zijn eigen boontjes kan doppen!

  MI TA STIMA KORSOU!

 7. Over dictatuur gesproken:
  Kijk naar: http://www.youtube.com/watch?v=yriev5I7DC8
  Goed kijken naar de vlaggen tussen 3’05” en 3’20”. Akelig!!
  Er worden 2 vlaggen getoon, van de PS en van Curacao.
  Daartussen zit een derde vlag. De vlag is wit met groene en zwarte letters.
  De groene letters kan ik niet goed lezen maar zijn waarschijnlijk hetzelfde als de zwarte letters: M18-2. Wat dit is weet ik niet.

  Maar: er staat ook nog een plaatje op die vlag. Goed te zien tussen 3’05” en 3’20”. Akelig!!