• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Curacaose zeiljacht D-Trip heeft zondag deel uitgemaakt van een reddingsactie voor een vermiste zeiler. De races werden afgelast, omdat de zeiler te water was geraakt. “Zoiets hoop je natuurlijk niet vaker mee te maken”, aldus kapitein Edwin Versteeg.

Ongeveer 15 minuten voor de start kregen de deelnemers melding dat er een zeiler van een kleine boot te water was geraakt. Zodra bekend werd dat de zeiler vermist was, werd onmiddellijk een reddingsactie opgezet waaraan alle aanwezige zeiljachten, een aantal vissersboten, de politie en de coast guard deelnamen. “Je schrikt natuurlijk enorm als je zoiets hoort. Je weet dat de stroming heftig is en dat diegene vol gas met de stroming mee wordt gedreven”, vertelt de nog steeds geschrokken kapitein.

Veel stroming
De zeiler, Jos van de Westerop, bleek al 30 minuten vermist te zijn op het moment dat de reddingsactie van start ging. “Omdat er veel stroming was, zijn we ver de zee opgegaan. We hebben uitgerekend waar de zeiler ongeveer kon drijven en zijn er met vol gas op afgegaan.” Na ongeveer vier mijl uit de kust te zijn gevaren, besloten de zeilers langs het eiland te varen. Tijdens dit ritje zagen zij wonder boven wonder iets drijven op zee.

Levend
De bemanning van D-Trip kon Jos van de Westerop levend aan boord hijsen. Hij vertelde bijna twee uur in het water te hebben gelegen doordat hij na een klapgijp van de cat geslingerd werd. De cat is verderop omgegaan en de wind en stroming waren zo hevig dat hij de cat uit het oog verloor.Van de Westerop’s zeilgenoot kon wel bij de boot blijven en heeft met zijn mobiele telefoon in een waterdicht zakje de kant gebeld om de reddingsactie op gang te zetten.

Geshockeerd
Jos was geshockeerd en had moeite met praten. Ook kreeg hij zijn armen niet goed omhoog terwijl de bemanning hem probeerde de boot op te krijgen. “Na een kwartier begon hij een beetje bij te komen en besefte hij wat er gebeurd was. Even later kon hij gelukkig weer een snack naar binnen werken. We hebben echt geluk dat we hem gevonden hebben met zoveel stroming, wind en golven”, aldus Versteeg.


Goed vanaf gebracht
Gelukkig is Jos van de Westerop er, met enkele schaafwonden, goed vanaf gekomen. Versteeg vertelt dat de zeilers zelf gelukkig ervaren zijn als er kleine dingen gebeuren en dat er wel een EHBO-er aanwezig was, maar in dit geval was deze niet nodig.

 

 

Prijzen
D-trip ging uiteindelijk naar huis met de Budget Marine Cup voor het meest competitieve schip en won daarnaast trofeëen voor de de ‘Round Aruba race’.

 

 

 

 

Foto’s door: http://www.jachtzeilencaribbean.nl

www.versgeperst.com