• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De prijzen zijn de laatste maand flink gestegen. Het consumentenprijsindexcijfer steeg in juli met 1,5 procent ten opzichte een maand eerder. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met de nieuwste cijfers komt de prijsstijging berekend over een jaar op 2,0 procent.

Het consumentenprijsindexcijfer steeg in juli van 116,0 naar 117,7. Stijging van het CPI met meer dan één procent gedurende een maand is uitzonderlijk op Curaçao. Sinds 2005 heeft dit zich slechts drie keer eerder voorgedaan, namelijk in juni 2005 (1,6%),  juni 2008 (1,9%) en september 2009 (1,3%).

Bestedingscategorieën
De prijsstijgingen deden zich met name voor in de bestedingscategorieën wonen, voeding, recreatie, ontwikkeling en recreatie en vervoer en communicatie. Laatstgenoemde categorie dankzij de prijsstijgingen van benzine (19%), nieuwe auto’s (4%), diesel (31%) en de tarieven van de kleine bus (11%) 4,6 procent duurder.

Prijsstijgingen
De hogere prijzen van kerosine en kookgas waren de voornaamste reden dat de bestedingscategorie Wonen 1 procent duurder werd in de maand juli. De categorie voeding werd 0,8 procent duurder, dankzij een prijsstijging in de voedingsgroepen aardappelen, groenten en fruit (1,6 %) en suiker en chocolade (1,8%).

Schoolboeken
De prijsstijging van schoolboeken (5%) was voornamelijk verantwoordelijk voor de prijsontwikkeling van 0,4 procent van de bestedingscategorie Recreatie, ontwikkeling en educatie.

Inflatie
De prijzen zijn, bekeken over een jaar, 2,0 procent gestegen ten opzichte van de maand juli vorig jaar. Dit cijfer laat zien dat de inflatie op Curaçao zich na een dalende trend van een half jaar in juli heeft gestabiliseerd.

 

 


3 reacties op “Prijzen gestegen in juli”

 1. de prijzen zullen blijven stijgen, ook de lonen moeten dan omhoog….
  maar dan gaan de prijzen weer stijgen…
  visieuze cirkel…….
  Amerika is bijna failliet, Europa heeft crisis.
  geld wordt minder waard, dus tja prijzen gaan stijgen…
  de rijken worden rijker en de armen worden armer…tot dat de ellende losbarst in de wereld.
  hopelijk zitten we op curacao dan lekker ver weg van de ellende in de wereld, maar zullen zeker ook last krijgen van deze wereldcrisis!!! Toerisme valt weg enzovoorts…
  misschien ben ik wel een doemdenker en valt het mee, laten we dat maar hopen!!!

 2. En de prijzen zouden toch dalen zei de regering??

 3. Wie geld bij de bank spaart is geld aan het verliezen!