• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het is belangrijk om de strijd tegen slavernij te herdenken. Een strijd waarbij velen hun leven hebben opgeofferd op zoek naar vrijheid, waar iedere generatie onvoorwaardelijk recht op heeft”, aldus Statenvoorzitter Ivar Asjes. Hij zei dit ter gelegenheid van de herdenking van de slavenopstand in 1795.

Op 17 augustus 1795 is een groep van 40 tot 50 slaven van Plantage Kenepa, aangevoerd door Karpata, in opstand gekomen en een strijd begonnen om hun vrijheid te heroveren. Slaven van andere plantages sloten zich bij deze strijd aan. Een groep van bijna 2000 slaven onder leiding van Tula, Karpata en Mercier ging de confrontatie aan met het koloniale leger waarbij velen van hen het met de dood moesten bekopen.

Onafhankelijkheid
“Behalve een belangrijke dag van herdenking moet 17 augustus ook een dag zijn van diepgaande reflectie”, aldus Asjes. “Een nationale dag van vastberadenheid waarbij onze landgenoten zich moeten realiseren dat wij moeten doorgaan met deze strijd. Een strijd die moet leiden naar onze onafhankelijkheid en soevereiniteit. Een patriotistische bewustzijn is de basis voor vooruitgang van ons allen”, vindt de Statenvoorzitter.

Nederland
Volgens Asjes hebben voorgaande regeringen ons proces van emancipatie en onafhankelijkheid vertraagd. De ‘slotverklaring’ van 2 november 2006 is volgens hem een voorbeeld hiervan. “Er zijn vele vormen van slavernij en afhankelijkheid en zolang Nederland degene is die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in ons huis, zijn wij niet vrij.”

26 reacties op “‘Onafhankelijkheid kan ons volk vrij maken’”

 1. Blijf maar fijn in de slachtofferrol. Moet Nerderland nog 300 jaar tegen Duitsland trappen? Jammer dat Curacao zo bezig blijft. Claim toch onafhankelijkheid van klein Curacao, en geef dan een eigen paspoort uit.. Nederland zal er blij mee zijn.

 2. Vietnamezen, Geallieerden (o.a. Holland), Oostbloklanden etc. etc. etc. In deze recente “slachofferlanden” lopen in totaal minder Frusto’s rond dan op heel Curacao.
  Slaventijd was niet goed MAAR stap eens over die frustratie (meeste brullers in de regering hebben niet eens wat met deze periode in geschiedenis te maken gehad!) en kijk vooruit en misbruik het verleden niet om huidige falen te maskeren! Go big or go Home!

 3. ga toch regeren i.p.v. uit je nek te lullen! Slavernij is héél lang geleden afgeschaft. Dus hou op om dat op te rakelen. Je hoort ons toch ook niet meer piepen over de Spaanse overheersing? Accepteer het verleden, leer ervan en kijk vooruit!

 4. Hallo @Wimpiri @Beers. Wet op het hoger beroep intrede 1 augustus 1986 hebben in beginsel alle afgestudeerden van een HBO-opleiding het recht een titel te voeren.Degenen die met succes een studie in het hoger technisch onderwijs, laboratorium onderwijs,nautisch en agrarisch onderwijs hebben afgerond kunnen de titel “Ingenieur” voeren. Deze titel wordt afgekort tot Ing. en vóór de naam worden geplaatst.Alle andere afgestudeerden van een 4 jarige voltijdse opleiding op hbo-niveau kunnen de titel “Bachelor” wordt afgekort BC. en áchter de naam worden geplaatst. Afgestudeerden hbo’ers zijn volgens de Nederlandse wet tevens gerechtigd tot het voeren van de titel “Bachelor”in plaats van de titel Ïngenieur”of baccalaureus met als afkorting B. Dit heb ik toevallig uit een officiele informatiehoger beroepsonderwijs boekje gehaald. Dus hoef je niet te twijfelen aan je gegevens dit kan jij als toevoeging gebruiken voor diegenen die het niet wisten. Dan moet Master vallen onder het universitaire kategorie Ir. want Master krijg je na een Bachelor opleiding. Na de HBO Ing kan je naar een Universiteit voor de Ir titel. Feitelijke gegevens heb ik op dit moment niet hierover maar ik twijfel niet aan.

