• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De PAR was woensdag bewust niet aanwezig bij de herdenking van vrijheidsstrijder Tula. “Het grootste argument van Tula was gelijkheid en zijn gedachtegoed is in gevaar”, laat PAR-lid Omayra Leeflang weten. Als teken dat zij het oneens zijn hiermee, liet de partij verstek gaan.

“Op dit moment heerst er een proces om het land te verdelen”, laat Leeflang weten. “De 80/20 regeling maakt een duidelijk onderscheid tussen Yu di Kòrsou en niet-Yu di Kòrsou. De regeling sluit bepaalde mensen uit en verdeelt het land terwijl Tula juist streed voor gelijkheid.”

Proces van uitsluiting
Pueblo Soberano ziet Tula als boegbeeld voor de partij en dit schoot bij PAR in het verkeerde keelgat. “Pueblo Soberano liet tijdens de viering weten dat, wanneer Tula nu zou leven, hij een PS-er zou zijn. Voor ons was niet gaan een teken dat wij niet meedoen aan het proces van uitsluiting van mensen.”

Yu de Kòrsou
“De democratische vrijheid wordt bedreigd: als je voor bent, mag je blijven, maar als je tegen bent, moet je wegwezen. Onze premier draait zijn hoofd weg, maar wij zijn hier faliekant tegen. Voor ons is iedereen die legaal op Curaçao woont een Yu di Kòrsou.”

9 reacties op “PAR boycot Tula-viering”

 1. @Shon Ja dat was mij ook al opgevallen. Er was ook een NV die begon met de letter Jama…. Dat was nog opmerkelijker!

 2. Dit is weer typisch het verhaal van Verdeel en Heerspolitiek waar Omayra Leeflang zich laat gebruiken. Nog vlees nog vis. Volgens mij zou Omyra beter in de regering van Bouterse passen dan van Curacao. Ik scham me voor dit vrouw die de Curacaose belangen zou moeten behartigen. Op Curacao heb ik nooit beter gekent dan een strijdt tussen politici van DP,KVP, NVP en later FRente Obrero over het standbeeld van Tula. Uiteindelijk is het toch gekomen maar werd geplaatst achter de rug van de Curacaonaars op de RIF. Suriname heeft de grootste beeld van Kwakoe geplaats midden in de centrum ter erknning van een bepaalde berleden, Haiti heeft het ook gekenmerk door die van Toussaint le Oevreture te vereren met een grote standbeeld van hun vrijheidstrijder. Wat zit Omayra nou te zeuren om Tula-viering te boycotten door afwezigheid van de PAR. Wat maakt het nou uit dat PS, Tula als boegbeeld opeist voor het partij. Er waren in het verleden meerder partijen geweest die dat gedaan hebben. Ik vind de PAR steeds kinderachtig worden in de voorzittterschap van Omayra Leeflang die denken het beter te weten dan de doorsnee Curacaosevolk. De PAR moet ophouden zich steeds meer in hoekje te drijven waar ze nooit meer uitkomen en ten dode worden geschreven net als de Democratische Partij van toen. Voorts wil ik opmerken dat het land altijd verdeeld is geweest en ik vraag me wel af of het juist niet de PAR is geweest die het volk verdeeld door zoveel armoede heeft veroorzaakt in het verleden. Terwijl juist Tula streed voor rechtvaardig en gelijkwaardigheid. De PAR moet maar beginnen wat volwassener te gaan worden voor regeringsdeelname in de volgende verkiezingen. Want dit wordt niks met de PAR. Nogmaals ben ik geen aanhanger van PAR en nimmer van de PS ik oordeel naar daden.

 3. Tula is ook de naam van 1 van die nv van Dos Santos die hij gebruikt om miljoenen mee wit te wassen.. opmerkelijk

 4. Als Tula nu had bestaan dan waren Asjes en Schotte de eerste geweest die ze hadden gepakt. Deze blanken kunnen niet mee vertellen over Tula. Hun voorvaderen zijn geen slaaf geweest op Curacao!

