• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

sinterklaas.jpgCURAÇAO – Sinterklaas en Zwarte Piet zijn hip!  Vier op de vijf allochtone jongeren in Nederland vindt dat de Sint en zijn hulpjes gewoon mogen blijven. Dat blijkt uit onderzoek van jongerensite Partypeeps2000, onder 1.500 jongeren.

Eénderde van de Surinaamse en Antilliaanse jongeren voelt zich ongemakkelijk als het gaat om het Sinterklaasfeest en de rol van Zwarte Piet daarbij. Maar ook deze categorie pleit niet direct voor het overboord zetten van deze oer-Hollandse traditie.

Gelijkgezind
De groep van 1.500 respondenten, jongeren van 12 tot 20 jaar, bestond voor 70 procent uit ‘tweede of derde generatie’-allochtonen. Voor Ron Papôt van jongerensite Partypeeps2000 is de gelijkgezindheid van Surinaamse en Antilliaanse jongeren één van de meest opmerkelijke uitkomsten. “Als je die groepen samenvoegt heeft, vanwege hun huidskleur, slechts 32 procent moeite met de traditie van Sinterklaas en 70 procent eigenlijk niet.”

‘Niet relaxed’
Papôt noemt die uitkomst frappant en verrassend, omdat er de laatste jaren veel negatieve geluiden uit Surinaamse en Antilliaanse hoek kwamen over het Sinterklaasfeest. Toch voelt slechts een minderheid zich ‘niet relaxed’ bij traditie van Sint en Zwarte Piet. “Dat betekent dat ze niet direct pleiten voor afschaffing, maar ze zouden het niet erg vinden als dat wel gebeurt.”

Bron: Wereldomroep

www.versgeperst.com