 5. Wat bedoelt u met “wij zijn niet vrij”? Bedoelt u dat de regering niet vrij is om te doen waar het zelf zin in heeft? Dus alle beslissingen zijn tot nu toe genomen door Nederland? Laat me niet lachen. Noem maar een beslissing in de Staten in de afgelopen 10 maanden die niet genomen is door MFK, MAn en PS.

 6. Toen Asjes nog vriijgezel was heeft hij tegen een vrouw medegedeeld, dat hij niet in zwarte vrouwen geintereseerd is en ook niet geinteresserd is in een vrouw die NIET kapitaalkrachtig is.
  Asjes is walgelijk, hypocriet en een zakkenvuller.

 7. Hoe durft eierhoofd Asjes dit in zijn mond te nemen. We zijn niet eens in staat onze eigen broek op te houdende real estate ligt op zijn gat investeringen blijven uit we rollebollen over de straat we maken intellectuelen uit voor alles en nog wat en we zitten opgescheept met een zootje ongeregeld dide grens van beschaving ver overschreden hebben.
  Ik blijf lachen op deze klip.
  We zitten gewoon – als het meezit – tot aan de verkiezingen opgescheept met een zootje zakkenvullers.

 8. CV:
  Cooper CV:

  MTS-process Techniek
  HTS-Chemische Technologie
  Master of Science Chemical Technology
  Hefe di Outomatisashon Refinería Isla
  Ex-DiputadoSalubridat, Asunto soshal, Medio ambiente (Juli 2002 – Juni 2003).
  Miembro di Konseho Insular

 9. @Beer, Volgens mij is het als volgt: Ir. voor de naam betekend dat de persoon een universitaire opleiding heeft afgesloten. ing. achter de naam betekend dat de persoon een HBO opleiding heeft afgesloten. Alle anderen die deze afkortingen gebruiken zijn charletans. Hoe zit dat eigenlijk met Cooper ?

 10. De slavenopstand is een zeer belangrijke geschiedenis in heel de caribische gebied! Dat heeft ruim 200 jaar geleden plaatsgevonden. Tegen wie moet de bevolking nu strijden? Dat kan alleen nog maar de POLITIEK zijn! De regering mag alles bepalen, doen en laten wat ze willen! Donner grijpt toch nooit in!

  Zoals al eerder wordt aangegeven heeft Curacao net als Suriname de mogelijkheid om voor de onafhankelijkheid te stemmen. Daarvoor hebben ze Nederland niet nodig. Helaas voor de minderheid PS en MAN wilt de meerderheid van de bevolking geen onafhankelijkheid! Daarvoor is al een referendum geweest.

  Misschien is het een idee om een tijdje te wonen op Suriname of nog beter Haiti om te genieten van de onafhankelijkheid en soevereiniteit.

 11. Asjes………….
  Ik zou wel eens gepublicerd willen zien wat nu van ieder statenlid, maar zeker minister, het opleidingsniveau is.
  En dan niet zoals we in Suriname zeggen ik ben Ing = In Nederland Geweest……

 12. @asjes, Elke generatie heeft recht op behoorlijk bestuur en geen zakkenvullers en corruptie!

  en Haiti is al sinds 1800 onafhankelijk.. kijk hoe het daar gaat!

 13. Hey Asjes, wie gaat betalen voor de onafhankelijkheid, dushi Hulanda?

  Was jij ook niet gewoon in NL geboren?? In WOII hadden ze een naam voor zulke mensen!!