 5. Wellicht kan PAR noch zijn leden, zeker Leeflang Tula niet vieren. Het was altijd een taboeonderwerp geweest om te stellen, dat PAR als elitaire geprivilegieerde, afkomstig is van de vroegere handelaars, waarbij de Surinaamers zich hadden aangesloten ook als geprivilegieerden vanwege de voorsprong wat de Nederlandse taal betreft, m.b.t. de Yu’Korsou. Een landskind, in eigen land had weinig te vertellen. In mijn tijd, had men eerder bij Pengel een studiebeurs kunnen aanvragen, dan bij het Bestuurcollege.Het was een materiële keuze van de Surinamers geweest om zich bij de PAR aan te sluiten uit eigenbelang, dan een morele, etische of zedelijke voorkeur met achteraf de meest bizarre verschijnselen. Leeflang, met alle kenmerken afkomstig van een slaafse generatie, een volle dochter of zuster van Tula had kunnen zijn, moet zich nu voordoen als een blanke negerin en had daarvoor kleur moeten bekennen. In de tijd gezien, behoort zij een stap opzij te doen als a-loyaal. Men kan veel verloochenen uit eigen belang en voordeel als dubbeltongige persoonlijkheid, maar niet alles! De evolutie is niet meer tegen te houden, is hard en medogenloos.

 6. Ik vind ook niet dat de PS, Tula mag claimen voor haar strijd.
  Tula stond in een andere tijd en streed voor de vrijheid van hemzelf en zijn mensen.
  De PS claimt dat ze ook moeten vechten voor hun vrijheid???
  er nu is een democratie en die moeten ze gebruiken en respecteren.
  het volk van curacao heeft zelf te vertellen welke richting ze uitwillen.
  deze tijd kan niet vergeleken worden met de toestand van ruim 200 jaar geleden.
  wanneer komt het besef eens bij deze partij, dat we in 2011 leven en dat we het goed zouden kunnen hebben, wanneer de politiek eens zijn verstand ging gebruiken.
  helaas we moeten het doen met een groepje zakkenvullers…..
  eigen belang eerst……..

 7. Juist!
  Oppositie jullie hebben je al veeeeeeeeeeeeel te lang stil gehouden. Met duidelijke statements in de publiciteit optreden en val aub niet in de valkuil van het moddergooien! Deze bijdegrondse tactiek laten we maar over aan coalitie en aan haar volgers (zij weten/kunnen immers niet beter).

 8. Ik ben het ook niet vaak eens met de PAR , maar hiermee ben ik het hartstikke eens. Ik walg van de standpunten van de PS omtrend de Curacaosche geschiedenis. Een zogenaamde colonialist en slavenhandelaar mag niet geeerd worden , maar een oproerkraaier die het eiland in rep en roer heeft gelaten, mensen heeft gedood , en bovendien in zijn streven gefaald heeft ,mag wel geeerd worden? Alle historische figuren gelijk eren of geen enkele eren….dat is pas gelijkheid.

  Tula en Stuyvesant zijn beide geen lieverdjes geweest, maar in de geest van hun tijd zijn ze beiden niet kwalijk te nemen. Dus PS stop met twee maten meten en erken alle facetten van onze Gescheidenis en niet alleen de aspecten die jullie beter uitkomen.

 9. Kijk, ik ben het in vele zaken niet met de PAR eens maar deze keer een pluimpje voor deze partij die duidelijk een standpunt durft in te nemen tegen het verzieken van ONZE geschiedenis door een groep mensen die menen door geschiedenis te wissen en onzin uit te kramen een volk kan onderdrukken! Juist de PS en hun cornuiten zijn die mensen die een volk als slaaf behandelen en niet weten wat democratie betekent. Pabien PAR een duidelijk teken en wie weet gaan er meerdere volgen.