 14. Het referendum moet worden gerespecteerd. Slavernij was fout, maar dat ligt in het verleden. ‘Get over it’ of ga terug naar Afrika (waar de mensen zelf elkaar tot slaaf maakten/maken)!

 15. Het gezeur over “onafhankelijkheid” is enkel en alleen om continue een zondebok te kunnen aanwijzen (Nederland) waarmee men de eigen blunders en onvermogen probeert te verhullen. Diegenen die dit soort onzin uitkramen zijn het prototype van het soort volk dat zijn eigen schoenveters nog niet eens kan strikken en daar een ander schuld van geeft.

  Even speciaal voor Asjes, Wiels en die andere idioten: “Domheid is geen excuus! Als jullie te dom zijn om jullie functies te vervullen doe dan een stap opzij en laat iemand die wel competent is het overnemen, of ben je te druk bezig om je zakken te vullen?”

 16. @ Asjes “Een groep van bijna 2000 slaven onder leiding van Tula, Karpata”. 2000 ???
  Doet me denken aan het verhaal over die man die een vis heeft gevangen……

 17. Asjes en de rest van de PS moeten ophouden onzin te vertellen!

  Geen land in de wereld (ook Nederland niet) houdt je tegen om een referendum te organiseren! Nederland mag je volgens het verenigde naties volksrecht ook niet tegenhouden en als ik me goed herinner, hebben wij een paar jaar geleden al een referendum gehad en het resultaat is bekend!

  Je kan niet aan de ene kant je geschiedenis ignoreren (standbeeld van Stuyvesant weghalen) en aan de andere kant je geschiedenis in de focus halen (Tula en slavenopstand)! Dat noem ik bewuste manipulatie… PS moet accepteren dat in een democratie niet iedereen jou mening is.

  Men moet leren de geschiedenis VOLLEDIG te accepteren en naar de toekomst te kijken! Onafhankelijkheid is hier zeker geen antwoord! De dagelijkse problemen van de normale Curaçaoënaar worden echt niet opgelost door onafhankelijkheid, dat zou PS ook eerlijk moeten zeggen. Het beste voorbeeld hoe goed onafhankelijkheid werkt is toch Suriname. Er zijn weinig eilanden, eigenlijk geen, in de Caribische regio die het na een COMPLETE onafhankelijkheid goed doen, waarom moet het dan op Curacao wel werken?

  In New York heeft men straten en parks naar Stuyvesant benoemd en er bestaat zelfs een dorp in de USA die Stuyvesant heet. Maar dat kan je doen als je je verleden accepteert!

 18. Wat heb je aan onafhankelijkheid en vrijheid als je geen inkomsten hebt? Loze idealen zorgen niet voor eten op de tafel. Laten we hopen dat bij een referendum het volk niet met open ogen in een val gelokt zal worden.

 19. Tijd voor een opstand tegen de onderdrukking van de PS volgen mij heeft een volk democratisch gekozen voor de huidig status en al helemaal niet gekozen voor de PS.
  Gezien alle recente ontwikkelingen is er meer vrijheid met toezicht uit den Haag dan met regime uit Forti. Waarschijnlijk hebben ze zelf een ander beeld van vrijheid, vandaar de het aantrekken van de banden met Cuba en Venezuela. Niemand durft het te zeggen maar met de afstand van Nederland verdwijnt ook langzaam het internationale toezicht en kunnen de zwerfers in de politiek weer ongestoord de buit verdelen. Ze doen het allemaal voor het volk maar verkopen ondertussen hun eigen moeder nog. De huidige politiek van de PAR bevestigd dit met het afwezige opositie beleid een enkeling schreeuw af en toe eens wat is dat wat het volk verdien na het toekennen van een 3e van de stemmen? Ze hadden vroeger wel een betere strategie “zorg eerst dat er wat te graaien valt voordat je graait” dit is een trucje wat de huidige regering nog niet zo begrijpt.

 20. Zolang er mensen rond blijven schreeuwen “buitenlanders eruit” en een 80/20 regeling steunen, dan zal je altijd de verdeeldheid behouden.
  Er zijn nu nog ministers die de kloof tussen arm en rijk, wit of zwart, in stand houden.

  Het volkbetaald dus het volk bepaald.

 21. Onafhankelijkheid van Nederland en dan zijn we afhankelijk van jullie grollen en grillen, belachelijk gedrag en onprofessionele nonsens…sorry hoor maar daar huiver ik nog meer van! Daar heeft Tula niet voor gestreden, om een stelletje nitwits in de politiek te krijgen die wel eens even zullen beslissen wat anderen wel en niet moeten denken. Jullie willen die onafhankelijkheid om te kunnen doen en laten wat jullie willen en het eiland verder naar de donder te helpen. Luisteren naar het volk is er niet bij! Bah!

 22. @Asjes:
  Zorg eerst eens dat jullie (PS) zelf tonen vrijheid te gunnen aan iedereen want jullie nemen de slechte eigenschapen waartegen jullie pretenderen te vechten klakkeloos over. Discriminatie, corruptie, onderdrukking, zelfverrijking ten koste van armen, vriendjespolitiek voor eigen gewin etc.. etc….
  Hypocriete groep PS met aanhang moet eerst hand in eigen boezem steken en eindelijk eens over de frustratie en het minderwaardigheidscomplex heen stappen. Pas als men de “guts” heeft om dit te doen kan er gesproken wordfen over “vrijheid”.

 23. het land kan pas onafhankelijk zijn, zodra er politiek gezien alles op orde is.
  de eerst komende 10 jaar zie ik dit nog niet gebeuren.

  de huidige en alle vorige kabinetten hebben bewezen zakkenvullers te zijn.
  de totale onafhankelijkheid van curacao zal dan alleen maar in het voordeel zijn van de foute politici/zakkenvullers, maar de gewone mensen en niet criminelen zullen er dik op achteruitgaan.

  ook het nederlandse paspoort zullen de meest normale mensen hier niet willen opgeven.
  voor een onduidelijk paspoort, waar je bij reizen over al een visum voor moet aanvargen.

  Ik voorzie een grote uittocht net als bij de onafhankelijkheid van suriname, (wat is daar trouwens ooit van terecht gekomen?) als de politiek hier mee verder wil gaan..

  ik geloof ook nooit dat er bij een referendum een meerderheid zal komen.
  omdat het idee van onafhankelijkheid een domme gedachte is.
  het volk wil vrij zijn, zorg voor emancipatie en scholing, dat geeft vrijheid.
  maar bijna alle politieke partijen zijn bezig dit volk zo dom mogelijk te houden,
  zodat ze stempubliek hebben….

  ik kan echt niet begrijpen dat mensen zoals Asjes nog met een gerust geweten kunnen gaan slapen.

 24. Tijd voor een opstand tegen de onderdrukking van de PS volgen mij heeft een volk democratisch gekozen voor de huidig status en al helemaal niet gekozen voor de PS.
  Gezien alle recente ontwikkelingen is er meer vrijheid met toezicht uit den Haag dan met regime uit Forti. Waarschijnlijk hebben ze zelf een ander beeld van vrijheid, vandaar de het aantrekken van de banden met Cuba en Venezuela. Niemand durft het te zeggen maar met de afstand van Nederland verdwijnt ook langzaam het internationale toezicht en kunnen de zwerfers in de politiek weer ongestoord de buit verdelen. Ze doen het allemaal voor het volk maar verkopen ondertussen hun eigen moeder nog.

 25. Beste Asjes,
  Het enige wat de yu Korsou niet ‘vrij’ maakt is zijn eigen minderwaardigheidscomplex!

 26. Asjes, je vergeet dat diegene die betaalt meestal ook bepaald. Dus onafhankelijkheid begint met orde op onze eigen zaken te stellen.